Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Aftonbladets moraliska förfall

Aftonbladet är tidningen som finns överallt genom att dom har en trist usel tv-kanal, en liten tidning Punkt.se som konkurrerar med Bonniers Stockholm City och Metro. Den är förresten också rejält usel. Men det värsta är hur Sveriges mest hycklande chefredaktör Anders Gedin kör ned tidningen i träsket genom skandaljournalistik, populism och fruktansvärda löpsedlar som begår övertramp mot människor varje dag. Populism är ledordet i Anders Gedins gärning som tidningens misslyckade chefredaktör. För det som är hyckleriet i hans gärning ligger i hur han försvarar övertrampen när läsare kritiserar löpsedlar eller just den tabloidjournalistik som utvecklas alltmera av tidningens samhällsredaktion. Ledaravdelningen, kultursidan och musikjournalisterna som också gör Sonic är undantagen i en tidning som förvaltar det radikala arvet illa efter Lars Hierta. Vi har även Per ”Bjurre” Bjurman som tyvärr skriver för lite om musik som är ett undantag från resten av tidningen. Anders Gedin och Fredrik Virtanen står för populismen i tidningen.

Senaste hyckleriet var när Aftonbladet kritiserade Expressens perspektiv på journalistik efter skandalen då Mikael Persbrandt tilldelades skadestånd efter en ren förtalsartikel i tidningen. Aftonbladet är nog den sista tidning som skall tala om etiska ansvaret inför sina läsare. Anders Gerdin som medvetet skapar en usel atmosfär där skandaler är deras första prioritet och löpsedlar som är rena rama hånet mot läsarna.

Man måste sälja sin själ för ett lågt pris verkar Ander Gedin anse vara tidningens motto och paroll under Anders Gedins ledning.

Visst hävdar herr Gedin att man ser allvarligt på pressens etiska normer. Men det blir samma historia varje dag. Skandalerna lockar läsarna och i ren lycka sjunger Gedin pressfrihetens lov. Men att kritisera Expressen för klantiga artiklar när man i sin egen tidning gör i precis samma sak då blir det pressetisk hyckleri. Det är därför som Anders Gedin tror sig lura läsarna genom att framstå som etisk intresserad och att man tar det på allvar med hur man skall förhålla sig till dom kommersiella villkoren kontra de etiska normen för vad man får publicera eller inte publicera. Anders Gedin verkar inte bry sig om debatten om pressens ansvar utan tidningen fortsätter i samma anda som de alltid har gjort sedan Anders Gedin blev chefredaktör.

På så sätt har arvet efter Karl Vennberg, Agneta Pleijel, Allan Fagerström, den numera avlidna Jacob Branting, eller Gunnar Fredriksson verkligen förskingrats. Så kan vi konstatera hur moralen försvann med Anders Gedin när han tillträdde posten som chef för Aftonbladet med sina fina kulturradikala tendenser.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic