Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Kjell Johansson — Rummet under golvet

Norstedts

Kjell Johansson.Vi har inte så många moderna arbetarförfattare nuförtiden men Kjell Johansson tillför verkligen arvet från dom stora arbetarlitteraturens mäktiga som vi hade under 30-talet. För en stark realistisk berättelse som den här romanens huvudfåra har jag inte läst på länge. Kjell Johansson vill berätta om huset vid Flon där han berättar om en fattig familj i Huddinge under slutet av 18000-talet. Hur en familj med barn hamnade på fattighuset och kampen att ta sig därifrån och den skam som fattighuset har i det psykologiska kollektiva minnet. Emma Charlotta och Nils som växte upp några år på fattighuset byggde upp ett hemligt liv för sig själva. När dom växer upp gifter sig Emma Charlotte med en ung man från en järnvägsfamilj. Men superi och arbetslöshet sätter sina spår. Nils försvinner som ung och blir luffare och gårdfarihandlare. Han gifter sig med Magda från tattarsläkt eller resandefolket som det också hette. Emma Charlotte bor vid Flon där hon är mormor åt en dotter med hustrumisshandlare och suput till make. Nils berättar om fängelseåren och om sin familjs historia och vad som egentligen hände vid fattighuset. Faders frös ihjäl vid fyllan och modern tappade stundtals besinningen. Men mitt i deras elände berättas de också om ljuset som trots allt fanns med i beräkningen. Under 20 och 30-talet blev det bistrare tider för alla människor och det berättas med jämnmod om föraktet för tattare och steriliseringsdebatten som fördes av samtliga demokratiska partier för svenska sunda folkstammens skull.

Kjell Johansson skriver en episk bok som i språket inte har det där poetiska tonläget som Björn Ranelid till exempel utvecklad i sitt språk. Men han skriver en stark realistisk prosa som för mig leder direkt till Ivar Lo eller ryska moderna litteraturens fader Maksim Gorkij superrealistiska prosa. En stark litteratur som ger mig bilder av det moderna Sveriges välfärdsstatens baksidor som vi lätt glömmer i berättelsen om Sveriges framgångssaga.

Läs en briljant modern berättelse om hur det var förr i tiden. Denna bok som jag hyllar handlar om det förflutna. Det var något som John-Henri Holmberg regerade emot i Blaskans intervju angående science fiction. Han menar att så få romaner handlar om framtiden medan däremot dom flesta realistiska handlar om vårt förflutna. Det är så sant så men om det gör med bravur som i denna aktuella roman så kan jag stå ut med det. Men visst önskar jag också mera samtida svensk litteratur om det som kommer att hända i en nära framtid.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic