Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Opera

Folkoperan: Rigoletto 13 Oktober 2006

Av Giuseppe Verdi.

Libretto av Francesco Maria Plave efter Victor Hugos texter

Svensk text och regi Mia Bartov

Gilda.Det är en fin och perfekt scenografi som på minner om en bakgård någonstans i Östeuropa eller Italien. Rigolettos grundhistoria är enkel. Den handlar om hovnarren Rigoletto som fixar kvinnor åt hertigen som förbrukar dom i hög grad. Men så tröttnar fadern till fyra döttrar på tilltaget och kastar ut en förbannelse på Rigoletto. Rigoletto har en dotter Gilda undangömd från hertigen men så ser han dottern en dag och blir häftigt förälskad i henne. Så upptäcker hertigens män Gilda en dag och kidnappar henne och för henne till hertigen. Rigoletto upptäcker att Gilda är borta och får reda på att hertigen har henne. Han beslutar sig för att hämnas genom att hyra en lönnmördare, Sparfucile. Men istället för att mörda hertigen så övertalar Sparafuciles syster som är förälskad i hertigen, att man bara tar pengarna men låter hertigen leva istället och flyr fältet. Dottern Gilda vill rädda sin älskade hertigen från döden men blir själv mördad av Sparafucile. Förbannelsen mot Rigoletto blir uppfyllt genom hans dotters död. Det är en opera i Shakespeares dramatiska anda. Men musiken av Verdi är sommarflyktig och lättsam opera buffa som är den klassiska italienska komedin. Visst är dramat allvarligt men den har lite ingredienser av opera buffa i några av scenerna.

Jag måste säga något om den scenografi och belysning som Lars Östbergh hade skapat för dramat. Den är snygg med en strålande scenlösning där man utnyttjar scenrummet maximalt med balkonger, byggnadsställningar och ett enkelt scengolv där man kan öppna luckor i väggarna eller i golvet. Den är genial tycker jag personligen precis som själva upptakten. Fyra kvinnor som mest ser ut som bedrövade kvinnor från forna öststaterna som tvingas till prostitution. Dom är döda döttrar till den äldre mannen som kastar ut sin förbannelse på Rigoletto. Senare i slutet av andra aktens stora grand finale så kommer samma kvinnor upp ur lyckan i golvet som vålnader som reser sig upp från Hades dödsrike.

Rollerna är väldigt bra.

Ulf Lundmark som Rigoletto spelar inte en konstig hovnarr utan en dubbelbottnad förtvivlad narr som av faderskärlek gör allt för sin dotter. Han är klart den bästa av dom alla i sina scener. Hertigen som spelas av Ulric Björklund är stilig och perfekt för sin roll. Lagom mjuk och spelar sin roll väl och utstuderad. Agneta Eichenholtz som är Rigolettos dotter Gilda är verkligen vacker och kanonbra i sin feminina mjuka sköna behagfulla rollgestaltning. När jag ser henne förstår jag varför jag sätter kvinnan högst i universum skönhet och vacker sång kombinerad i bra lättsamma arior och duetter.

Till slut vill jag tillstå att hela föreställningen är mästerlig tolkning av Verdis drama. En stilfull snygg dramatiserad opera för folket helt enkelt.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic