Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Tecknade Serier

Klassiska serier — Fantastic Four & Superman

Egmont Kärnan 2005

Fantastic Four.I förra numret av Blaskan så hade vi populärkultur som huvudämne och recenserade jag ett nytt pocketalbum med John Byrnes X-Men-serier och nu sedan ett år tillbaka föreligger det ett fint album med Fantastic Four som är huvudsakligen serier från USA i original 1981-till 82. Det var först 1984 dom kom ut på svenska i Atlantics regi. Men det är en rad med fascinerande äventyr där den bästa handlar om den blinde skulptrisen Alicia Master som är förälskad i Big Ben eller Thing som han heter på engelska. Hennes fader är Puppet Masters som är fiende till Fantastic Four men lierar sig denna gång med Dr Doom. Dom bygger upp en liten modellstad och kidnappar Fantastic Four och söver ned deras kroppar för att transformera deras medvetanden in i robotartade kroppar. En snygg intrig som är både vältecknad och bra äventyr i klass med John Byrnes andra serier. Men framförallt moderniserade Johhn Byrne Marvels serievärld och förmedlade en ny modernism inom serier genom att låta miljön kännas mera med i tiden och äventyren blir mera fascinerande i intriger och karaktärerna får utvecklas mera. Det är själva styrkan i Marvels serievärld när den följer tidens sociala och politiska verklighet vilket gör den mera up to date än många andra superhjälteserier.

Superman.Dom bristerna tycker jag man ser i Supermans olika faser för att göra den mera modern och mera i samklang med hur vi ser på serievärldens utveckling. Jag tycker att det finns för många brister i Stålmannens väsen och personlighet. Han symboliserar något för subtilt och abstrakt i mina ögon när det gäller moral och godhet.

Superman.Jag har aldrig varit någon större fan av Superman serievärld utan visserligen köpte jag dom flesta tidningarna av Superman under hela 70-talet fram till dom lade ned Superman i mitten av 80-talet i Sverige. I USA har han överlevd men dessa ständiga föryngringar av Superman försvagar hans karaktär av den enkla anledning att man gör olika versioner av hans personlighet eller förflyttar hans liv fram och tillbaka ur olika perspektiv i en ren desperat jakt efter nya yngre moderna läsare. Till och med John Byrnes tillkallas för att finna nya sätt att greppa en ganska så trist figur. Man tröttnar på Superman därför att konceptet känns förlegad och för min del är Superman överspelad. Men ändå är det märkligt hur filmerna har överlevt i framförallt Sverige då Superman försvann från helt svenska seriemarknaden för minst 20 år sedan då man slutade sälja honom ute i butikerna.

Det här albumet med Supermanserier har nog mera med av det seriehistoriska värdet då man kan följa utvecklingen i teckningsstil och hur karaktärerna har förändras genom decennierna. Då får man bättre perspektiv om man enbart ser Superman som en historisk ikon för västerländsk och amerikansk livsstil som man exponerar för att omvärlden skulle se hur överlägsen vår styrelseform egentligen är. För annars tappar Superman viss del av sin bakgrund som försvarare av det goda i livet. Det goda i detta sammanhang blir naturligtvis det amerikanska samhället som rollmodell för den övriga världen.

Musik

Albert Hammond Jr. — Yours to Keep

Amon Amarth — With Oden on Your Side & Vader — The Art of War

Anti-Flag — For Blood and Empire, Cumshot Hookers — Heartbreakers, New Found Glory — Coming Home & Alien Ant Farm — Busted & Up in the Attic

Atomic Swing — The Broken Habanas

Badly Drawn Boy — Born in the U.K.

Bo Kaspers orkester — Hund

Bob Seger — Face the Promise

Cajsa Stina Åkerström — Kärleken finns överallt

Cassie — Cassie, The Game — Doctor’s Advocate, Kelly Price — This Is Who I Am & Lady Sovereign — Public Warning

Diana Ross — I Love You & The Definitive Collection

Dr. Indies musikmix VI

Grattis Musikbyrån som fyllt 10 år

J.J. Cale & Eric Clapton — The Road to Escondido

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Dr. Indie)

Jerry Lee Lewis — Last Man Standing (Mr. Snaggus)

Johnny Cash — American V: A Hundred Highways

Koop — Koop Islands

Korta musikrecensioner XXII

Lacuna Coil — Karmacode

Lisa Miskovsky — Changes & The Kooks — Inside In/Inside Out

M. Ward — Post-War

Meat Loaf — Bat out of Hell III: The Monster Is Loose, My Chemical Romance — The Black Parade & The Who — Endless Wire

Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era

Moby — Go: The Very Best of Moby

Monica Borrfors — På ren svenska

Willie Nelson — Songbird, Billy Ray Cyrus — Wanna Be Your Joe & Jill Johnson — The Woman I’ve Become

Nisse Hellberg — Snackbar Blues

Patty Griffin — Impossible Dream & Sarah McLachlan — Wintersong

Paul Stanley — Live to Win

Prince — 3121

Promoe — White Man’s Burden

Rihanna — A Girl like Me, Etta James — All the Way, John Legend — Once Again & Live at the House of Blues & Natalie Cole — Leavin’

Robbie Williams — Rudebox

Rod Stewart — Still The Same: Great Rock Classics of Our Time

Sleepy Brown — Mr. Brown & Monica — The Makings of Me

Stereolab — Serene Velocity: A Stereolab Anthology

Tony Bennett — Duets: An American Classic