Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk artikel

Augusto Pinochet & Milton Friedman

Augusto Pinochet.Augusto Pinochet är död men hans brott och militärstyre var en del av Latinamerikas bedrövliga tillstånd då USA ständigt ville se mordiska högermilitärregimer styra bakgården. Det Var Kissinger som enligt många källor och böcker styrde bakom kulisserna då Pinochet gjorde revolt med högermilitären mot den demokratiska Salvador Allende som dessutom mördades av Pinochets handgångna militärer. Med han ersattes då demokratin återinfördes 1988 efter en folkomröstning. Dessutom så lyckades mördaren Pinochet även bli avsatt som militär överbefälhavare och senare inblandad i rättegångar som handlar om hans brott mot mänskliga rättigheter.

Men visst är det intressant att diktatur kan gå hand i hand med nyliberala tongångar utan större problem. Kultur och människoförstöraren Milton Friedman avled i november men så mycket elände hann hans bluffteorier ställa till det över världen med USA och England i spetsen. Men hans ekonomiska ideologiska teorier misslyckades i Latinamerika och högern sopas bort där i land efter land. I USA förlorar neokonservatismen alltmera mark. Det kanske är dags att avskaffa begreppet nationalekonomi som vetenskap. För den handlar mest om ideologiska konstruktioner från högerekonomer som får betalt av storföretag att publicera bekväma ideal för storbolagen helt enkelt. Se bara hur årets ekonomipristagares ideologiska bluffar om den naturliga arbetslösheten fått sina törnar i USA i praktiken. Särskilt då det visade sig att det inte fanns någon naturlig arbetslöshet enligt vissa kurvor. Så hans räddare blev tvungen att hela tiden rädda hans idéer och revidera dom hela tiden.

Milton Friedman.Milton Friedman som är mannen som gav världen trista teorier som mest handlade om att tala om att företagens frihet att tjäna pengar och din insats att arbeta ihop företagens vinster är frihet att välja. Han fick chansen under Pinochet att förändra ekonomin under stenhårda metoder eftersom ingen kritik fick förekomma mot det såkallade reformarbetet. Det blev viss ekonomisk framgång med sociala problem som följd. För det märkliga är hur högern med sina bluffar om vetenskaplig ekonomi bestämd hela dagordningen för världen. Men motståndet mot Friedmans bedrägerier kommer allt mera i dagen världen över. Att man ställer upp på diktatorn och hyllar hans recept för framgång är nog bara något en nyliberal kan göra.

Milton Friedmans arv är ingenting att hylla utan det gör bara nyliberalerna nuförtiden i bloggar och andra forum. Vi övriga ser han bara som en av de medskyldiga till världens fattigdom och elände.

Liksom Pinochet är en simpel mördare som nu försvunnit ut ur vår syn är en bra nyhet. I Sverige är det nog bara Bo Södersten (diktatorskramare) och möjligen contraredaktionen som sörjer mördaren Pinochet. Vi övriga ser han bara som en usling mindre som kommer saknas av de få.

Det är alltså en diktator som avlidit och en nationalekonom som så gärna sammarbetade med varandra.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic