Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Vad som skiljer människorna från djuren

Ämnet kan tyckas ganska uttjatat. Men om det känns på det viset så beror det troligtvis på ”Peter och vargen-effekten”. Den som tjatar orkar ingen lyssna på i längden. Om det är ett ”kollektivt tjat” om en och samma sak så identifierar vi upprepningarna som ett individuellt uttryck. ”Ja, ja — det där har vi hört förut. Kom med något nytt någon gång.” Nu ska jag komma med något nytt, men det är olyckligtvis baserat på ett gammalt uttjatat ämne — ”Vad som skiljer människorna från djuren”.

Vad är det som tidigare har sagts då?… Ja, att det är vår förmåga att välja som gör oss till människor. Det är rent skitsnack, naturligtvis. Det är helt klart, i och med en uppsjö av beteendevetenskapliga experiment som utförts på djur, att till och med bakterier har förmågan att välja och även de har unika, individuella känslor, och det trots att de varken har centralt eller perifert nervsystem. Hur det kommer sig att de lär sig och att de faktiskt väljer det som de uppskattar mest är inte klarlagt på något sätt, men välja kan de otvivelaktigt. De människor som i sin dumma okunnighet påstår att djur, även mer avancerade organismer än bakterier, inte har möjligheten att välja eller uppleva känslor, kan nu sluta att läsa det här. Just ni som påstår något sådant skulle aldrig vilja eller kunna inse att andra djur än människan har samma mentala grundfunktioner som just vi människor och att människor faktiskt också är djur enligt det biologiska synsättet och enligt genetikens lagar. Ni skulle aldrig kunna förstå något som ni inte själva har upplevt. Och även om ni beter er som grisar och tänker som åsnor så skulle ni aldrig komma i närheten av de djurens känsloliv, kanske än mindre förstå vad känslor är.

Det som skiljer människorna från djuren är intelligensen, då?… Ja, på sätt och vis, men som sagt — det finns väldigt korkade människor, och de är väldigt många. Kanske finns det även djur om är mer intelligenta än vad människorna är. Det beror nog på hur man definierar intelligens.

Men vad är det då som skiljer oss från djuren bortsett från våra genetiska uppsättningar?…

Det som skiljer människorna från djuren är helt sonika det att människor ljuger för varandra och inte heller alltför sällan för sig själva. De övriga djuren har inte lärt sig att luras och bedra varandra på samma utstuderade sätt som människorna gör. Kanske beror som sagt på vår höga intelligensnivå att vi ljuger.

Intelligens är dock inte detsamma som minne, och oturligt nog så gäller det att ha ett mycket gott minne, i synnerhet långtidsminne, om man ska ljuga. Annars kan man råka ut för högst penibla situationer, under vilka lögnaren inte omedelbart kan bringa någon logisk eller naturlig förklaring till den oförutsedda glömskan. Därmed faller trovärdigheten beträffande allt annat som har yttrats av den person som avslöjats som lögnare. Ja, många minns väl svunna tiders doktorshattar och andra bluffar som visade sig vara rena fantasier. Otur, va?

Det som skiljer människorna från de övriga djuren är alltså att vi ljuger med vårt talspråk. Vårt kroppsspråk och vår mimik avslöjar oss dock ofta när vi ljuger och en erfaren gestaltpsykolog eller en tränad mimikanalytiker har ofta en god träffsäkerhet när det gäller att avslöja lögnare. Men oturligt nog så finns det alltför många människor som inbillar sig att de i egenskap av autodidakter besitter en hundraprocentig förmåga att skilja sanningar från osanningar genom att studera människor och vad de säger. De som sin okunskap påstår sig kunna skilja sant från falskt gagnar tyvärr inte seriöst studerande av de kroppsliga uttryck som avslöjar den språkliga lögnen. En fantastisk grupp autodidakter sitter som bekant i domstolarna och på åklagarkamrarna och tycker sig ha en god förmåga att avgöra var sanningen ligger. Kanske är det just därför som det i hälften av fallen, och kanske i fler fall ändå, blir så tokigt och så fel som det bara kan bli. Kanske borde domstolarna börja att köra med tärningskastning i stället. Erfarenheterna visar ju att det i så fall rent teoretiskt inte ska bli fel oftare än i 50% av fallen. Kanske är domare och nämndemän överflödiga och borde ersättas av modernare teknik.

Det har numera utvecklats dataprogram som analyserar mimiken hos individer som ljuger och snart kan man kanske låta datorer eller robotar att avgöra vad som är sant eller falskt. Den framtiden är nog inte så avlägsen. Vi kommer inte att behöva några pass eller andra identitetshandlingar, inga bankomatkort eller annat som kan kontrolleras digitalt. I domstolarna kommer det inte att behövas några vittnen. Vi behöver bara sätta de aktuella personerna framför kameran till en dator som är programmerad att avslöja varje liten vit lögn och kanske blir det också i en sådan framtid olagligt att ljuga, vad det än är för sorts lögn.

Mikael Bäckman

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic