Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

En arbetarrörelse i kamp mot extremhögern!

Samtidigt som den reaktionära högeralliansen genom utstuderat bluffmakeri lyckades knipa regeringsmakten noterade främlingsfientliga, rasistiska och fascistoida Sverigedemokraterna (sd) väldiga framgångar i 2006 års riksdags-, kommunal- och landstingsval. Inte sedan Ny Demokratis (nd) storhetstid har ett högerextremt parti varit så framgångsrikt som Sverigedemokraterna.

Ny Demokrati blev bara en dagslända, även om det partiet satt djupa spår i politiken genom att dess försåtliga och utstuderade salongsrasism kopierats av etablissemanget och andra partier. Det är ingen slump att Migrationsverkets flyktingpolitik blivit allt mer reaktionär efter (nd)s uppgång och fall. Ja, i själva verket är också Sverigedemokraterna delvis resultatet av flatheten och eftergivenheten visavi (nd)s smygrasism och främlingsfientlighet. Främst är (sd) givetvis frukten av tvåtredjedelssamhället, av att arbetarrörelsens ledningar abdikerat från sina historiska uppgifter och förborgerligats, att det i dag skapas allt större grupper makt- och värdelösa människor och att alla etablerade partier är varandra lika som bär. I det läget finns av erfarenhet plats för alla möjliga slags märkliga subkulturer. Politiken blir helt enkelt det konstigas möjlighet.

Till syvende og sidst visade sig (nd) vara ett enda stort skämt och helt impotent som politiskt parti. Med (sd) är det sannolikt annorlunda. Jag tror vi nu har att göra med en extremhöger som mycket väl kan göra värre saker än "grevens och betjäntens" parti någonsin lyckades med. Sverigedemokraterna arbetar på mycket längre sikt och bygger (efter valen — med stora statliga och kommunala medel!) målmedvetet upp en organisation i stånd att leda kampen för en "restriktiv invandringspolitik" (som om den inte redan vore det!), "svenskhetens bevarande", mot dem "som tar våra jobb eller lever på bidrag", mot "de kriminella invandrargängen" och "den muslimska faran".

Samtidigt bör vi aldrig glömma att (sd) bara är en utlöpare av högeralliansens reaktionära politik. I rådande situation duger det därför inte att försöka tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Nej, låt oss i stället överallt ta kamp även mot dessa smygfascister! Precis som arbetarrörelsen tog kamp mot Adolf Hitlers anhängare på 30-talet och såg till att de svenska nazisterna trots storvulna planer och ambitioner aldrig blev annat än en liten sekt för inbördes beundran. Kom ihåg att nazisterna faktiskt hade starka fästen här i Norrbotten (de ledde ex.vis Tärendö kommun)! När vi bekämpar (sd) slåss vi mot all slags högerpolitik. Men då gäller det för alla antirasister och den samlade arbetarrörelsen att komma till insikt, sätta fart på en klassmedveten och kämpande rörelse och inte vika en millimeter för Sverigedemokraternas slipsprydda "folklighet"!

Kjell Berglund, intersocialist, Gällivare

Kjell Berglund

En arbetarrörelse i kamp mot extremhögern!

Valets virvelvindar

Musik

Amy Grant — Time Again: Amy Grant Live All Access

Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3

Basement Jaxx — Crazy Itch Radio

Beck — The Information

Bob Dylan — Modern Times

Bob Marley — The Ultimate Collection, The Best of Bob Marley & Colour Collection

Dionysus — Fairytales and Reality

Dixie Chicks — Taking the Long Way

Eddie Wheeler — Humble Plea

Elton John — The Captain and the Kid

En liten notering om The Rolling Stones

Evanescence — The Open Door & Black Label Society — Shot to Hell

Fibes, Oh Fibes! — Still Fresh & Emotional

Punkfunkens urfäder — Gang of Four och The Pop Group

Grandaddy — Just like the Family Cat

Hip Hop Best: The Collection

Justin Timberlake — Future Sex, Love Sounds & Beyonce — B’Day

Kasabian — Empire

Klaxons nya låtar på nätet & Junior Boys — So This Is Goodbye

Korta musikrecensioner XXI

Los Lobos — The Town and the City

Mando Diao — Ode to Ochrasy

Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow

Nelly Furtado — Loose

OHM — Star Fall

Pete Rock — Underground Classics

Peter Nordwall Ensemble — Kanon

REM — And I Feel Fine: The Best of the I.R.S. Years 1982–1987

Scott Stappt — The Great Divide

The Killers — Sam’s Town & Barenaked Ladies — Barenaked Ladies Are Me

The Lemonheads — The Lemonheads

The Mars Volta — Amputechture

Theatre of Tragedy — Storm

Ultravox — Systems of Romance & Level 42 — Retroglide

Veruca Salt — IV

Wilson Pickett — In Philadelphia

Wolfmother — Wolfmother

Yellowcard — Lights and Sounds

Yo La Tengo — I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass