Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

David Bowie 60 år

Blaskan vill säga grattis till David Bowie som den 8/1 fyllde 60 år. En av de viktigaste artisterna i rockens historia har därmed blivit ett år mer erfaren. Till hans gärningar kan nämnas sådana storheter i form av låtar som Space Oditty, Ziggy Startdust, Is There Life on Mars, Gene Genie, Wild Is the Wind, Diamond Dogs, Suffragette City, Moonage Daydream, Starman, Drive-In Saturday, Heroes, Scary Monsters, Let’s Dance och så vidare. Klassiska album har denna stora artist också producerat, odödliga milstolpar som The Man Who Sold the Earth, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, Hunky Dory, Diamond Dogs, Station to Station, Low etcetera. En annan av David Bowies kännemärken har varit att han genomgått faser där han förändrats från figur till figur. Ziggy Stardust var figuren som gjorde honom till megastjärna, ”The Thin White Duke” fick representera den utmärglade heroinchicka och depraverade dandyn.

David Bowie föddes som David Robert Jones den 8 Januari 1947 i Brixton London. I unga år fick han dessvärre vid ett tillfälle så mycket stryk att ett av hans attribut skapades, en pupill som är större än den andra. Ett slagsmål om en flicka slutade så illa att David fick en permanent skada på ögat som inte gick att reparera, ett faktum David Bowie utnyttjade under 70-talet då han ett tag bar lapp för ögat. Efter avslutade studier flyttade David hemifrån för att börja med det han egentligen ville, att bli musiker. Han hade redan börjat spela saxofon och till en början hankade han sig fram på olika tillfälliga klubbgig i London. Han var också med i ett antal band som The King Bees, The Mannish Boys och The Lower Third. Under en klubbspelning uteblev sångaren och David fick hoppa in i stället och av en ren slump fanns en talangscout på plats och Davids karriär hade genast bytt spår till sångarens. 1967 hade David landat ett skivkontrakt med Deram Records och hans första soloskiva kom samma år betitlad David Bowie, ett namn han tagit då det redan fanns en annan artist som hette Davy Jones i gruppen Monkees. Namnet Bowie fick han från en av sina barndoms hjältar som han läst om i böcker om slaget vid Alamo. Samma år, 1967, släpptes också första singeln The Laughing Gnome — en kultklassiker jag lovar. David Bowie drygade dessutom ut inkomsterna genom att skriva åt andra. 1967 skrev han låten Over the Wall We Go åt artisten Oscar vars egentliga namn var Paul Nicholas. Låten blev uppmärksammad då det tolkades som att den uppmanade folk att fly, den inspirerade därför till flera fängelseflykter vilket tidningarna var snara att haka på. Så här långt var dock karriären inte helt framgångsrik, men redan 1969 kom detta att ändras. Med låten Space Oditty fick David sin första hit. 1970 släppte David Bowie sin tredje skiva The Man Who Sold the Earth och nu började karriären ta bättre fart. Albumet Hunky Dory (1971) var nästa steg i karriären, albumet innehöll singeln Changes som blev en stor hit och nu började det mesta gå David Bowies väg.

David Bowie — Pin Ups.De följande två åren skulle han skapa fyra album som hamnade på top ten, åtta singlar skulle hamna på singellistorna och David Själv skulle gå från kultstatus till stjärnstatus. The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Pin Ups (1973), Diamond Dogs (1974) följde i en rasande takt och framgångarna lät inte vänta på sig. Flera av dessa album är än i denna dag klassiker. Detta var dock inte nog för David Bowie som under den här perioden 1970–1974, hade sina fingrar i det mesta. Som producent och i flertalet fall låtskrivare åt andra, gjorde han också plattor i andras namn. Lou Reed — Transformer (1972) här producerade han och skrev låtar med Lou Reed ocskå denna platta är än i denna dag en klassiker, ja kanske rent av en av de 25 bästa plattorna som någonsin producerats. Mott the Hoople slog igenom med buller och bång med singeln All the Young Dudes skriven av David Bowie 1972. Iggy Pop and The Stooges sista platta Raw Power (1973) spelades in och producerades av David Bowie. Från början hade dock plattan mixats och spelats in av Iggy Pop himself, men efter mycket stångande i väggen gick bollen över till David Bowie. Än i denna dag är dels skivan en odödlig klassiker som inspirerat till exempel Kurt Cobain, men den är också omdiskuterad vilken mix som egentligen är bäst. Nu gick David Bowies karriär i överljudsfart.

Vi ska inte tråka ut er med mer detaljer, men som man brukar säga resten är historia och det var det när det gäller Bowie. En större och viktigare artist som betytt så mycket för rockmusikens utveckling får man nog leta efter. Flertalet har omnämnt David Bowie som den som utvecklade musiken mest under 70-talet och detta är nog ingen överdrift. En av de mest dynamiska artisterna i branchen var ett faktum och han kom att förändra musikscenen för evigt. Tack för musiken och tack för de här 60 åren från Blaskans jubelkör.

Dr Da Capo & resten av Blaskan-redaktionen

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic