Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Kate Atkinson — Inte hela världen

Forum 2006

Kate Atkinson.Hon har sedan 90-talet blivit en del i dessa kvicka kvinnliga eller manliga författare som beskriver unga människor i snabba tidsramar som rör sig över fältet där allting är snärtiga repliker och MTV-klipp i livet. Då 1996 kom den fina och roliga boken I museets dolda vrår som var hennes genombrottsbok och debutbok var en skön feminin kvick rolig modern skröna medan nya boken är en fin men alltför skimrande novellsamling. Den handlar om nutida England mitt bland terrordåd och en tid då Tony Blair ljuger för att överleva sin misslyckade politik. Jag finner en vänlig men mild ironisk ton i boken där människor antagligen shoppar eller bara försöker genom bokens sidor finna sin väg genom tillvaron. Kate Atkinson har ett mera koncentrerad språk i sina noveller då hon fokuseras raskt på de vitala relevanta dragen i bokens noveller. Hon förblir ännu bättre i novellform då jag ser hur stram briljant Kate Atkinson bygger upp sina noveller med stark skärpt blick inför dom viktiga dragen i texterna.

Det finns även stora drag av absurda karaktärer som Fieldings dubbelgångare som ställer till det i hans tillvaro är nästan på gränsen till surrealistisk science fiction. Systrarna Charlotte och Trudi som har bra arbeten med gott om pengar går omkring i ett London som nyligen råkat ut för terrordåd. Dom handlar kläder och pratar om diverse ting i en tillvaro med smygande hotbilder som massmedia och politiker sprider omkring sig.

Det finns flera andra korta och bra noveller som den med kvinnan som finner en katt och vad som sker när man undrar vad man skall göra med katten.

Så kan vi fortsätta i all evighet när det gäller novellerna. Men det viktigaste är att du läser dessa mästerverk och införskaffar dig att läsa under en trist vinter.