Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Essä

Orhan Pamuk — en värdig nobelpristagare

Orhan Pamuk.Det blev lite snack om att man gjorde ett politiskt korrekt val till nobels litteraturpris men det är trams för Orhan Pamuk är den mest värdiga du kan finna i dagens litterära värld. Hans böcker sätter framförallt staden Istanbul i centrum med dess sociala och politiska historia, i Ottomanska islamiska imperium till dess fall och Kemal Attatürks nationalistiska maktövertagande efter första världskriget. Det är alltid Istanbul som hägrar som en vision i Orhan Pamuks böcker. Orhan minns så gärna bilderna av den gamla staden före dess moderna utveckling med en syn som närmar sig västvärlden. Det märks så fascinerad han är av sin hemstad att tillägnar sin senaste bok över staden. Dess titel är Istanbul: Minnen av en stad (Norstedts). Det som stör en del vänsterfolk liksom islamiska krafter är att han klart tar ställning för västerländska ideal och är emot den nationalism som förstör för människans frihet och bestämmelse i världen. Särskilt den enfaldiga nationalismen som håller på att födas i Tyskland då nazismens stinkande tryne kommer in i makten. I Sverige har fascismens ansikte tagit sig fram via val genom Sverigedemokraterna och nynazistiska anstrukna Nationaldemokratiska pesthärdar. I Turkiet är det militären som genom statskupper förvägrar kurderna sina rötter eller vägrar inse att massmordet mot armenier är ett folkmord.

Det är i sådana världar som Orhan Pamuk blir en litterär andningshål som med sina romaner alltid finner vägar och kritiserar milt dom företeelser som sker i Turkiet. I romanen Snö låter han tillexempel poeten Ka återvända till Turkiet efter 12 års exil i Tyskland med ett uppdrag för en tidning att skildra självmordepidemi bland unga flickor i en stad som heter Kars. Men där pågår en valkampanj 1992 och islamisternas parti Välfärdspartiet håller på att vinna valet. Men nationalisterna och militären kan inte låta det ske. Så poeten hamnar mitt i smeten. Det är en lysande men kontroversiell roman som tar tempen på frågor som kvinnans roll inom islam och slöjans betydelse. Det är det samtida som han beskriver i sina romaner men Orhan glömmer aldrig Istanbuls förflutna och för all del så gäller det Turkiets förflutna också som möts i hans böcker.

Men han kan även använda historien som alibi för att ställa frågor om konstens fria roll i ett absurd religiöst samhälle där en mordisk hatisk fundamentalism härskar.

Mitt namn är röd som har vi sultanen Murad III hov där en miniatyrmålare mördas då en hemlig bok skall sammanställas på sultanens order. Religiösa krafter härskar i bakgrunden. Det är en bok om att utmana fördomar och se på en fri personlig konstnärlig roll åt sig själv i ett samhälle under slutet av 1500-talet.

Orhan Pamuk vill så gärna se sitt hemland förändras till en demokratisk EU-medlem utan diktatur utan med en militär armé som respekterar mänskliga rättigheter och religionsfriheten. Som även kan erkänna massmordet på armenier och ta tillvara kurdernas rättigheter till eget språk. Jag vill påskina att av den enkla anledningen behövs det ett nobelpris som kan uppmärksamma det självklara i världen, nämligen rätten till att välja politisk ledning.

Upplev och upptäck Orhan Pamuk som den storslagna berättare han är i själva meningen.

Musik

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)