Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Erlend Loe — Volvo lastvagnar

Alfabeta

Erlend Loe.Så är Norges vassaste författare tillbaka med en roman som utspelar sig i Sverige, närmast bestämd i Värmland. Där bor 92 åriga Maj-Britt 92 år gammal i familjens gamla hus. Där har hon bott i hela sitt liv. Hennes gamla make jobbade i både Göteborg och Umeå. Maj-Britt änka tappade fotfästet när hennes make dog. Hennes hobby var hennes undulater. Då i en smärtsam sorg klippte hon av fåglarnas näbbar. Hennes granne och gamla ungdomskärlek är den gamle greven, scouten och fågelälskaren Von Knorring. Han anmälde Maj-Britt till djurskyddskommittén. Hon fick livstid förbud av att inneha fåglar plus böter.

Men så en vacker dag dyker Andreas Doppler med sonen Gregus och en älgkalv. Det blir kulturkrockar och roliga fadäser så det stänker omkring romanens sidor. Doppler är mannen som dök i Erlend Loes förra roman som handlade om familjemannen Doppler och hans trötta småcyniska världsbilder.

Det blir roliga små kapitel där författaren själv blir ciceron genom boken med förklarande små noter som driver boken fram hela tiden genom gången du läser boken. Erlend Loe är i min värld Norges främsta författare bland de mera nya författarna som under 90-talet gav oss en vitaminkur inom satirens område. Så hans senaste roman är bara ytterliggare ett bevis hur bra hans böcker är när det gäller att finna livets märkligaste utvecklingslinjer. Så nu inväntar jag på att hans senaste roman skall landa i huvudet på mig.