Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Korta konstrecensioner

Jakobergs konsthall — Rachelle Puryear

En amerikanska bosatt sedan 1974 i Sverige och varit verksam i konstlivet i 30 år och varit främst intresserad av tekniska lösningar och hur man förenar teknik med sina objekt som lanseras i verken. Nu finns det träd och trädstammar som blir en hel egen värld och man ser naturens förändringar på hennes foton. Plus att de grafiska verk som är spännande och mångfasetterade slår omkull mycket av det jag hittills sett i år. Man får fina, roliga idéer och sprudlande infall som börjar röra sig omkring i skallen trots att det egentligen bara är träd av olika slag som jag ser. Men ändå fungerar det bra på något sätt. En annorlunda utställning helt enkelt.

Galleri Lorentzon — Ola Rosling

Abstrakta vita målade kvinnofigurer på metalskivor som klär sig i vita klänningar med ansikten som inte har några specifika ansiktsdrag. Ibland syns det bara en vit klänning som bara finns där utan egentlig anledning. Ola Rosling målar även havsmiljöer som påminner om August Strindbergs havsmotiv, med dess vitala dynamiska vildhet. Havet stormar, fräser och virvlar i Ola Roslings yviga gester. Färg och form bidrar med havets stormiga känsla. Stort och mäktigt blir slutresultatet av hans starka talangfulla verk.

Utställningar på Kulturhuset

Jin-Sook So.Jin-Sook So.Jin-Sook So är från Korea är utbildad i textilkonst och kom till Sverige 1978 därför att hon fick intresse för nordisk design inom olika områden. Men nu visas hennes böjliga mjuka feminina former i material som är glas, textil och användbara designade skålar och tallrikar. Men det handlar om att använda av sin kulturs egna asiatiska typiska mönster och runda former för att möta en funktionell nordisk skönhet. Det här är bland de vackraste föremål som jag sett på länge och som är njutbar modern design. Se dem du med.

Anna Gerdén.Däremot är Anna Gerdéns fotoutställning Se genom mig en relativ pretentiös fånig fotoserie som handlar om att se hur människan befolkar anonyma hotellrum genom att människan finns där som avtryck. Osynliga men tydliga ändå för våra subjektiva ögon med korta fragment av människor kontra möbler. Anna Gerdén försöker genom att låta sig gömmas bakom möbler och lämnar bara någon kroppsdel synlig så skall vi se hur möbler förhåller sig till människan. Spåren finns där alltid kvar långt efter vi försvunnit men snart återtar hotellrummet sin anonymitet. Konceptet påminner mig om Mobys försök att låta musik representera hotellrum genom sin musik. Det var en teoretisk bra idé men värdelös som skiva. Den här utställningen är rent skräp om jag får tycka till om dess benägenhet till banala konceptuella försök att vara intellektuella.

Solna Bibliotek/Konsthall: Olof Nanneson

Olof Nanneson.Olof Nanneson kommer tillbaka med sina väldigt fina impressionistiska verk från skånska slätten kring Österlen. Det är tavlor som nästan ger intryck av att vara gamla hederliga avtryck från förr. Han är inte en modern konstnär av i dag utan ramlar snare in i modernismen från sekelskiftet med franska eller skånska bygder som motiv. Det är fina och ovanligt snygga tavlor i disiga och suddiga intryck som pågår på utställningen. Det är galleri Abante som har sin filial på Solna bibliotek och ger här en av Sveriges finaste Skåneskildrare som blivit populär över hela landet. Det är han gjort sig verkligen förtjänt av. Ännu en sådan överraskande konstutställning.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic