Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Historisk bok

Henk Wesseling — Söndra och härska: Uppdelningen av Afrika 1880–1914

Historiska Media 2006

Henk Wesseling — Söndra och härska: Uppdelningen av Afrika 1880–1914.Det här är en bok som handlar om den imperialistiska tidsepoken eller guldålderns tidsepok som marxistiska historikern Eric Hobsbawn kallade det för i ett utsökt verk. Men det intressanta är att vi har en ganska så förenklad bild som marxister har presenterad begreppet ”imperialism” på som det visar när man lusläser denna bok så handlar det om olika strömningar och riktningar som samverkar till att imperialism och kolonialism blir Europas sjuka ideologi framförallt i 1800-talets blandning av upplyst kristendom och affärsidealism med kanonbåts diplomati. Oftast har vi inom vänster sett det hela med förenklade glasögon då många har utgått från imperialism som kapitalismens mest avancerade ideal. Men det är även så att Lenins kommunism producerade ren och skär imperialism då deras satellitstater var tvungna föda Sovjets kommunistiska urhem.

Om vi går tillbaka till boken tema så finns det både koloniala förespråkare som ville ha kolonier av historiska skäl eller att det skulle stärka landets politiska enhet. För kolonialismen mellan Europeiska stater handlar mest om att spänna fjädern inför varandra som stormakter. Det är särskilt intressant att notera hur stormakternas ledare både bestod av tvivlare på kolonialism och dess förespråkare som oftast kom utanför de politiska leden och ville hänvisa till nationella argument för att sprida den vite mannens civilisation. Eller med Kiplings mera erkända ord om den vite mannens börda, då avses det att civilisera vildarna och erövra ekonomiska fördelar framför andra stormakter. Stundtals fick en del tvivlare på kolonialismens fördelar fortsätta en politik som man med motvilja fick erkänna som problem att lösa. Det handlar om att stycka upp och skapa gränser som man ville enligt Europeiska föredrag försöka lösa istället för att hamna i krig. Men så ände det att äventyrare kunde på olika uppdragsgivare ställa till det i kolonialismens historia.

Järnkanslern Bismarck som hade via krig emot Frankrike och Danmark byggt upp Tyskland som en stormakt hade som mål att stabilisera Europa. Men när Frankrike och England jagade kolonier så hamnade även Tyskland i samma problematik eller Belgiens kung Leopold som vill erövra mark som de stora länderna blev en kufisk figur i kolonialismens brutala historik.

Man kan lugnt säga att författaren som är professionell historiker och professor i ämnet har sammanfattat vår tids forskning kring denna epok och gör det lysande så att vi får kött och blod på en epok som lätt kan försvinna in i ideologiska konstruktioner utan nu får vi utan skygglappar en bra bild över det hela.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic