Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XXXVI

Gerald Ford är död vid 93 år ålder

Gerald Ford.Han räknades som den äldsta presidenten i USA. Det märkliga med USA till skillnad från Sverige, så räknas man alltid som före detta president med värdighet medan i Sverige är du en föredetting istället för en respekterad statsman när du avviker. Men när det gäller Gerald Ford anser jag att han är den minst intressanta eftersom han inte valdes till president utan fick bli president då Nixon fick avgå på grund av sina ”Dirty tricks”. För att kunna säga något vettigt om Gerald Ford måste jag gå tillbaka till min barndoms 70-tal för att minnas vad som hände med Ford.

Min första minnesbild är hur han klev av flygplanet och snubblade i flygplansstegen, vilket valsades ut och runtomkring världen. Den bilden har för evigt etsat sig kvar hos mig. Den andra bilden är från skolan då min skolfröken tog fram radion för att vi skulle höra presidentvalet 1976 då Jimmy Carter (jordnötsodlaren) vann valet överlägset över Ford.

Min sista bild av Gerald Ford var hans spel med Sovjet och hur han framförallt benådade Nixon från riksrätt. Det smackade illa hos många. Jag var för liten för att ta ställning. Jag minns händelsen väl från svensk television när han gjorde det. Men ändå tillhör han en epok som gick i graven.

Sven Lindberg är död 1918–2006

Mona Malm & Sven Lindberg.Damen i svart från 1958, Glädjekällan, Där regnbågen slutar och ännu flera filmer sedan 40-talet och för att inte tala om Dramatenuppsättningar som han varit med i. Jag kan även tala om alla hans tv-produktioner genom åren. Min föräldrageneration växte upp med Sven Lindberg och jag som såg honom för första gången i tv någon gång under 70-talet. Då jag fick upp ögonen för en väldigt rolig man minns jag att man tyckte då om Sven Lindberg. Min första film med honom som jag såg på tv var utan tvekan Damen i svart som är en Hillmanthriller om jag minns rätt. Han var en varm och bra skådespelare som kunde spela en rolig roll i Hasse och Tages film Picasso eller spela en busig Olof Palme i deras sista film Sopor. Sven Lindberg kunde i stort sätt spela allting som du kunde uppbringa inom filmen. Han var den generation som var mycket mångsidig i sin utbildning. En genial klippa inom svensk film och teater är nu död.

Vi på Blaskan minns hans gärning med stort nöje.

Vila i frid och spela teaterapa i himlen.

Östen Sjöstrand 1925–2006 — En grubblare för vår tid

Östen Sjöstrand.Östen Sjöstrand har jag alltid uppfattat som den tyste försiktige humanisten som blev katolik och gav religionen sitt väsen i dikterna. Men precis som Gunnar Ekelöf ville ha ta det lugnt i tidens dån och var en skeptiker till både politiken och välfärdstaten. Utan han var nu ingen dyster domendagsprofet utan en humanist som trodde på språkets innebonde möjligheter att skapa något konstant i en tid då allt mer går fortare och allt skall lösas fort. Men precis som med svenska demokratin borde allting få ta tid. Östen Sjöstrand var en metafysiker i katolsk och i mystikers anda. Han hade även Rimbaud och Paul Valerys diktning för ögonen då han sökte det mänskliga i tillvaron. Han var den lågmälde ironikern som kom 1975 till akademin då han efterträdde Pär Lagerkvist som avled det året. Han var mannen som lotsade in världslitteraturen i en kall och trångsynt värld. Han ville göra oss möjliga och få oss att förstå att vi är politiskt hemlösa som människor och inte styrs av några ideologiska fält utan vi är bara oss själva nära som människor inför andra människor. Östen Sjöstrand är nu inte en av mest kända poeter utan en subtil poet utan att låta sig styras åt något håll.

Han var även redaktör för tidskriften Artes som han byggde upp för att få estetiken att samverka över kulturens gränser. Östen Sjöstrand är en poet som verkligen talade till oss med egen röst. Han ville ge sin röst ett språk och hans dikter är ett talande exempel för hur skönhet och estetik ger oss bilder av världen. Humanisten inom oss får en vän i Östen Sjöstrands gigantiska poesi. Det är lite märkligt att Östen Sjöstrand inte fick ett genombrott i Sverige som den stora poet han var i själva verket. Men han verkade i poesin fördolda men skapade ändå poesi som kunde skärskåda tiden och samtiden med sina enkla men ändå så sanna uttryck för vad som borde gälla i en tid då sanningen inte alltid efterlevs utan propagandan blir det nya avtrycket i världen.

Östen Sjöstrand blev för mig liksom för många andra en andningspaus i tomma tiders varv då man tröttnade på politiska apspel och längtade till friheten och kärleken. Där och då läste jag Östen Sjöstrand som en gammal vän man kunde lita på i nödens lustar.

Men med Östen Sjöstrand försvann ännu en bildad metafysisk stor poet som nu borde ges ut nyutgåvor.

Sandy West trummisen från det legendariska tjejrockbandet Runaways har dött i lungcancer

Sandy West.Hon fick diagnosen för ett år sedan och avled i lördags natt på ett vårdhem i San Dimas, öster om Los Angeles.

Sandy West startade Runaways tillsammans med gitarristen Lita Ford, sångerskan och gitarristen Joan Jett 1975.

Bandet fick stora framgångar med låtar som Cherry Bomb och Born to Be Bad.

Runaways var det första tjejbandet som fick ett riktigt genombrott, och röjde vägen för Girlschool bland annat.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic