Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #1 2007

Ledare

Jag står precis utanför den store Lennart Perssons klassiska musikaffär Musik och Konst i Malmö. Det är helig mark jag beträder då man närmar sig en av Sveriges bästa musikaffärer och jag kliver in i den lilla affären men tyvärr är Lennart Persson där bara på fredagar får jag reda på av den kille som står i butiken. Men det gör ingenting, för jag ser att det finns hyllor med material som personalen rekommenderar på separata hyllor inne i butiken. Det här är verkligen klassisk mark för det är många gånger som jag handlade hos Lennart Persson och när han själv stod så fick man mycket tips om skivor som jag nästan alltid inhandlade på Lennarts inrådan. För visst blir man lite knäsvag över hur bra musik som man kan få tag i butiken. Jag glider omkring även nu och låter blicken svepa över butikens hyllor för att inhandla lite godis för min personliga del av skivor som jag nästan dräglar över. Det blir lite tunnare i plånboken men ändå känner jag glädje att precis innan lucia i december att vandra omkring med skivorna i en påse längs Gustav Adolf torg för att ta mig till hotellet som ligger i torgets närhet. Man kan även gå till lilla torget med dess pubar i närheten och ta en fin öl innan man går vidare bland julbodar och Gustav Adolf torgs lilla julmarknad. Men på Konst och Musik råder det ständigt jul om du frågar mig trots att den store heliga schamanen Lennart Persson inte stod där för tillfället.

Christer Fuglesang.Men annars råder det rymdtrender numera i Sverige sedan Christer Fuglesangs färd. Vi på Blaskan får återkomma till rymden i annat tillfälle. Men det intressanta är att vi får tillbaka tron på utforskning av rymden igen efter alla problem som NASA haft under de senaste åren eller nästan i 20 års mindre satsning på rymdforskning. Nu kan vara dags igen.

En annan märklig sak sker inom kulturlivet är hur plötsligt folk avslöjas med att skriva lögnaktiga artiklar. Nu senast fick den utsökte poeten Christian Lundberg sparken som litteraturrecensent för att han kritiserade en bok som inte existerade i verkliga livet. Frågan är varför gör man så? Är det ett projekt tro? Men det har även hänt att Aftonbladet råkade ut för att journalist fejkade falska intervjuer liksom en journalist på new York Times (Tror jag att det var) avslöjades med falska reportage. Jag har svårt att förstå dessa märkliga händelser varför bildade människor beter sig så. Handlar det om ärelystnad och kändisskap som gör att människor säljer sig för vad som helst. Då står det verkligen illa till med världen. Men blaskan går vidare och skakar på webbens fenor och suckar tungt.

Jag vill även i januari presentera några länkar som alla läsare kan bedöma om dom är någonting att ha:

Författaren Björn Ranelids fina hemsida vill jag verkligen rekommendera — Björn Ranelid

En blogg om klimatpolitiken och forskningen finns här tillgänglig — Klimatbloggen

Det här är också en underbar sajt från Picthfork där vi har 50 album på en topplista för 2006 och en svensk skiva vinner. The Knife kyliga strålande magiska skiva vann deras omröstning. Det ni kära läsare — Pitchfork Feature: Top 50 Albums of 2006

Eftersom Bildt gjorde ett sånt jätteklipp på sina ryska gazprom aktier när han sålde dem, tycker jag att han ska skänka hela vinsten till A-Kassan. Eftersom Moderaterna profilerat sig som det nya arbetarpartiet är det väl inte mer än rätt att Bildt & Co stöttar sin älskade A-kassa.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Anne Sofie von Otter — I Let the Music Speak

Big Apple Rappin’: The Early Days of Hip-Hop Culture in NYC 1979–1982

Bloc Party — A Weekend in the City & Klaxons — Xan Valleys

Butchering The Beatles: A Headbashing Tribute

Carly Simon — Into White

Chet Baker — Riverside Profiles & Keith Jarrett — The Carneige Hall Concert

Ciara — The Evolution & Brian McKnight — Ten

Dr. Indie tar sig titt på Anton Newcombe i The Brian Jonestown Massacre

Eminem — The Re-Up, Talib Kweli — Kweli Confidential & Bow Wow The Price of Fame

Fontella Bass — The Very Best of Fontella Bass & Loleatta Holloway — The Anthology

Helmet — Monochrome & Deftones — Saturday Night Wrist

Jet — Shine On & The Datsuns — Smoke & Mirrors

Korta musikrecensioner XXIV

Marillion — Smoke

Midge Ure — Move Me +

Moneybrother — Pengabrorsan

Nas — Hip Hop Is Dead

New York Noise Vol. 3

Nicolai Dunger — Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran

Nils Lofgren — Sacred Weapon

Punk: God Save This Box

Punk & Osfug

Sparklehorse — Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

Stuart Staples — Leaving Songs

Talib Kweli & Madlib — Liberation

The Clash — Clash on Broadway

The Decemberists — The Crane Wife

The Fugees — Besides

The Hold Steady — Boys and Girls in America & Separation Sunday

Towers of London — Blood Sweat & Towers

Woven Hand — Mosaic