Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Skräckthrillers

Stephen King — Signal

Översättning: Anders Bellis

Bra Böcker

Åsa Schwarz — Stigmata Demonologin II

Kalla Kulors förlag

Arne Dahl — Efterskalv

Bonniers

Stephen King.Mig veterligen har inga mobiltelefoner ännu används i skräckfilm eller inom skräcklitteraturen, i alla fall inget jag har märkt något av. Men då talar jag om mobiltelefonen som spelar en huvudroll i ett skräckdrama. Stephen King använder denna moderna symbol för vår samtid som en ingrediens i en roman som jag tycker slår det mesta han skrivit under dom senaste åren. Boken handlar om ett katastrofscenario där vår moderna civilisation nästan går under. En given signal via mobiler förvandlar dess ägare till bärsärkar som gör att människan förlorar sina civiliserade mänskliga drag. Man blir vansinnig och blir som zombies med mänskliga konturer. Dom som inte använde sina mobiler blir jagade och slaktade av de människor som av dom andra kallas för mobilare.

Det är en klassisk Kingroman men den innehåller inga politiska slutsatser fast innehåller ändå lite av samhällskritiska insikter om hur sårbar våra samhällen är trots sin överlägsna teknologi men ändå behövs det inte så mycket för att slå ut våra samhällen. Det dyker hela tiden upp exempel på hur naturen eller människan verkligen kan förstöra våra möjligheter med enkla medel. Jag vill nog påstå att det är en mera skrämmande bild av samhället än att vi får monster av mobiltelefoner.

Men det intressanta i boken är hur Stephen King gör samma sak som med romanen Pesten att han fångar in lite av vår moderna ångest över vad som kan hända i våra samhällen.

Jan Arnald/Arne Dahl.Även författaren Jan Arnalds alter ego Arne Dahl fortsätter i sin serie över rikskriminalens egen specialrotel över internationell våldsartade relaterade brott mera känd som A-gruppen. Den här gången leder gruppens medlemmar utredningen av ett terrordåd i Stockholms tunnelbanna. Det som inte skulle kunna hända blir verkligen ett troligt händelseförlopp. Man kan säga att upplägget påminner om svenska underbara serien Kommissionen då vi har en central händelse som sätter igång en serie skeenden som kan bli troliga om det skulle hända någonting i samhället av den här kalibern. Men vi har inga riktiga förberedelser utifall ett terrordåd eller om något liknande skulle hända enligt en del myndigheter. Då blir nog romaner av det här slaget om hur myndigheter försöker reda ut och skapa en balans i samhället när terrordådet väl inträffar.

Så båda dessa romaner för ett resonemang om att det kan inträffa saker som vi inte kan veta någonting om efter som ingen människa kan psykologisk få vetskap om kommande händelser eller om hur vi påverkas av det. Det är båda böckernas verkliga förtjänst. Men ändå som helhet är Arne Dahls nya kriminalroman som litterärt verk betraktat inte någon av hans bästa. Lite träaktig och småtråkig trots allt.

Åsa Schwarz däremot skriver flytande bra skräckroman som i genren ligger Stephen King mera nära. Men här har vi klassisk filmisk skräck om svenska turister i Alperna med svensk guide finner en man som varit begravt i isen. Denna upptäckt skapar en rad egendomliga händelser på hotellet. Men även ett gammalt dolt rum som kan sammankopplas med likfyndet är utlösande faktor för en utsökt svensk modern skräckroman som lånar stilar från den klassiska gotiska skräckromanen fast väl förankrad i en modern miljö. Lysande och bra bok att läsa och skrämmas av. Så det handlar om böcker som antagligen bygger sina berättelser på klassisk skräcksaga eller böcker som skrämmer oss med att utsätta vår moderna värld och dess objekt för skrämmande inslag och se vad som sker i mänsklighetens namn. Men det är nyttigt att då och då bli påminta om vår svaghet.

Musik

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)