Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Litterär artikel

Kristina Lugn och Jesper Svenbro — nya akademiledamöter

Kristina Lugn & Jesper Svenbro.Jag är väldigt nyfiken och samtidigt nöjd att man har vald in den folklige diktaren och dramatikern Kristina Lugn och den spränglärde sista klassiska latinaren Jesper Svenbro in i svenska akademin. Dom tar över istället för Lars Gyllensten (se länk till tidigare artikel Författaren och akademiledamoten Lars Gyllensten är död 1921–2006) och den fina poeten Östen Sjöstrand som båda avlidit i år. Mera om Östen Sjöstrand i nästa nummer som utkommer i januari.

Kristina Lugn är en av våra mest populära författare som själv sade tidigare om åren att hon inte passade i svenska akademin på grund av hennes sätt att vara som personlighet. Men nu när hon fick erbjudandet så tackade hon med glädje ja medan hon samtidigt var förvånad över erbjudandet. Men nu kan vi få se den kvinna som tillsammans med undersköna Bodil Malmsten stod för den poesi som betraktade vardagens gnet och knop som det mest naturliga i världen. Kristina Lugn är utan tvekan den enda kvinna som kan sägas vara en direkt arvtagare till Sonja Åkessons poesi. Jag vet ingen i svensk litteratur som är så ihärdig i att få till det vanliga tilltalet och plocka in kvinnan i poesin och förvandla kvinnan till kött och blod. Det blir ingen romantisk bild av kvinnan som ett flyktigt väsen som vi män tillber och skall förstå som om det är en ständig gåta som vi skall lösa eller förlösa, utan kvinnans köttsliga och jordiska sexualitet och dess relation till mannen finns med i Kristina Lugns poesi. Men hon är kvick liksom ödmjuk i sina dikter men det finns alltid en oerhörd mild ironisk blick som är vass i perspektivet. Hon ser signaler och ger svar på tal. Men det är en kvickhet mera baserad på erfarenheter av livet och lite visdom som man kan skapa som en kvinna som levt länge och väl i livet. Men som ändå funderar på sin roll som kvinna och vad man skall göra i sin relation till en älskare eller hur fyller man sin vardagliga plikt i livet.

Läs gärna pocketupplagan av hennes diktsamling Bekantskap önskas med äldre bildad herre som även innehåller ett par av hennes dramatik eller samlingen Samlad Lugn som också har en del pjäser inlagda som visar hur stor och speciell Kristina Lugn är i vårt kulturliv. Vad vi verkligen behöver är humorister i Sverige som tar tag i bedrövelsen.

Jesper Svenbro är en garant för att den klassiska bildningen finns församlad i den utdöende skara som heter humanister. Lärd och talar grekiska som en gammal Platonlärjunge. Hans essäer är tillexempel talande exempel på hur lärdom kan kombineras med raffinerad kunskapstörst. Hans poesi sjunger lättsamt ut dom mest skimrande vindarna. Han blandar sina teman friskt med influenser från samiska jojken, till Saphos grekiska fragment. Nu är Jesper Svenbro bördig i myllan på skånska himlens fält medan han sedan 1977 är verksam i Paris och är där en av världens mest kända antikforskare inom det litterära fältet. Jesper Svenbro började sin poetiska karriär som diktare i Tomas Tranströmers anda för att bli en speciell poet med känsla för Skånes böljande fält och fann verkligen sitt eget språk i en rad snygga diktsamlingar som jag sätter mycket högt. Jesper Svenbro är en typisk akademiledamot som borde fylla begreppet lärdomsgigant i högsta grad. Han är god vän till Horace Engdahl som är den ständiga sekreteraren i vårt hatade eller älskade svenska akademi.

Så båda är välkomna till mitt kära svenska akademi. Den enda som möjligen skulle kunna klaga är väl Knut Ahnlund nuförtiden eller Jan Myrdal.

Musik

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)