Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Amos Oz — Hur man botar en fanatiker

W&W

Waheed Ahmed — Zino

Vudya Kitaban Förlag

Da Abu-Jaber — Nymåne

Bonniers

Ahdaf Soueif — I solens öga

Allhambra

Amos Oz.Amos Oz beskriver fanatismen som en humorbefriad människa som tror att hon älskar mänskligheten som tror och tänker fel och för att rädda själen från förgängelse måste människan förintas för den rättvisa saken. Det är därför humor är viktigt och dessutom talar Amos Oz inte om rättvisa utan om fred som garant för ett bevarad band mellan människor. För begreppet rättvisa menar nog Oz kan missbrukas i sådana former att varje orättvisa betyder någon form av krig eller fanatism. Naturligtvis finns det en rättvisa att kunna förhålla sig till men i Mellanösternkonflikten anbefaller båda sidorna om rättvisa i sina aktioner. För det blir bara semantik då alla begår samma form av krigshandlingar. Amos Oz talar om tvåstatslösning som enda relevanta för att skapa en balans vilket är enligt Amos Oz det viktiga i frågan. Men det handlar även om en kompromiss och förmågan att sätta sig in i andra människors liv. För bara då kan man förstå med empati hur saker och ting förhåller sig till verkligheten. Amos Oz deltog själv i krigen mot arabvärlden som han då upplevde som ett överlevnadskrig. För Israel är ingen västerländsk konstruktion för att så split mellan arabvärlden. Utan den blev ifrågasatt även hos européer innan den godkändes som en del av världen. Amos Oz tror inte på en fred som bara avväpnar en grenen i konflikten utan fred kan bara bli av om alla partner förstår sina historiska grunder. För arabvärlden vill gärna förneka judarnas lidande genom historien och hoppas att Israel bara skall försvinna så blir allting bra. Men så vaknar man upp och inser att Israel finns där kvar på plats och då ser dom problemen men inte lösningen. Medan Israel lätt glömmer bort att det fanns araber innan Israels tillkomst. Då man förstår varandras problem så börjar man komma någonstans. Förståelse börjar med att acceptera varandras historiska relationer till varför dom är där så att säga. Sunda tankar från Israels största författare. Jag delar hans värderingar till nästan 100 % för han har i grunden rätt att en tvåstatslösning är det enda riktiga i långa loppet med erkända gränser. Sedan kan man börja dricka kaffe.

Diana Abu-Jaber.Om vi blickar över arabvärldens fantasifulla och fantastiska litterära ådror så blommar den verkligen överallt. Även i exil finns det bra böcker. Diana Abu-Jaber som är halv om amerikanska och arab beskriver om exilens problematik. Det är utsökt bok om en oguft irakisk kvinna, Sirine som är en erkänd kok vid ett universitet där många utländska studenter besöker. Hennes farbror är professor i litteratur och vill så gärna se henne lycklig med en man istället för tillfälliga förbindelser. En kanske mera amerikansk bok på något sätt som skiljer säg från den rena raka arabiska litteraturen men det är melodisk och finstämd på många sätt i berättelsen rakhet.. Ahdaf Soueif beskriver ett modernt Egypten som ändrar riktning på sin politik gentemot Israel vid fredföredraget 1978. Landets politiska inriktning då man balanserar mellan USA och ledande arabisk nation. På 800 sidor får vi ta del av människor, dofter och arabiska intellektuella äventyr som påverkar människornas handlande. En stor roman från den moderna Egyptens främsta författarinna som har skapad sitt livs verk med denna roman, Det är också en bok om England och vara delaktig i och leva mellan två kulturer. Mäktigt epos helt enkelt att läsa.

Waheed Ahmed däremot skriver en historisk roman som utspelar sig i Grekland under antiken där pojken Zino får se sin fader och moder mördas av krigare på en ö där dom nu mera på. Zino får lära sig allt om konst, filosofi och historia av sin fader. Zino åker till Aten efter sina föräldrars död och blir inblandad i sin faders vän Aristoteles utbildning av den kommande Alexander den store. Det en är utan tvekan en intelligent bok som även visar tillsammans med dom andra böckerna att den arabiska prosan lever i högsta grad.

En lång stunds bra läsning som kommer ge dig bilder och upplevelser av andra kulturella länder som vi alla kan behöva uppleva nån gång.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic