Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politiska böcker

Jung Chang & Jon Halliday — Mao: Den sanna historien

Översättning: Ulf Gyllenhak

Prisma

Cao Naiqian — När mörkret faller trängtar mitt hjärta till dig

Översättning: Göran Malmqvist

Atlantis

Mao.Den här biografin är suverän på att plocka ned den sista av dom stora massmördarna och särkilt en massmördare som ansåg att mörda sitt eget folk och att ständigt ha terrorkampanjer mot sitt eget parti för att hålla den på alerten. Maos storhetsvansinne var en dröm att tävla med Sovjet om att vara den som är med och styr världen tillsammans med andra kommunistiska mördare av Stalins kaliber. Det är därför han var emot avstaliniseringen och hans dröm att skapa en asiatisk kommunistisk strategi misslyckades och då blev han vansinnig istället av misslyckandet och angrep sitt parti med utresningar för att få den totala makten i sitt knä.

Mao.Boken visar en intellektuell lat man som avskydde arbete och blev kommunist efter viss övervägande. Mao tillhörde aldrig grundarna även om han som lojal medlem gjorde en massa saker för partiets räkning så var det ändå så att Stalins agenter byggde upp och grundade partiet. Kommunistiska partiet var helt i händerna på Sovjet fram till dess Mao kom i delo med Sovjet efter Stalins död och den process som dominerade agendan. Kommunisterna måste förhålla sig till republikanska nationella partiet som Sun Yat-Sen ledde fram till hans död. Detta parti styrde landet i olika perioder men kommunisterna samarbetade och infiltrerade partiet under Sovjets hänseende. Mao blev en bulvan och steg inom nationalistpartiets hierarki. Maos mål var från början total makt över partiet.

Intriger och mord var de medel som användes mot alla som inte gjorde som Mao tyckte och tänkte. Trots Japans invasion så förblev nationalistpartiet huvudfienden för Maos maktsträvande. Chang Kai-Shek blev ledare för nationalistpartiet och dödsfiende till Mao som förlorade makten helt enkelt stack till Taiwan (Forna Formosa).

Maos väg till makten är intriger och ett klart mål om att erövra hela Kina och hålla sig kvar i makten till varje pris som helst. Precis som Stalin och andra kommunistdiktaturer så var det hänsynslös makt som gällde. Det är därför han gillade Pol Pots slav och dödssamhälle. Att mörda för maktens skull var och har varit kommunistdiktaturens enda möjliga val för att behålla sin disciplin över sitt folk.

Jag har inte läst någon mera övertygande biografi över ett land som jag besökte och åkte omkring i 1996 i en månad i diverse städer.

Cao Naiqian beskriver sitt arv från bönderna som sitt litterära kall och liksom den mera erkända Li Rui har dom båda givit landsbygden ett eget forum i sina romaner. Det är framförallt Maos groteska politik och vad den ställde till det för jordbrukssamhället som får en plats i vår värld genom dessa författare. Böckerna har avslöjat hur den psykologiska terrorn alltid fanns där och styrde besluten för landets infrastruktur. Jag kan lugnt säga att biografin och romanen visar så tydligt vad som händer när brutala mördare med noll intresse för utveckling och med en raffinerad erkänsla för terror, mord och tortyr kunde bedra en hel värld genom att vara begreppet ”solen som aldrig går ned över Kina”.

Det är sådant som gör mig till en socialistisk antikommunist.

Musik

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)