Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Klassisk soul i arkivutgåvor

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass

Loleatta Holloway — The Anthology

Loleatta Holloway.Loleatta Holloway — The Anthology.Hur mycket kan man fördjupa musiken i sitt liv och ändå känna att man inte känner musikens tillräckligt djupt ändå trots att man strävar ditt. Musik kan säga så mycket om livet vilket märks när jag såg föreställningen Kvinnor i rocken där man genom Lavern Baker, Big Mama Thornton, Janis Joplin, Patti Smith eller PJ Harvey fick lära känna villkoren för kvinnor i musiklivet. Det var en suverän föreställning som leder mig vidare till den suveräna soul som började hos Loleatta Holloway som snygga poplåtar för att vidare när Loeatta Holloway hamnade på soulbolaget Salsoul där hennes klassiska fluffiga fina långa discoballader med stora stråkar gräddades klara för elegant ren njutning i musiken. Jag fick kännedom om henne via min gode vän soul Ola, samma kille som skrev om Chic i Blaskan förra året. Han lånade ut denna skiva som jag direkt fastnade för som bara den då henns flöde av discolåtar pryder verkligen det bästa av 70-talets främsta period då discon verkligen betydde någonting. Loeatta Holloway fick många begåvade låtskrivare att skapa låtar som specialskrevs direkt för hennes snyggaste röst. Alan Felder eller Bobby Womack kunde skriva starka discoanthem som flödar med stora stråkar som för oss till det klassiska Phillysoundet med blåsarrangemang som får en direkt känsla av det där bubbliga då den förstärks av starka baskaggar. Det är två cd-skivor som delas upp i dans och kärlekslåtar men det spelar ingen roll för båda skivorna är strålar av lycklig disco och ballader som skiner rakt igenom molntäcket. För hela världen verkar dansa inför denna färgrika musik. Salsoul är det skivbolag som gav ut en del bra musik som lätt glöms bort. En gammal discosångare och dj som Larry Levant fick sitt hem i Salsouls utgivning. Loeatta Holloway är idag en 60 årig sångerska som verkar lämnat musiken bakom sig men denna utgåva låter ingen komma undan den stora men enkla sanningen att det gjordes så mycket discolåtar som handlade om livet som det var ute på gatorna men den discomusiken har inte fått sitt riktiga erkännande ännu idag. Men det börjar nu lyftas fram i skivutsläpp och samlingar.

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass.Fontella Bass.Fontella Bass däremot har fått både jazz och souldiggare att stå hedersvakt vid hennes fötter då hon kommer från en berömd gospelfamilj som hon tidigt sjöng med. Jag läser att Lester Bowie, erkänd jazzmusiker blev intresserad av hennes artisteri och hon blev en del av Lester Bowies musikvärld. Men så började hon sjunga in sånger vid olika skivbolag innan hon tillslut hamnade på Leonard Chess skivbolag där hennes främsta och mesta sånger kom till. Men det finns några tidiga låtar som Ike Turner producerade och en duett med Tina Turner såg dagens ljus. Under samma tid så avvek hon från Lester Bowie och började istället spela ihop med Lester Bowies pianist Oliver Sain på några väl förberedda sånger.

Men dom viktigaste av hennes låtar tillkom på Chess records som på denna utgåva samlas på en snygg och välproducerad samling där alla hennes viktiga låtar finns med. Vi talar om bluesiga soulaktstycken som Rescue Me från 1966 eller dom tre mästerliga duetterna med Bobby McClure som andas renhet och skimmer så att världens skogar böjer sig som grenar under blåsiga dagar. Min slutpoäng blir att det är två av de bästa samlingar du kan få köpa för pengar om du älskar genuin musik.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic