Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Alexander Ahndoril — Regissören

Bonniers

Alexander Ahndoril.Det här är en märklig litteraturhistorisk händelse som skedde då romanen kom ut i höstas. För då blev det en stor kulturpolitisk debatt över den frågeställningen om en författare har moralisk rätt att använda sig av nu levande personer för att kunna skriva en fiktiv roman om deras inbördes relationer. Debatten böljande fram och tillbaka och hamnade nog till slut i att det är tveksamt om det är rätt att använda sig av levande människor som är kända för att skapa en roman om deras liv. Jag skall nu i efterhand nog säga att det är rätt att använda sig av levande modeller för att ge oss en fiktion om deras liv. Men då handlar det om ett ansvar hos författaren så att det verkligen inte skadar människor. Det är visserligen en klassisk liberal utgångspunkt då det gäller frågan om moral. Men det är en viktig utgångspunkt i detta fall till exempel.

Käbi Laretei.Men naturligtvis gick Sveriges kulturelit i taket då romanen hamnade i fokus och ämnet var Ingmar Bergmans äktenskap under 60-talet med den kände konsertpianisten Käbi Laretei under inspelningarna av filmen Nattvardsgästerna Så fort någonting handlar om Ingmar Bergman då reser kultursverige ragg och det gäller även denna roman. För det är synd för det är en av dom verkligt betydande romanerna som kommit ut i år. För det är en inlevelsefull roman och stundtals så får jag Killinggängets Robert Gustavssons parodi på Ingmar Bergmans ”demoner” i sitt skapande. Romanen är en psykologisk insiktsfull och smått vacker roman som kryper in på livet i fiktiv form hos huvudkaraktärerna. Jag ser inga fel hos boken och inget som kan skada Ingmar Bergmans anseende i världen eller hos kulturens parnass, utan skickligt lotsar författaren oss som läsare genom Ingmars skapelseprocess i filmens tillkomst.Ingmar Bergman.

Det handlar också som central del hos regissörens omvittnade svåra relation till fadern, prästen Erik. Det är visserligen en känslig del hos Ingmar Bergman men han har ändå verkligen givit oss sin synvinkel på sin faders religionsfilosofi och den svårhet fader och sonen hade för att kunna nå varandra. I flera böcker och filmer finns det med som grundkoncept om man avläser Ingmars koder i sin konst.

På slutet här vill jag att ni gärna läser Alexander Ahndorils roman Regissören för att den ger oss en bild av mästerregissören som vi inte är så vana vid att läsa. Som fortsättningsläsning så rekommenderar Ingmars Bergmans egen självbiografiska roman Laterna Magica som utkom på 80-talet eller andra valfria böcker kring ämnet Ingmar Bergman.

Musik

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)