Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Populärkultur

Utländska serier som brinner av kraft

Under flera år har jag och Mr. Snaggus pratat och diskuterad seriernas uppgång under 70 och 80-talet på en kommersiell basis men ändå hur viktigt det var att kvaliteten var det som räknades även om serien kunde säljas väl och mycket ute på en hungrande marknad. Framförallt vill nog Mr. Snaggus lyfta fram Horst Schröders serier EPIX och POX som introducerade på olika sätt vuxna serier som utmanade den goda smaken som moralterroristerna inom Hem och Skola och andra glädjemördare försökte ta ifrån oss. Dom misslyckades på ett sätt men Horst Schröder fick problem med den kommersiella marknaden och han säljer enbart via nätet sina serier. Så på sätt vann moralisterna sin kamp över den goda smaken.

Rick Geary.Men ändå lyste den mörka kommande hösten upp av att jag läste Mr. Snaggus-favoriten Rick Gearys detaljerade och nästan väl precisa stora teckningar med mycket text. Albumet Viktorianska mord: Jack Uppskäraren, är en snygg tidspräglad miljöskildring av vad som hände under 1880-talets England och i detta fall Londons sociala och politiska miljö. En mera fascinerande serie har jag inte läst på länge. Men även den helhetliga utgåva av Alan Moore och David Lloyds serie V for Vendetta är den mest snygga ritade science fiction serie om framtidens England då fascismen tar över efter tredje kärnvapenkriget. Då utgick Alan Moore från Thatchers bedrövliga tillstånd i England under 80-talet på vad som skulle hända i en moralisk kristen mental propagerad samhälle. Jag läser en briljant serie som är mörk men förhoppningsingivande serie som ger oss en chans att besegra ondskan trots allt.

American Splendor.Även på den amerikanska marknaden läser jag äntligen Paul Giami och Hope Davies teckningar till Harvey Pekars självbiografiska berättelser som Robert crumb från början tecknade ned. American Splendor som är böckernas titel blev också en briljant film om Harvey Pekars trista liv och händelseförlopp. Men här blev det banala liv och blod vilket är förträffligt när man läser serierna ordentligt.

En annan amerikan är Jaime Hernadez som Horst Schröder givit ut på sitt förlag Epix med en rad album som handlar om en ung bisexuell kvinnans äventyr vid namn Maggie och hennes vän Hopey. Det är också en berättelse om ett modernt USA och dess nya förvecklingar i sex, konst och kärlek. En av dom bästa nya serieskapare under en viss tid. Tack för det EPIX som vågar ge oss samhällsbetraktande viktiga serier som vågar utmana världens synsätt.

Gary Larson — What Dogs Hear.Till slut läser jag Gary Larsons seriealbum The Far Side eller som den heter i svenska översättningen På jakt efter den andra sidan. Gary Larson har sedan mera 10 år dragit sig tillbaka med sitt skapande och filmer han gjorde som utgår från en bisarr världsbild. Jag kan nog inte tänka mig en bättre modern satiriker som verkligen ser våra mänskliga tillkortakommanden eller hur vi uppfattar djuren. Så njut av av dessa utgåvor från Gary Larsons serievärld så länge du kan.

Musik

Amy Grant — Time Again: Amy Grant Live All Access

Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3

Basement Jaxx — Crazy Itch Radio

Beck — The Information

Bob Dylan — Modern Times

Bob Marley — The Ultimate Collection, The Best of Bob Marley & Colour Collection

Dionysus — Fairytales and Reality

Dixie Chicks — Taking the Long Way

Eddie Wheeler — Humble Plea

Elton John — The Captain and the Kid

En liten notering om The Rolling Stones

Evanescence — The Open Door & Black Label Society — Shot to Hell

Fibes, Oh Fibes! — Still Fresh & Emotional

Punkfunkens urfäder — Gang of Four och The Pop Group

Grandaddy — Just like the Family Cat

Hip Hop Best: The Collection

Justin Timberlake — Future Sex, Love Sounds & Beyonce — B’Day

Kasabian — Empire

Klaxons nya låtar på nätet & Junior Boys — So This Is Goodbye

Korta musikrecensioner XXI

Los Lobos — The Town and the City

Mando Diao — Ode to Ochrasy

Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow

Nelly Furtado — Loose

OHM — Star Fall

Pete Rock — Underground Classics

Peter Nordwall Ensemble — Kanon

REM — And I Feel Fine: The Best of the I.R.S. Years 1982–1987

Scott Stappt — The Great Divide

The Killers — Sam’s Town & Barenaked Ladies — Barenaked Ladies Are Me

The Lemonheads — The Lemonheads

The Mars Volta — Amputechture

Theatre of Tragedy — Storm

Ultravox — Systems of Romance & Level 42 — Retroglide

Veruca Salt — IV

Wilson Pickett — In Philadelphia

Wolfmother — Wolfmother

Yellowcard — Lights and Sounds

Yo La Tengo — I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass