Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

På TV

Jerry Seinfeld säsong 1 & 2 på DVD

Seinfeld.Tänk er hur genialisk det är att skapa en serie som handlar om absolut ingenting men ändå har den förändrat tv-världen och var nog först ute med den nya våg av briljanta och roliga nya amerikanska tv-serier. Den våg som vi under 90-talet kunde ta del av på svensk marknaden i de olika kanalerna.

Det är en så rolig serie där man utifrån en rad vardagliga händelser lyckas verkligen skapa absurda händelser som förstärks av det koleriska och hysteriska i situationen som utspelas sig under seriens avsnitt.

Men låt oss gå från början. Jerry Seinfeld var en ung begåvad komiker som började sin karriär på klubbar och fick framgång genom Johnny Carsons show under det tidiga 80-talet. Han blev mer och mer uppskattat och fick till slut NBC att fånga upp honom för kommande produktioner. På dvd-utgåvan så kan man se en timmes dokumentär omkring hur det hela började. Det var Jerry och en annan komediaktör, Larry David som träffades och började tala om en serie men idéerna flödade men så i en affär började Larry och Jerry formulera en serie om en man, grannen, ex-flickvännen och en kolerisk bäste vän. Det blev fundamentet till kommande serien Seinfeld. Dessutom byggde serien på att man helt enkelt tog bitar ur verkligheten, händelser som till exempel hänt Larry David och eller också tog man delar ur hur Larry David kunde vara delvis som personlighet och placerade in det som egenskaper hos huvudkaraktärerna.

Seinfeld.Jerry Seinfeld är personen, han spelar i princip sig själv som känd komiker. Han bor i sin lägenhet som blir centrumet för seriens upplägg. Elaine är hans förra flickvän och bästa vän, hon arbetar på ett bokförlag. Vi har George, som är liten halvfet kolerisk och väldigt hysterisk person som är mäklare. Den fascinerande grannen Kramer som är verkligen vansinnig med upptåg och underliga idéer för sig.

Larry David stoppa in lite bitar av sig själv i George och grannen Kramer var en udda vän till David som han kände till. Jerry ansåg att den personligheten borde man kunna utveckla till en intressant figur i serien. Larry David tvekade länge med att göra sin vän till en karaktär men så blev det en stor personlighet som föddes i tv-världen.

Serien bygger stundtals på dom där vardagliga detaljerna som man kan råka på eller stöta på och det är de detaljerna som styr seriens personliga och sköna stil.

Det är faktiskt dom möjligheterna och Seinfelds skicklighet med att formulera stiliga underfundigheter som avgör seriens bärkraft och otroligt roliga storhet som klassisk sitcom.

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic

På TV

Jerry Seinfeld säsong 1 & 2 på DVD

TV-året 2006