Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Essä

Anna Politkovskaja — en journalists död

Anna Politkovskaja.Tjetjenien — Sanningen om kriget (Ordfront 2003) är hennes stora reportage från det bortglömda kriget. Ett krig som blivit ännu mera bortglömd sedan Bush och hans kristna fanatiker förklarat att världen skall bestrida islamisk terrorism och andra som inte gillar Bush och hans regim från oljebolagens styrelserum är terrorister. Putins Ryssland återgår till sin gamla auktoritära roll med en ledare och hans militära maktutspel som är riktat mot Tjetjenien och nu är även Georgien hotat av militära utspel från Putins anhang. Men vem skall verkligen protestera mot dessa företeelser när dom flesta kritiker mördas? Ja vem är den stora frågan som man undrar över? Vem mördade Anna Politkovskaja? Någon från militären eller underrättelsetjänsten som inte gillade hennes reportage och böcker om hur Ryssland allt mer förlorar sin demokratiska prägel för att glida in i smutsiga krig och förföljelser av kritiker i gammal fin anda.

Anna Politkovskaja arbetade som journalist på den oberoende tidningen Novaja Gazeta som har blivit en modern legendarisk tidning med journalister som grävt i det som makten, maffian och militären ansett vara obekvämt för deras egen skull. Men för dessa avslöjanden har en del journalister mördas då det har kostat makten en hel del prestige inför omvärlden.

Så nu mördades medborgaren, kvinnan och en av världens främsta, modigaste journalister i Putins väl styrda manipulerade samhälle. Motiv: Förmodligen hennes insatser i Tjetjenien är orsaken bakom mordet. Hon tog aldrig ställning för någon part i kriget utan hon ställde sig i solidarisk position med den civila befolkningen som mördas och torteras av ryska armén. Liksom hon solidariserade sig med dom ryska familjer som Jeltsin sände och Putin sänder iväg för att dödas i ett grymt krig som egentligen ingen förstår sig på varför den utkämpas.

Anna Politkovskaja tillhörde dom sanningsbärare som verkligen gav sitt liv för att avslöja det som ingen ville att någon skall få reda på. Vi talar om Robert Fisk, John Pilger, Noam Chomsky, Michael Moore med flera som berättar om dom saker vi inget visste eller inte riktigt kan greppa. Dom abstrakta sammanhangen som får färg och blod i deras berättelser som tillförde något utöver det vi redan kunde ana men inte fullt ut förstå. Anna Politkovskaja tillhörde dom stora berättarna som gav oss sanningen om krigen som vi glömde bort.

Hela hennes yrkesliv blev den röst som vi behövde från Ryssland för att förstå vad som sker bortom den propaganda eller halvsanningar som släpptes ut av nationell massmedia.

I oktober så var det första Europeiska toppmöte som vår nya statsminister var med på under sin första misslyckade månad. På agendan stod Rysslands politik gentemot Georgien och Tjetjenien. Liksom mordet på Anna Politkovskaja kastar en skugga över Putin när han befann sig på mötet. Nu återstår det att se om Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt kan skärpa kritiken mot Ryssland. I det senare fallet har jag misstankar om att det blir en utslätat tom kritik. Utrikesministern herr Bildt hade aktier i Lundins skumma oljeaffärer i Afrika och nu handlar det om hans aktier i ryska oljeintressen. Det kan påverka en kritisk handlande mot det land som faktiskt tillåter mord på starka journalister som Anna Politkovskaja. Med detta vill jag hylla en stor kvinna som inte längre finns ibland oss. Mördad av fega kräk. Men vi kommer minnas hennes insatser som journalist. Flera tusentals var på hennes begravning föresten vilket väcker viss förhoppning att folket kan tänka själva.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic