Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikroman

Birger Schlaug — Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac

Fischer & Co

Birger Schlaug.Det är nästan en märklig känsla hur en politiker och författare från Miljöpartiet sedan han slutade kunde skriva en sådan fascinerande och framförallt kunnig bok eller en roman om Elvis. Eller som det står i boken om hur Elvis kan sitt Memphis och vet hur man åker nedför Beale Street där allting hände då Ike Tyrner stod på ett spelställe för att spela dom första rockens tongångar. Men det är också en roman om hur författren får oss förstå hur det var att vara vit och höra goospel i kyrkan, blues på radion och få även se countryns stora glida förbi. Det var då musikens viktigaste rötter bildade rockmusiken. Jag läser även en humoristisk bok där Elvis i himlen på uppdrag av Jesus beskriver sitt liv då Sam Phillips förstod vad ettrig svart/vit musik kunde förenas i stor kärlek.

Elvis Presley.Det är skimrande musikhistorik och i varje kapitel så finns det låtcitat från rockens tidigaste 50-tal som gör att det vattnas i min själ. Fast om man botaniserar bland Mr. Snaggus samlingar så har han en rad av dessa rockpärlor. Men boken är bra och fullastat med fina rockhistoriska referenser som är roliga att läsa. Språket är ironisk och full av empatisk kärlek till den svarta musikens världshistoriska betydelse. Med det kan man säga till nynazister, fascister och andra rasister, fuck you!

Det är briljant roman som alla borde läsa för att förstå essensen som Birger Schlaug verkligen lyckas förstå, vad rockens verkliga själ är. Boken talar om det väldigt tydligt. En kärleksförklaring som vi på Blaskan kan skriva under på när det amerikanska skapelsen som kallas för rockmusik. Vi på Blaskan bugar oss vördigt för det som står i boken. Heder åt Birger Schlaug.