Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Populärkultur

Carolyn Keene och Kittyböckerna

Kitty.I USA heter hon Nancy Drew men i Sverige blev det Kitty Drew som löste olika fall. För mig var Kitty den ultimata tjejen som med sitt röda hår och förmodligen vackra utseende. Hon var dotter till fadern och advokaten Drew med hushållerskan Hannah i spetsen i staden River Heights där allting står som en stabil fond när Kitty fick i uppdrag att lösa diverse fall. Kitty kom ut i Sverige först på 50-talet men fanns redan 1930 i USA. Först på plats var den självständiga författaren och journalisten Mildred Wirt Benson som skrev om Kitty. Hon hade flygcertifikat och studerade arkeologi och gjorde oss en stor tjänst när den ytterst självständiga Nancy/Kitty föddes i bokform. Kitty med sina vänner George (Tjej) Bess, David, Burt och pojkvännen Nick löste olika grader av gåtor som i min värld då under 70-talet var det mest spännande jag kunde tänka mig.

Kitty.Det finns en magisk lyster över Wahlströms röda böcker när jag köpte eller fick Kittyböcker av familjen. För Kitty var just min första hjältinna som var så modig och vacker om man såg till omslagen. Hon var självständig, lysande, begåvad och råkade ut för just dom där äventyren som jag älskade att läsa på sommarloven då mina kusiner och jag levde först ut våra fantasier där Marvels seriehjältar blev våra sommarhjältar. Men jag slukade allting som man kunde finna av Kittys äventyr. Jag bockade av alla dom böcker som jag under tiden fick från olika håll. Man satt där i tystnad och ville inte bli störd av något oförutsett när Kitty böcker under tystnad skulle läsas. För man var där med henne och såg bilderna av Kittys härliga personlighet blomstra. Jag var nog förälskad i Kitty utan att veta om det för det fanns inga bokhjältar som kunde erövra mitt hjärta lika mycket som Kitty Drew.

Det fanns en blandning av det moderna och arkaiska i hennes äventyr. Gåtor, koder och hemligheter fanns i hennes vardag. Allting var ett äventyr och det fanns inga ekonomiska bekymmer i Kittys värld utan hon levde så fritt svävande från allting av som vi andra hade problem med i livet.

Jag minns när man åkte på semester med familjen och man försjönk i den tidens sommarbilder som jag inte vill vara utan. Man satt där med Enid Blytons böcker, Kitty Drew, Lagens Väktare, Fantastiska Fyran, Spindelmannen, Batman, Stålmannen, Jules Verne, Melvilles, Bo Balderssons böcker faktiskt, Lars Widdings böcker om karolinerna osv. På så sätt var sommaren så mycket bättre förr då man så hängivet föll i den serie/bokvärld som fanns tillgänglig. Underbart är kort skulle man kunna säga.

Kitty och Bröderna Hardy.Jag minns även den tv-serie man gjorde om Kitty Drew och bröderna Hardy på 70-talet. Mellan 1977–1979 så kom det vartannat avsnitt som växlades mellan Hardy Boys och Kitty. Jag ville enbart se Kitty som lockade mig mest på den tiden.Pamela Sue Martin. Dels för att jag var Kittyfrälst och en annan orsak var att jag blev förälskad i den tidens snyggaste tjej, Sue Pamela Martin. Hon var så vacker tyckte jag som pojkspoling vid 12/13 års ålder. När jag var 13 år så var det ingen merit att gilla Kittyböcker när punken träffade mitt hjärta. Men serien skulle jag gärna se om den sändes igen.

Men slutkontentan är att man aldrig glömmer sin första stora kärlek i verkliga livet eller på andra sätt. Kitty Drew var min första flickvän i bokform.

Musik

Amy Grant — Time Again: Amy Grant Live All Access

Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3

Basement Jaxx — Crazy Itch Radio

Beck — The Information

Bob Dylan — Modern Times

Bob Marley — The Ultimate Collection, The Best of Bob Marley & Colour Collection

Dionysus — Fairytales and Reality

Dixie Chicks — Taking the Long Way

Eddie Wheeler — Humble Plea

Elton John — The Captain and the Kid

En liten notering om The Rolling Stones

Evanescence — The Open Door & Black Label Society — Shot to Hell

Fibes, Oh Fibes! — Still Fresh & Emotional

Punkfunkens urfäder — Gang of Four och The Pop Group

Grandaddy — Just like the Family Cat

Hip Hop Best: The Collection

Justin Timberlake — Future Sex, Love Sounds & Beyonce — B’Day

Kasabian — Empire

Klaxons nya låtar på nätet & Junior Boys — So This Is Goodbye

Korta musikrecensioner XXI

Los Lobos — The Town and the City

Mando Diao — Ode to Ochrasy

Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow

Nelly Furtado — Loose

OHM — Star Fall

Pete Rock — Underground Classics

Peter Nordwall Ensemble — Kanon

REM — And I Feel Fine: The Best of the I.R.S. Years 1982–1987

Scott Stappt — The Great Divide

The Killers — Sam’s Town & Barenaked Ladies — Barenaked Ladies Are Me

The Lemonheads — The Lemonheads

The Mars Volta — Amputechture

Theatre of Tragedy — Storm

Ultravox — Systems of Romance & Level 42 — Retroglide

Veruca Salt — IV

Wilson Pickett — In Philadelphia

Wolfmother — Wolfmother

Yellowcard — Lights and Sounds

Yo La Tengo — I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass