Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Litterär brevväxling

Ying Toijer-Nilsson — En riktig författarhustru: Selma Lagerlöf skriver till Valborg Olander

Bonniers

Selma Lagerlöf.Litterära brevsamlingar kan vara gjorda för att publiceras eftersom dom är skrivna av kända personligheter eller så har vi dom utgåvor av privata kända människors brev som inte är avsedda att ges ut men görs ändå av forskare för att komplettera bilden av deras liv. Alla utgåvor av Ingmar Bergmans föräldrars brev är exempel på utgåvor som kan ha sitt intresse för att fånga essensen av en konstnärssjäl till exempel. Men jag kan vara kluven av dessa brevväxlingar för dom kan tillföra något liksom dom förstör min bild av en intressant personlighet. Därför är tillexempel denna brevväxling lite speciell att läsa och den gör lite tveksam. Låt mig förklara varför:

Selma Lagerlöf.Selma Lagerlöf är Sverige litterära största kvinnliga personlighet och vår störste författare av världsrang. Redan under sin levnad så kom det ut biografier på danska, tyska eller engelska om hennes liv och litteratur. Framförallt är Nils Holgerssons underbara resa den mest spridda verk i världen vid sidan av Astrid Lindgrens böcker. Hon var länge en gåta vad det gällde hennes sexuella liv eftersom hon alltid levde ensam. Men på senare decennier så sipprade det fram att hon var lesbisk. Hennes vänskap med Sophie ELkan var länge omtalad. Sophie Elkan reste och umgicks ständig med Selma Lagerlöf. När jag läst om deras liv och läst deras brevsamling så är det intressanta resonemang man kunde utvinna ur deras gemensamma liv. Men så dök läroboksförfattaren och lärarinnan Valborg Olander upp i Selmas liv. En häftig erotisk och sublim kärlek blev resultatet av deras ”vänskap”. Sophie Elkan blev våldsamt svartsjuk och ville äga Selma Lagerlöf för sig själv. Valborg Olander blev en redigerare och sekreterare åt Selma under hela deras bekantskap. Men dom fick smussla med breven och träffas då det gick då Sophie Elkan avskydde deras möten och vänskap. Det var förutsättningen av deras första årens brevväxlingar. Dom smög och skrev till varandra. När Sophie Elkan avled under tidiga 20-talet som kunde dom äntligen vara tillsammans på ett annat sätt än det som varit.. Men dom brev som nu finns ute hur är dom då?

Jovisst är dom bra som tidsdokument och vad som hände under tidiga 1900-talets litterära och politiska händelseförlopp. Vi har Strindbergsfejden, första världskriget, storstrejken 1909, rösträttsdebatten, kvinnofrågorna och socialdemokratins framryckning. Selma var liberal och oroade sig för liberalismens utmaningar. Detta skymtas fram i breven. Men dom är i sin helhet ganska så magra och torftiga eftersom dom handlar mycket om ekonomiska transaktioner kring Mårbacka. Det är visserligen intressant att följa vissa av hennes böckers framkomst med manuskripten men det pekuniära blir alltmera noggrant och familjen/vänskapskretsens bekymmer tråkar däremot ut mig. Jag läser kanske det hela som typiskt kvinnligt familjärt tal som inte roar mig alls. För det ger inte mig den bild av författaren Selma Lagerlöf jag vill fånga in. Men däremot ger den visserligen bilden av människan Selma som naturligtvis borde vara intressantare då liv och litteratur blir den entitet som utgör en författares hela perspektiv av livet. Men denna gång förvandlas breven till privata skvaller och då har jag tappat orienteringen för länge sedan tyvärr.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic