Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Dr. Indies årsbästa 2006

Årets bästa musik och relaterade händelser runtomkring musiken.

Jag tänker som vanligt ge mitt svar på vad som varit bäst år 2006. Men jag kommer göra om listorna lite grann, istället för hur jag hade de på dom gamla årsbästalistorna.

Det blir dom 30 bästa utländska skivorna och de svenska för sig på egna listor. Det blir som vanligt saker och händelser som sker runtomkring musiken.

Så över till listorna:

 1. När jag satte mig ned för att summera årets bästa skivor så stod det till slut mellan Hot Chip och Flaming Lips. Men segervalet föll på en oemotståndlig popskiva med skönhet och mjuka övergångar med en smula galenskap. Men skivan At War with the Mystics med Flaming Lips slår sönder alla teorier om hur stark musik skall göras. Wayne Coyne är årets musikpersonlighet utan konkurrens.
 2. Hot Chips med sin dansanta skiva The Warning studsade och gav mig världens rockdans som jag aldrig kunde avsluta eller ännu mindre få ut ur mitt huvud. Så skall en suverän skiva vara och andas.
 3. Kurt Wagner som är frontgestalt i Lambchop gav ut två av årets främsta konstverk. Det ena är Damaged som är överfyllt av lysande smäckra livssanningar till sånger som Lambchop överraskar mig som lyssnare med.
 4. Lambchops andra skiva Decline of Country & Western Civilizations är ett episkt drama om vår västvärld. Snyggare och mäktigare skiva kan jag inte finna för tillfället.
 5. Från hip hopens största ögonblick så har vi DMX med skivan Year of the Dog Again med årets häftigaste beats på länge inom hip hopen. Den räcker länge och jag blir lyckligare på länge när man finner triumfer som denna skiva.
 6. Den gamle soulkungen Solomon Burke firar sin stora stund med att ge ut en countrysoulskiva Nashville och med den skapar han så stora sånger att hjärtat bara vill spricka av ren glädje.
 7. Elvis Costello och New Orleanslegenden Allen Toussaint gav ut en spännande gemensam skiva som ångade traditioner och frisk smak av Amerikas traditioner och rötter. The River in Reverse är den skiva som jag längtade efter då den fångar essens för den musik Blaskan omhuldar och älskar.
 8. Badly Drawn Boy är den artist som jag följt sedan länge och hans nya skiva Born in the U.K. lovar återigen vilken snygg låtskrivare Badly Drawn Boy är i själva verket. Kanske en av Englands främsta låtsnickrare av väletablerade sanningar och ironiska betraktelser.
 9. Experimentell indierock av det ovanliga slaget erbjuder Tv on the Radio med sitt senaste äventyr Return to Cookie Mountain. En skiva som man knappast hör på radion eller musik som spelas särskilt ofta. Det är synd för det är en fantasifull skiva som berör och omformar mycket av dagens musiks gränser. En märklig upplevelse.
 10. Junior Boys gör mjuka syntslingor som tar form och anpassar sig så fint tills musiken bara lägger sig över världen som en vacker silvertäcke. Årets skönaste skimrande popmusik i dess renaste bemärkelse som du hör när skivan går igång. So This Is Goodbye är skivans titel.
 11. Världens trevligaste syskonpar i The Magic Numbers släpper som vanligt en vacker skiva som uppföljare till den magnifika debuten. Those the Brokes är minst lika beundransvärd och storslagen som en stor skön diamant.
 12. Scott Walker blev min stora upptäckt liksom Walker Brothers detta år. Se krönika och recension på The Drift så förstår du vad jag menar med året stora konstnärliga bragd.
 13. Joanna Newsom är skogsrået som med sin harpa skapar odödlig modern folkmusik i en form som man inte visste existerade. Underskön musik från en underskön älvalik drottning. Ys är skivans titel.
 14. En gammal favorit som jag skrev om i en musikkrönika som Roddy Frame släppte den där skivan som kändes i mitt hjärta och höll mig varm under en stor del av året. Western Skies är titeln på denna fantastiska cd.
 15. Lily Allen heter den snygga tjejen med årets fräckaste platta som slår omkull många andra skivor. Den har fått namnet Alright Still. Ska möter pop med dansen i botten, Så kan man också göra bra musik.
 16. Tom Petty förmedlar på sin senaste skiva allting som har med rötter att göra och får till det med ett urstarkt album. Highway Companion Amerikanska sångboken finns på denna skiva utan tvekan väl församlad.
 17. Så kom det äntligen en skiva från Van ”The Man” Morrison Pay the Devil med klassisk country med så skönt vibrato i svänget. Så blev han återigen värdig sig själv igen.
 18. The Essex Green är det mest traditionella av alla indierockakter från USA då man förenar det nya med det gamla utan att jag tröttnar på skivan. Cannibal Sea måste du läsare införskaffa dig genast.
 19. Bob Dylan behöver ingen presentation utan med senaste skivan Modern Times så serverar han en rad krönikor som man som vanligt kan njuta av.
 20. Countrygruppen Dixie Chicks gjorde årets främsta countryrockplatta genom att ge sin skiva Taking the Long Way en rejäl match med countryvärldens konservativa etablissemang. En lyckligare skiva kom inte ut i år.
 21. Evan Dando gjorde comeback igen med sitt The Lemonheads med en samling bra skickligt välkomponerade låtar från hans snille. The Lemonheads fick skivan som namn och det räckte långt.
 22. Yo La Tengo är det där värdiga indiekanonerna som fortsätter att skapa bra låtar på en bra album. I am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass heter denna långa krångliga men ack så skimrande rockplatta.
 23. M. Ward är poeten som förädlar det gamla med den nya ljudbilden. En skicklig artist som denna gång får sitt genombrott med skivan Post-War. Och nu förstod jag hans storhet, äntligen vill säga.
 24. Aaron Neville är mannen med den mjukaste rösten som du kan finna. Hans tolkningar av soulklassiker på albumet Bring It on Home: The Soul Classics. Tänk er mannen som själv var med på den tiden och med vilken känsla han tolkar de odödliga sångerna. Årets verkliga prestation.
 25. Paul Simon gör musik tillsammans med Brian Eno som producent med en delikat skiva. Surprise blev verkligen en stor överraskning för min personliga del. Denna hjälte lyckades göra en kommande klassiker. Bra gjort.
 26. Brasiliansk syntpop som överumplar mig totalt med sin anarkistiska styrka. Låtarna är lite av nonsen möter vardagen väl ihopklistrat med bra starka låtar som grund. Cansei De Ser Sexy låter verkligen bra och är bra.
 27. Steely Danhjälten Donald Fagen gjorde sitt val med att släppa ett soloalbum av stringens och stor essens. Morph the Cat är en i mitt tycke genial skiva som vågar ge oss musik som flyter lätt ironisk på himlen.
 28. The Raconteurs Broken Boy Soldiers är punkrock med vibbar från garagerocken förgyllda guldkammare. Jack White levererar det bästa igen.
 29. Neil Young skrev en krigsplatta som verkligen tog fart i allt som det inte stod rätt med i USA. Living with War är det tema som skiva levde upp till helt enkelt.
 30. Gamle hjälten Kris Kristofferson slog till igen med ett bra klassisk album som ångar frustration parat visdom från en ärrad veteran. This Old Road gör skäl för namnet veteranen berättelse om hur det förhåller sig i världen.

Den svenska listan

 1. Juni Järvi — Wherever Thou Art
 2. Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow
 3. The Legends — Facts and Figures
 4. Backyard Babies — People Like People Like People Like Us
 5. The Knife — Silent Shout
 6. Andreas Mattsson — The Lawlessness of the Ruling Classes
 7. Lo-Fi-Fnk — Boylife
 8. I’m from Barcelona — Don’t Give up on Your Dreams, Buddy!
 9. The Radio Dept. — Pet Grief
 10. The Concretes — In Colour
 11. Strip Music — Hollywood & Wolfman
 12. Orup — Faktiskt

Årets bästa svenska samling

Svensk Indie 1988–2006: En kärleks historia

Årets elektroniska musik

 1. Hans Appelqvist — Naima
 2. Problem — Central Stimulering

Årets bästa boxar/samlingar

 1. Midnight Cryin’ Time: Teen Angst Classics from the Rock ’n’ Roll Era
 2. Rock the Joint
 3. Be-Bop-A-Lula — Boppin’ with Gene Vincent
 4. Merle Haggard — Greatest Hits: Sing Me Back Home
 5. Southern Soul
 6. The Soul Party Pack
 7. Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3
 8. Lemmy — Damage Case
 9. The Greatest Hits of Philadelphia International — 20 Soul, Disco & Funk Classics
 10. The Solid Gold Collection — Northern Soul

Årets bästa låtar

 1. Flaming Lips — The Yeah Yeah Yeah Song
 2. Hot Chips — Over and Over
 3. Gossip — Standing in the Way of Control

Årets födelsedag

Punken fyllde 30 år och Blaskan hyllade den.

Årets retro

Wilson Pickett — In Philadelphia

Årets industrimetal

Allt som Alain Jourgensen är inblandad i måste bara bli bra. Se Ministrys nya Rio Grande Blood och hans sidoprojekt Revolting Cocks Cocked and Loaded

Årets metal

 1. Amon Amarth — With Oden on Your Side
 2. Vader — The Art of War
 3. Celtic Frost — Monotheist
 4. Napalm Death — Smear Campaign
 5. Voivod — Katorz
 6. Motörhead — Kiss of Death
 7. Iron Maiden — A Matter of Life and Death
 8. Slayer — Christ Illusion
 9. Danko Jones — Sleep Is the Enemy
 10. Audioslaves — Revelations

Årets skogsrock

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Årets country

Shooter Jennings — Electric Rodeo

Årets främsta hip hopakter

 1. Rick Ross — Port of Miami
 2. Mos Def — Tru3 Magic

Årets tv

Musikbyrån

Årets tidskrifter

 1. Sonic
 2. Mojo

Årets radio

 1. Kjell Alinges comeback med Eldorado
 2. Bob Dylan som radiopratare på webben

Årets comebacker

 1. Iggy Pop & and The Stooges
 2. Big Star
 3. New York Dolls på konsert och skiva
 4. Cat Stevens eller Yusuf som han numera heter

Årets mest onödiga skivor

 1. Den obegripliga Beatlesplattan Love
 2. The Whos usla Endless Wire (Se även The Who — Endless Wire)

Årets Blaskan upptäckter

 1. Link Wray
 2. Hasil Adkins

Årets tråkigaste

 1. The Rapture
 2. Arctic Monkeys (Se även Arctic Monkeys — Whatever People Say I Am That’s What I’m Not)
 3. Mando Diao
 4. Eskobar
 5. Ice-T
 6. Pearl Jam

Årets andra bra plattor utanför listan

 1. Primal Screams Riot City Blues
 2. Sonic Youth — Rather Ripped
 3. Ron Sexsmith — Time Being
 4. Calexico — Garden Ruin

Skivorna som inte nådde fram

 1. Ed Harcourt — The Beautiful Lie
 2. Neal Casal — No Wish to Reminisce
 3. Josh Rouse — Subtítulo

Årets tolkning

Bruce Springsteen — We Shall Overcom: The Seeger Sessions

Årets överraskning

Pink Floydhjälten David Gilmour med sin skiva On an Island

Årets Musikböcker

 1. Mike Wall — Run to the Hills. Boken om Iron Maidens karriär
 2. Neil Strauss — Dirt: Den otroligt roliga boken över Mötley Crüe

Årets musikspridare

 1. Myspace
 2. Youtube

Till slut årets poplåt

The Johnny Boy — You Are Generation That Bought More Shoes and Get What You Deserve

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic