Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

På jakt efter Tom Waits själ

Tom Waits.Tom Waits spelar bara en stor roll i sitt liv som skådespelare och det är han själv, Mr. Tom Waits spelar rollen av Tom Waits. Det framkommer i en av dom bästa intervjuer/reportage som jag läst på svenska någonsin. Det är den store Lennart Persson som skriver detta i oktobernumret av Sonic utgåva. Jag blir överraskat av det perspektivet som man får av Tom Waits i Sonic. Han odlar den roll folk förväntar sig ha med den här romantiska bardiskmytologin som vi inte har i Sverige. Vi människor inklusive mig själv har alltid förtrollas av tanken på Tom Waits som bardiskromantikern som sitter ständigt nedsjunken på barstolen vid bardiskens framkant. Det skulle vara där hans mest magiska låtar föddes.

Tom Waits — Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards.Nu finns Tom Waits på en stor box där hans rariteter, outgivna låtar och annat skymtar fram i boxen med det långa namnet: Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards. Den känns som det viktigaste jag hört under vintern då den sammanfattar hur Tom Waits skrotupplagmusik med giftiga burkar och rostfärgade tunnor som skramlar och pyser ur varje ventil. Tom Waits själ syns på långt avstånd i den här musikens fascinerande förmåga att skapa musik av allting som du kan finna i världen. Det är ingen samman fattning av Tom Waits karriär utan snarare hur han kan eller kunde låta när hans ångestladdade skrammelrockfanfararer träffar oss lyssnare genom åren. Tom Waits har länge odlad sin image i film och musik som en slugger med skrynklig kavaj och barpianot som står bredvid honom. Hans berättelser är inga barntillåtna uppbyggliga ramsor utan en berättelse om sex, svek och passioner som är det vi kallar levande livets realiteter. Men det ackompanjeras av en liten pianosnutt som är det som finns där i bakgrunden då du pratar eller vill ha något att dricka.

För mig är boxen den där perfekta presenten med snygga låtar som tar mig dit till platser man tvekar inför att besöka. Bakgårdarna och småstädernas slitna fasader som Tom Waits målar så bra upp i hans melodier och texter.

Jag blir nästan så där nostalgisk och längtar plötsligt att återvända till USA för att känna pulsen och verkligen få chansen att vandra i dom landskap som är Tom Waits. Han använder dom som fond när hans texter skall få en bakgrund och från dom bakgrunder han bygger upp en tematisk berättelse i musikalisk novellform. Boxen som tar upp olika sidor av Tom Waits konstnärskap är ett suveränt exempel hur stor Tom Waits blivit som kultfenomen i USA och resten av världen med sina filmer och skivor. För oss på Blaskan är han en av dom stora hjältarna som bygger upp en förtroende och visar vilken fantastisk artist han i egentligen är med vad Tom Waits har åstadkommit under sin 35 åriga karriär.

Boxen är en av årets stora händelser i alla kategorier.

Musik

Musikkrönika

På jakt efter Tom Waits själ

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)