Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politik

Politiska kommentarer XVIII

Fredrik Reinfeldt.Fredrik Reinfeldt har fått varit med om historia på flera sätt genom att dels som ny partiledare leda en borgerlig regering. Men även har hans moraliska integritet fått sin överklasstörn då två nyliberala fifflare och lagbrytare fick gå. Dom ville väl visa att packet dvs alla arbetslösa och sjukskrivna är lata och fuskar så fort dom kan enligt ledande borgerligt synsätt. Men överklassen kan bryta mot lagar, fiffla och allmänt bete sig eftersom dom av ideologiska skäl står över lagen som vi andra följer eller straffas av. Men nu gick det åt skogen.

Carl Bildt.Carl Bildt börjar nu få kritik för att han inte förhindrade folkmord genom att kritisera NATO:s bombningar av Serbien. Han förstod att man inte kan bomba till demokrati helt enkelt. Men det lustiga är hur borgerligheten kritiserade socialdemokratins neutralitetspolitik, (det fanns en viss falskhet i den) för att den bara kritiserade en sida — nämligen USA och väst. Kritiken emot västvärlden baserades på att dom var demokratier och borde veta bätttre. Men Bildt som var en hög kritiker av neutralitetspolitiken körde själv en aktivistisk linje i Baltstaterna gentemot Ryssland efter kommunismens fall. Det kan man se i Lars Peter Fredéns bok Återkomster (Atlantis) som behandlar Bildts säkerhets politiska spel och engagemang i Baltstaterna när dom blev självständiga 1991. Det var en aktiv politik i vårt närområde som gällde. Så högern väljer bara målen för sin politik.

När vi ändå är inne på utrikespolitik så har vi fått ännu en del i serien av den hårt kritiserade MUST-projektet. Det var Sveriges försök att skapa ordning och reda på vad som skedde med militära och polisiära underrättelsetjänstens hanterande av utländska och svenska medborgare som tillhörde vänstern. Man skulle få fri tillgång som forskare till alla hemligstämplade arkivhandlingar. Men det stoppades och en kommitté tillsattes som skulle utreda istället vad som skedde. Men det är inte tillräckligt menar jag och andra kritiker. Nu föreligger boken Främlingskap av Ulf Bjereld & Marie Demker (Nordic Academic Press) Ulf Bjereld satt med denna kommitté och undersöker hur säkerhetstjänsten såg/bevakade FNL under Algeriets befrielsekrig 1962 och Vietnamrörelsen som skuggades, avlyssnades och inget väsentligt kom fram. En högst intressant bok som väcker nya frågor som väntar på svar.

Den sedan tre års avlidna historikern Bo G. Nilssons artiklar finns numera utgivna av Anders Björnsson. Gandhis skynke, polackers blod (Carlssons) handlar om nationell befrielse och demokratisering av globala samhället. Men även Ania Loombas nyutgåva av avhandlingen Kolonialism/Postkolonialism handlar i slutändan om demokratisering av samhället och om kampen mot diktatur. Åsa Karlsson Sjögren är inne på samma linje när det gäller kvinnors underordning och kampen för rösträtt i boken Männen, kvinnorna och makten (Carlssons) Det är tre nödvändiga böcker för att förstå vår samtid. Kampen för demokrati går aldrig att slösa bort på dumheter utan det gäller att vara ständigt hålla sig vaken i kampen.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic