Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politik

Putins pack

Vissa saker går snabbare än vad man själv kan ana. Till månadens blaska skrev jag en artikel under rubriken "Hur Djupt Bugar Europa?" och där påstod jag att Georgien kan hamna där Tjetjenien är idag om inte övriga Europa ser upp. Döm om min egen förvåning då redan nu nästa steg i denna destruktiva process redan tagits. I veckan deklarerade det statsägda Gazprom, läs Putins lilla statsägda gasjätte med monopol på gasleverans från Ryssland och hur snorrikt som helst, att man fördubblar priset för naturgas till det lilla landet som vågar mopsa sig mot storebror Ryssland. Vad är det med det då? varför ska vi bry oss?

Det finns flera skäl till varför man måste bry sig. För det första är detta en form av krigföring, nämligen ekonomisk krigföring. Gör ni inte som vi beordrar plockar vi er bara med de medel som är mest känsliga för er är Putins pojkars filosofi. Det andra skälet är att om denna typ av utpressning fungerar på ett land kan flera ligga risigt till för ytterligare maktanspråk. Varför inte samma behandling av Ukraina till exempel, där den infekterade frågan om Jalta-halvön sår drakblod mellan länderna. Eller varför inte de baltiska staterna där den ryska minoritetens status är en ständig fråga för trätomål. Vidare kan den olösta frågan om Kaliningrad-enklaven få en mycket mer infekterad utveckling om Ryssland "belönas" med att ro den ekonomiska krigföringen i land.

Vladimir Putin.Man skulle med andra ord kunna säga att om inte övriga Europa aggerar nu, kommer man själva kanske att få betala ett högt pris för detta i framtiden. Ett Ryssland som kommit underfund med att man har något som andra länder är beredda att betala inte bara stora pengar för, utan också är beredd att betala med tystnad är ett Ryssland som kanske kommer att dominera den politiska scenen på ett högst obehagligt sätt i framtiden. Tänk er själva hur trevligt det vore att behöva bo i ett Europa som för sin bränsleförsörjning måste blunda för uppenbara övergrepp, får betala både ett politiskt såväl som ekonomiskt högt pris samt att behöva hamna i underläge där motståndaren sitter med trumfen på hand och det enda vi kan göra är att ge efter för utpressning. Nästa fråga vi måste fråga oss är hur många gånger mänskligheten ska begå samma misstag om och om igen. Vi lät Hitler hållas alltför länge med känt resultat, samma sak med Saddam som till och med vissa regeringar spelade under täcket med. Det jag försöker att säga är att det vi inte gör idag, dyker upp för att spöka i morgon.

Är det denna utveckling vi vill ha det struntar vi i Georgien och struntar i Rysslands uppenbara övergrepp. Vill vi däremot inte ha det så här bör vi nog aggera snarast och betydligt mer kraftfullt än nu. Nu hörs nämligen bara ett stilla sus vilket Kreml redan har noterat som en intäckt för att det är okey att bete sig så som man nu gör. Vi på Blaskan rekomenderar dig varmt att göra din röst hörd, att hålla mun är inget alternativ. En tystad röst är nämligen en röst som i tysthet godkänner det som sker. Vi uppmanar er därför att inte begå detta misstag risken finns att priset blir högt, mycket högt.

Dr Da Capo

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic