Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Woven Hand — Mosaic B.B.B.B.

Folkmusikens häxmästare

Woven Hand — Mosaic.I spillrorna av nyfolkgruppen 16 Horsepower uppstod projektet Woven Hand. David Eugene Edwards heter mannen som utgör kärnan i gruppen. Precis som 16 Horsepower är Woven Hand ett hejdlöst experimenterande med folkmusik men på andra premisser. 16 Horsepower höll sig inom den amerikanska folkmusiktraditionen. Woven Hand å andra sidan blandar hejdlöst från världens alla hörn. På den nya skivan, Mosaic, hittar man influenser från Jämtländsk folkmusik, medeltida ballader, Cure-depp (Prozac-befrämjande), australisk och amerikansk urinvånarmusik men naturligtvis också en ordentligt stor nypa amerikansk folkmusik. David Eugene Edwards, från Denver Colorado, är själv multiinstrumentalist och spelar det mesta själv på skivan vilket bara gör den än mer imponerande. För imponerande är detta, faktiskt snubblande nära ett mästerverk.

Ett mästerverk sa jag kaxigt och så är det. Den här skivan är som Tarzan, en djungel full av lianer som bara väntar på att någon ska svinga sig just där och det gör Woven Hand. Hit och dit i nya vindlingar går färden och här finns ingen tillstymmelse av begränsningar. Man förvånas hela tiden över vilka överraskande nya vägar häxmästaren bakom allt, lyckas ta. Det finns inte en enda låt på plattan som saknar utropstecken och därmed finns få eller inga döda punkter. Grunden är som sagt folkmusik, men i den där nya experimentella skolan. Det betyder att man inte håller sig inom ett spår, nej här blandas så friskt att det är lätt att tappa räkningen på hur många spår som hela härligheten följer. Ljudbilden är nästa extatiska kapitel. Lyssna bara på introt, Breathing Bull. Ett förvrängt dragspel som låter som glasorgel/dragspel och jag lovar alla hårstrån på armen står i givakt. Snart övergår låten i Winter Shaker som precis som titeln antyder svänger, men si vilket supersväng sen — cheeesus. Alla på pensionärshemmet har kastat rollatorerna för länge sedan om någon spelar Winter Shaker. Så här fortsätter det, fullpoängrare efter fullpoängare. Nästa ut är Swedish Purse, en sorgsen högexperimentell folkmusikbottnad låt med ena benet i Irländsk tradittion och det andra i stämningsskapande som påminner om medeltida musik. Detta är inget annat än fantastiskt med andra ord. En del låtar som Elktooth får anses som svårmodiga och svåra att förstå men hav tålamod, lyssna och lyssna igen och jag lovar belöningen finns runt hörnet. Den belöningen är dessutom riklig så kör hårt. I en låt som Bible And Bird låter dessutom Woven Hand allt annat än dystra för att hitta balansen i skivan. En nästan yster låt fullspäckad med harmonier som bara gör dig glad, garanterat. När Woven Hand föflyttar oss till Jämtland med hjälp av en trevande fela, för att sedan korsa felan med både Indiska rytmer, belsebubsbaklängessång och Al Jorgensen-mixad sång i låten Slota Prow — Full Armour, är allt det fantastiska denna skiva kan erbjuda lång över snittet. Lyssna bara övergången från en genial låt till ytterligare en i form av Truly Golden, där det är gjort som ett break där en låt övergår till en annan. Sataniskt snyggt inget mindre. Det är synd bara att alla låtar inte riktigt når upp till samma himmelshöjd. I mitten av plattan finns tyvärr någon låt som inte håller riktigt samma kvalitét, och det är detta som föranleder fyran i betyg. Femman ligger dock snubblande nära men som sagt, jag fastnar för en fyra.

Hade jag haft tiden och vettet hade jag recenserat denna skiva för länge sedan, det blir tyvärr först nu. Hade jag gjort det hade skivan naturligtvis funnits med på årslistan, nu omnäms den bara. Den hade klart kvalificerat sin in på andra eller tredje plats, så bra är den. Bättre sent än aldrig dock och här är nu presentationen av detta lilla men ändå naggande goda underverk. Det är få gånger i livet, man får ynnesten att få lyssna på så här annorlunda men spännande skivor så jag känner mig hedrad över att den hittade hem till mig. Låt för tusan nu detta bli startskottet till ett bättre liv också för dig, för ett hem utan Woven Hands Mosaic är bara ett halvt hem. Den här plattan är så viktig och så bra att den bara måste finnas i var mans och kvinnas skivhylla. Så skynda dig att fynda för detta är ett av 2006 års största fyrverkeribrisader. Kom dock ihåg följande, som alla geniala plattor kräver den sin man och sin kvinna utrustade med tålamodet att lyssna in sip på skivan. Den går inte rakt in, men när den väl gått in så sitter den där. Ha en god fortsättning och en god lyssning.

Dr. Da Capo

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic