Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Stockholms Filmfestival 2006

Jaha, då var det dags för filmfestivalen i Stockholm igen och undertecknad Dr. Indie står där mitt i smeten för att rapportera från en del utvalda filmer som jag sett denna gång. Så nu sätter vi igång.

Macbeth Filmindex

Regi: Geoffrey Wright

William Shakespeare är den mest uttolkade av alla dramatiker på alla dess sätt och vis därför att hans allmänna tankar om människan är tidlösa. Därför är det inte konstig att Australiens nya stjärnregissör Geoffrey Wright verkligen kan flytta sonen Macbeth till modern gangstermiljö. Det handlar om att mörda sin fader, eller mörda alla som kommer att vara emot maktens härskare. Nya bildvinklar och till slut en uppgörelse då Macbeths alla fiender samlas för en slutuppgörelse med Macbeth på minner om Al Pacino när han som Scarface till slut slåss i sitt hem mot sina fiender. Det är snyggt gjort att placera den i den mest supermoderna miljö med dess modernaste vapen med lasersikte. Man talar som på Shakespeares tid men allting är som välplacerat i sin moderna geografi. Skådespelarna är utsökta och välspelad. Men vissa passager i filmen känns lite väl trista innan det händer någonting uppskakande. Det är rå realistisk blodig film samtidigt där glider iväg mot slutets klimax.

Filmen får ändå 3 @@@ i slutbetyg.

TV Junkie Filmindex

Regi: Michael Cain & Matt Radecki

Den här dokumentären som handlar om en amerikansk tv-personlighet som heter Rick Kirkham som föddes 1958 och började att tidigt att skildra allting som skedde i hans liv via filmprojektor eller via videotejper. Hans liv som ger honom berömmelse då han går från lokaltv till nationell tv-journalist som innebär att han hela tiden provar på livsfarliga stunttrick och vansinniga sporter. Men det är hans crackbehov som får honom att nästan förstöra sin familj med två små pojkar och en hustru som han älskar. Men det blir polisingripande och en karriär som förstörs av knarket. En film om kamp. Men det blir ändå lite väl tråkig att följa med eftersom hans livsöde inte riktigt griper tag i mig. Jag tycker att det är någonting patetisk med en man som talar inför sin videokamera om sitt liv och knark men tar inte dom fullständiga stegen för att förändra sig fullt ut. Intressant som experiment men trist som dramaturgisk film.

2 @@

Wal-Mart: The High Cost of Low Price Filmindex

Regi: Robert Greenwald

Jag blir på ett sätt skrämd över hur Wal Marts antifackliga företag och deras totala utnyttjande av människor i USA och resten av världen får fortgå. Wal Marts hänsynslösa lögner om sin butik som ett familjevänlig alternativ innebär i den fria företagsamheten att dom krossar lokala affärsidkare var dom än lägger sin storbutik. Familjeföretag försvinner och hela stadskärnor tvärdör och samhällens puls stannar upp. Det är sanningen om Wal Mart. I Sverige är det mest Timbro, Johan Norberg och ungmoderater som gärna förintar företag och ödelägger människors liv bara för att dom älskar sina globala företag med usla löner. Men filmen avslöjar vad Wal Mart och dess andra företagsbröder är i själva verket. Supergiriga företag som kliver över lik bokstavligen för att öka sina vinster med miljarder. Men hoppet stod när små samhällen i USA tvingade lokala politiker att stoppa Wal Marts förödande verksamhet.

Men filmen är ändå lite seg stundtals. Men känns ändå viktig att det skildras på detta sätt så att vi kan ta ställning till Wal Marts verksamhet.

3 @@@

The Host Filmindex

Regi: Bong Joon-So

En skicklig film som är en märklig film från Sydkorea om hur amerikanska forskare häller ut giftig avfall som rinner ut i den största flod som finns i Sydkorea. Det blir då ett mutantmonster härjar runt i kloaker och tar med sig dottern till en modig men lite otursförföljd familj. Det är en absurd monsterhistoria som också säger något om USA:s närvaro i Sydkorea. Social satir och rolig familjekomedi på ett gulligt sätt med monsterjakt. Skickligt gjort på många sätt när det gäller en anatomisk relativt naturtroget monster. Kan vara årets roligaste skräckfilm med monstertema. Bra gjort.

4 @@@@

Steel City Filmindex

Regi: Brian Jun

John Heard, J. Barry och Tom Guiry

Off the Belt Filmindex

Regi: James Ponsoldt

Nick Nolte och Trevor Morgan

Båda filmerna handlar om hur svårt män har med att kommunicera med varandra, som bröder emellan, fader till sonen, män till kvinnor. Men mest handlar det om fädrar som kanske sviker sina söner. Båda filmerna är suveräna uttolkningar om känslostormar som inte riktigt vill nå fram men som kryper fram trots dess svårighetsgrad. Nick Nolte spelar den försupne före detta basebollsspelaren som tränar ett pojklag. Han är kärv och suverän som mannen som är hård i sinnet. Men som släpper löss sin emotionella känsla då en av hans lagpojkar bryter sig in på gården och saboterar hans gård. Ena grabben åker dit. Men en märklig far och son-relation tar vid. Det är ett intressant och lågmäld film om hur nick Nolte lär pojken en lektion i att ta ansvar. Då Nicks karaktär som skall gå på hans highschoolreunion vill inte visa sig vara en förlorare så pojken följer med som hans påstådda ”son”. En vacker film om mäns sätt att vara.

Även den andra filmen om en bilolycka där fadern tar på sig skulden och sonen som är 20 år och har skall orientera sig i vardagen med en flickvän som gjorde slut och ny dyker upp. Det handlar om en son som får hjälp av en hård rättvis farbror som blir mildare. En film om uppgörelser med sina egna tankar och förenas som bröder, både yngre och äldre. Två starka filmupplevelser.

Båda filmerna får 4 @@@@.

A Scanner Darkly Filmindex

Regi: Richard Linklater

Filmen är byggd på ännu en av Philip K. Dicks science fictionböcker varav Ridley Scotts Blade Runner var den riktigt första stora filmen. Men här bygger berättelsen om en nära framtid då övervakningssamhället bevakar människan totalt med datorer och satelliter som övervakar telefoner och lägenheter. Det finns en ny drog som polissamhället vill bekämpa som utgörs av en speciell ledare. Narkotika polisen Bob Arctor skall arbeta underjordiskt med att avslöja en komplott. Men polisen manipulerar med honom så att han själv till slut blir drogpåverkad. Det handlar om att tappa fästet kring verkligheten och till slut vilket pris betalar man för att nå sina mål. En film med aktuella dilemman. Men det intressanta är att filmen bygger på en ny teknik. Man filmar först skådespelarna på riktigt och sedan dataanimerar man deras filmsekvenser. Det blir ett märkligt sätt att se på film och skickligt gjort.

Keanu Reeves, Wiona Ryder, Robert Downey Jr. och Woody Harrelson spelar själva huvudrollerna i denna märkliga film. Den blir stundtals väldigt abstrakt och jag hade lite svårt att förstå filmens skiftande inställningar stundtals. Men den får 3 @@@.

Bortspolad Filmindex

Regi: Sam Fell och David Bowers

Dreamworkteamet som gjorde Antz och Shrek slår sig ihop med dom brittiska genierna bakom Wallace and Gromit och Flykten från hönsgården. Deras resultat är den bedårande filmen Bortspolad som handlar om den ensamma coola råttan Roddy som bor i ett fint kvarter men blir av en kloakråtta nedspolad i toaletten och hamnar i en annan värld. Det är en snygg vansinnig rolig film som borde avnjutas av alla jag kan tänka mig. Det är inte en död sekund utan det är ett häftigt gangsterdrama med snabba förlopp. Men det är årets bästa animerade äventyr.

5 @@@@@.

The Yacoubian Building Filmindex

Regi: Marwan Hamed

Tänk att årets mest episka drama skulle komma från Egypten. En rörande modern film som speglar dagens Egypten då man pendlar islams fundamentalister och profana verklighet. Det är den ocensurerade versionen som visades i hemlandet som visades. Filmen innehåller alltifrån homosexualitet till kvinnans roll i samhället. En blixtrande melodram som raskt förvandlas till ett drama. Jag är så förvånad hur vågad och bra filmen var i min värld.

Ett givet mästerverk utan tvekan från min sida.

5 @@@@@.

Renaissance Filmindex

Regi: Christian Volckman

Det är en skicklig animerad film från Frankrike men dom talar på engelska vilket borde göra den till en kommande biosensation. Filmen är en skickligare variant av Sin City. Filmens röda tråd är hur ett företag som heter Avalon är ute efter en uppfinning som kan ge evigt liv eftersom företaget är inne på skönhetstemat. Det är en science fictionfilm där den unge forskarassistenten Illona kidnappas från sitt arbete med upphovsmannen bakom forskningen kring evigt liv. Polisen Kara som är en märklig hårdför polis som blir inblandad i en våldsam uppgörelse med företaget Avalons mördare. En bra tät thriller som borde snarast få biopremiär.

Ian Holm och Daniel Craig är två av rösterna.

4 @@@@.

The City of Violence Filmindex

Regi: Ryoo Seung-Wan

Både som regissör och skådespelare så sätter Ryoo Seung-Wan verkligen pulsen på det som sker i hans film. Denna film om fyra bröder och en kompis slutar med att vännen blir en mördare och gangster som vill bygga ut hemstaden för att tjäna blodspengar. Tae-Su som är polis återvänder då ena brodern blivit mördad för att undersöka vad som skett. Det är hämnd och blod som blir resultatet i årets fränaste brodersmord som skall hämnas. Action non stop.

3 @@@.

Clerks II Filmindex

Regi: Kevin Smith

Jag förstår inte varför amerikanska filmer stundtals vandrar mellan den intelligenta nörden som står emot dem sportiga tjejjagande typerna. Eller dom här förlorarna som är nördiga på ett annat sätt. Dom som knappast har några ambitioner och är dumma i huvudet. Medan många tv-serierna visar upp dom framgångsrika som vill komma långt i sina ambitioner. Kevin Smiths fortsättning på sina snubbar som inte kommer så långt men kämpar på, blir lite väl fånig och fullständig ointressant skräpfilm i mitt tycke. Jag är inte imponerad av Kevin Smiths gestalter och karaktärer ett smack.

2 @@.

Mulberry Street Filmindex

Regi: Jim Mickle

Mulberry Street korsar Canal Street lite söder om inre Manhattan. Du kan komma till Little Italy och Chinatown om du går på dessa gator. Det är på Mulberry Street som ett virus släppts lös så att människor förvandlas till råttmänniskor som älskar att frossa på människokött.

Rolig b-skräckfilm med välgjorda effekter, hyfsat skådespeleri. Men inget märkvärdigt utan en lagom skrämmande film med lite goreeffekter.

3 @@@.

Election Filmindex

Election 2 Filmindex

Regi: Johnny To

Johnny To har skapat ett två delars brutal gangsterdrama som är råare än vad jag trodde men det svävar högt ändå med välspelade scener och bra skådespeleri som bygger upp filmen riktigt bra. Mord och blod är det som utgör kampen mellan dom som vill styra Hong Kongs triader. Jag älskar sådana filmer som smeker våldet medhårs på ett intelligent sätt. Två bra filmer i det stora filmutbudet.

4 @@@@ respektive 3 @@@.

Daft Punk’s Electroma Filmindex

Regi: Thomas Bangalter & Guy-Manuel De Homen Christo

Filmen Instellar 5555 var en snygg science fictionrockfilm som var animerad om ett rymdrockband. Nya filmen är ett samhälle bebott av robotar men med två robotar vill bli mänskliga. Men ingen accepterar det. Det är en tråkig konstig film utan dialog utan har bara Daft Punks musik som ligger som bakgrund. Men filmen är bara trist och känns väldigt onödig, utan skulle kunna vara gruppens konstfilm istället.

2 @@.

Klimt Filmindex

Regi: Raul Ruiz

Pretentiös intellektuellt dravel med svamlig replikföring och konstnärlig uppstyltat skådespeleri för hela slanten. Den här filmen ansåg filmfestivalen vara en höjdpunkt. Men om du är intresserad av Gustav Klimts konst och vill få ut något av hans liv, så glöm det här spektaklet med en överspelad John Malkovich som Klimt. Visst vill jag ha många nakna kvinnor omkring mig och njuter av se dom på film nakna. Men här blir dom mest som skådebröd för regissörens intentioner. Men som åskådare fattar jag inte vad regissören vill med sin film eller vad skall ta vägen till slut. DRAVEL med stora bokstäver.

1 @.

Beyond Beats and Rhymes: A Hip-Hop Head Weighs in on Manhood in Hip-Hop Culture Filmindex

Regi: Byron Hurt

Den skeva och ganska vissna mansbild skapar en våldsam brutal klichéfylld bild som handlar om se ned på sig själv, kvinnan och mänsklig värdhet. Byron Hurt svart välutbildad intellektuell skärskådar hip hopkulturen som är precis som hårdrocken fullt av stereotyper. Det handlar om kulturella skillnader där talet om svarta och vita med slaveriet plågsamma minnen alltid finns där som politisk social tryckkokare. Filmen är oerhörd avslöjande och ger oss också hur vita ser på hip hop eller hur intellektuella försöker finna hur hip hopen förändrades från det politiska till den bild av brudar, pengar och skjutvapen tog över bilden av en våldsam svart man. Det är en briljant film som avslöjar myter och kritiserar en kultur som man själv som filmare gillar att lyssna på. Men all modern kultur mår bra av intern kritik. Men hip hopen är större än så. Den har politisk betydelse likaså.

4 @@@@.

Jonestown: The Life and Death of Peoples Tempel Filmindex

Regi: Stanley Nelson

Det är hemsk bild av religionen och hur den urartar från något som gick mot rasismen i USA och försökte religionens anda. Men pastor Jim Jones som blev med sitt Peoples Church alltmera paranoid och tog droger. När etablissemanget slutade omhulda Jim Jones verksamhet. Så började han bygga sitt paradis i Jonestown i Guyana. Det slutade med massmord då över 900 människor dog i förgiftning. Ett kollektiv vansinne från en galning av stora snitt. Jag minns nu mycket väl bilderna från händelserna i tidningarna av de döda och alla filmer och dokumentärer kring fallet. Men ingen har varit lika nära som Stanley nelson sanningen av vansinnet. Superbra dokumentär.

4 @@@@.

Princess Filmindex

Regi: Anders Morgenthaler

Denna danska film blandar animerade film med riktiga inslag av skådespelare för att fulländad kunna skildra hur en ung flicka hamnar inom porrbranschen och dör till slut. Hon lämnar efter sig en femårig dotter uppväxt i pornografisk verklighet. Brodern tar som är präst tar hand om syrrans barn. Men sanningen om allting gör att han vill hämnas på branschen genom en rå hämnd på alla inblandade. Det är Köpenhamns undre värld och porr som blir måltavla för vreden. Men det handlar väldigt mycket om barnets upplevelse. En märklig film som borde skapa debatt.

4 @@@@.

Belle Toujours Filmindex

Regi: Manoel de Oliviera

En lättsam bagatell från världens äldsta regissör som vid 98 år ålder lanserar en hommage för vännen Luis Bunuel genom att ta hans film Belle de Jour och plocka hans huvudkaraktärer Henri och Severine möts i Paris 40 år senare. Filmen har rader av bilder som dröjer sig kvar som man undrar vad den har med handlingen att göra. Ett skyltfönster, folk som dukar av ett bord på en restaurang som huvudpersonen varit. Några kvinnor på en bar som inte egentligen har med huvudhandlingen att göra får viss fokus i filmen. En ganska så onödig film på ett sätt men ändå en underlig charmig film du ganska snart glömmer bort, men fungerar ändå.

3 @@@.

The Fountain Filmindex

Regi: Darren Aronofsky

Jag har aldrig gillar hans filmer som det urtråkiga datascience fictionartade dramat Pi eller knarkdramat Requiem for a Dream. Sedan får dom vara så visionära dom kan bli för min. Men dom två filmerna liksom den nya filmen där Hugh Jackman spelar tre roller som läkare som vill besegra döden genom att finna botmedlet till cancern. Han fru är döende i cancer. Det är en nutid berättelse som knyts ihop med framtiden då samma karaktär flyger genom rymden med livets träd till mayamytens gud för att återuppstå från det döda. Den tredje berättelsen är conquistadoren Tomas som av spanska drottningen vill finna livet träd i Latinamerika för att besegra religiös fanatism. Det är en knytpunkt i filmen som handlar om att besegra döden som är målet för filmen. Men jag blev enbart uttråkat och var nog den enda som inte gillade filmen när jag lämnade salongen.

2 @@.

Re-Cycle Filmindex

Regi: Pang Brothers

Deras nya film är så mycket bättre än deras The Eye-serien, den nya filmen om en författarinna som får skrivkramp och pressen att sammanställa en ny roman — Re-cycle. Hon får mystiska telefonsamtal, bilder och hamnar i sin egen litterära verklighet. Det är en märklig film som är Dantes helvetesvandring och en moralisk snygg visuell film. En av Hong Kongs finaste och bästa filmer just nu.

4 @@@@.

Dragon Tiger Gate Filmindex

Regi: Wilson Yip

Det här är en film som jag som filmälskare så gärna frossar i och om du ser filmen eller liknande martial artsfilmer från Hong Kong. Så kommer du att förstå varför amerikanska karatefilmer är så underlägsna och urusla i jämförelse. För den filmen baseras på en populär tecknad serie. Unga män som tillhör den goda sidan möter superskurken Shibumi. Suveräna grafiska miljöer och ett science fictionartad historia med supersnygga och fantasifulla karatescener. Årets underhållning i dess bästa märke.

4 @@@@.

Come Early Morning Filmindex

Regi: Joey Lauren Adams

Bakom den här lugna välspelade filmen är den överreklamerade Kevin Smiths favoritskådis, så märker jag bara att det är sådan film som borde spelas in mera av i USA. Dessutom spelar snyggingen Ashley Judd sin bästa roll som den avtrubbade blasé på känslor och sex — Lucy. Hon super och knullar enstaka män natt efter natt. Men så dyker Carl upp och borrar sig genom Lucys kyliga världsinställning. En liten pärla i den amerikanska filmen av i dag. Så bra kan amerikansk film vara när man skiter i explosioner och actiondravlet. Befriande bra film.

3 @@@.

Wilderness Filmindex

Regi: Michael J. Bassett

En ovanligt brutal film om ett gäng kriminella ungdomar som är straffmyndiga som skickas till en öde ö som varit militärförläggning. Någon sätter igång en brutal jakt på dom. Det är en dirket öppen mordisk men ovanligt skickligt sammansatt film.

4 @@@@.

Wristcutters: A Love Story Filmindex

Regi: Goran Dukic

Det är en plats där dom som tagit livet av sig eller de som har dött av misstag. En märklig plats som påminner om vår egen plats fast så mycket tråkigare och skräpigare. Lite av Swedenborgs beskrivning av himlen som en plats som är en småborgerlig version av den levande världen. Det är ändå en snygg rolig vriden plats och välspelad komedi med bland annat en skruvad rolig Tom Waits i en ledande biroll. En av de mera roliga filmerna.

3 @@@.

Crime Novel Filmindex

Regi: Michele Placido

Det är Italiens moderna efterkrigstid som speglas genom hur ett gäng barndomsvänner som växer upp på 60-talet och bildar grunden för ett gäng som vill ta över undre världen i Rom. En modern oerhörd brutal men välspelad modern ödesdrama i stil med grekiska skaldernas aktstycken. En av de bättre filmerna om kriminalitet som jag sett på bio på länge.

4 @@@@.

Musik

Aerosmith — Devil’s Got a New Disguise

Beat Butchers — Femton år & Bolagsstämman

Consequences — Consequences

CSS — Cansei de Ser Sexy

Damien Rice — 9

Dr. Indies musikmix VII

Faithless — To All New Arrivals & Hans Appelqvist — Naima

Ghostface Killah — More Fish & Mos Def — Tru3 Magic

Ice-T — Gangsta Rap & Fat Joe — Me Myself & I

Incubus — Light Grenades & Linkin Park — Project Revolution

Janet Jackson — 20 Y.O. & George Michael — Twenty Five

Jarvis Cocker — Jarvis

Jay-Z — Kingdom Come, Snoop Dogg — The Blue Carpet Treatment & Mary J. Blige — Mary & Friends

Joanna Newsom — Ys

Joe Bonamassa — You & Me

John Lee Hooker — King of the Boogie

Korta musikrecensioner XXIII

Oasis — Stop the Clocks

Orup — Faktiskt

Scissor Sisters — Ta Dah

Slayer — Christ Illusion (Miss Vampyria)

Strip Music — Hollywood & Wolfman

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

The Acacia Strain — The Dead Walk (Miss Vampyria)

The Beatles — Love

The Hidden Cameras — Awoo

The Legends — Facts and Figures & The Plan — Walk for Gold

The Long Blondes — Someone to Drive You Home

The Magic Numbers — Those the Brokes

The Rapture — Pieces of the People We Love

The Who — Endless Wire

Yusuf — An Other Cup (Dr. Da Capo)

Yusuf — An Other Cup (Dr. Indie)