Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Kjell Westö — Där vi en gång gått

Norstedts

Björn Ranelid — Hjärtat som vapen

Bonniers

Linn Ullmann — Ett välsignat barn

Norstedts

Kjell Westö.De är dags att plocka fram dom stora berättarna som ger oss livet ur andra perspektiv än vad man kan tro. Kjell Westö fortsätter att frambringa bilder av finska huvudstaden Helsingfors som han gjorde storslaget redan i romanen Drakarna över Helsingfors. Men den här gången handlar det om första 50 åren under 1900-talet då landsortsborna tar sig in till Helsingfors för att arbeta och skaffa sig ett liv. Samtidigt bryter den nya tiden in med cyklar, telefoner, elektricitet, fotografier, biografer, bilar och jazzen plockas in då modernismen slår sönder det gamla ryska imperiets ok. Frihet, radikalism och socialism och liberalism är de nya tongångarna. Motsättningarna finns där mellan borgarklassen och arbetarklassen. Så vi ser hur en rad människor ur olika samhällsklasser stöds och blöts med varandra i den finska huvudstaden. Kallade det gärna för storverk för Kjell Westö är återigen den store berättaren som skapar sin värld utifrån Finlands moderna utveckling. Det är bra gjort helt enkelt. För du kan följa Kjell Westös verklighet till ett fattigt Sverige under slutet av 1800-talet då många åkte till Amerika för att skapa sig det där drömlivet.

Björn Ranelid.Ruben och Alice gör det också i Björn Ranelids vackra ombonade roman om Svenskar i USA och deras efterkommande generation. Särskilt den vackra dottern Julia som blir en speciell människa som tröttnar på sin lilla by för att skaffa sig ett nytt liv i San Fransisco och det är efter den berömda jordbävningen 1906. Julia blir barnflicka och arbetar även i familjens berömda bageriet och café. Hon möter alltifrån biografägaren Leonard, den berömde statsmannen som heter Harry, vilket borde vara Harry S. Truman om jag gissar rätt. Det är många år vi får följa den ljuvliga Julias liv fram till hennes död och hur hennes son återberättar sin moders liv i ett stort land som vi alla älskar att hata/älska — Amerika.

Linn Ullman.Ingmar Bergmans dotter, Liv Ullman är mamman till Linn som blivit en av nordens skickligaste författare på att skriva romaner som alltid bränner till ordenligt i hjärtat. Hennes senaste roman om två halvsystrar där Erika är huvudkaraktären som möter barndomsvännen Ragnar på en ö i Östersjön. Närmast bestämd Hammarön där deras fader den berömde läkaren drar sig tillbaka efter pensionen. Deras liv och återglimtar på ett 70-tal mannas fram på ett sätt att jag förstår min generations förhållningssätt till detta baktalade decennium. Men det är handlar om kvinnor på väg in i 40 års åldern med egna tonårsbarn. Romanen handlar även om skuld, försoning och att leva med varandras brister i kärlekens namn.

Det är tre av årets mest skimrande och nödvändiga böcker om människans belägenhet jag har fått läsa eller följa upp så att säga.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic