Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XXXVII

Olle Stenholm är död

Olle Stenholm.Vi som växte upp dom klassiska tv-reportrar eller radiomän kan verkligen minnas hur deras röster betydde. Olle Stenholm som jag minns från 70-talets Rapport för att vidare i olika omgångar hamna i Dagens Eko både som reporter och dess chef ett tag. Sedan under 2000-talet tog han över Ulf Elvings roll i programmet Efter 3. Olle Stenholm har även varit ordförande för Publicistklubben liksom som han blev pressombudsman som lyckades reda ut och skriva om publicistiska göromål i pressen. Det är en stor journalist som gått bort.

Världsjournalisten Ryszard Kapuściński är död 1932–2007

Ryszard Kapuściński.Tänk er att du upplever en förlust när en människa dör. Nyligen förlorade jag en kär ex-flickvän och vän vilket var bland det jobbigaste jag någonsin upplevt. Men när jag i DN läste att Ryszard Kapuściński avlidit då dog en vän jag läst men aldrig träffat. För få har som han rest runtomkring i världen för en polsk nyhetsbyrå och rapporterad om världens händelser. Han mixade historia med journalistisk prosa som gav hans böcker en extra dimension som knappast någon journalist varit i närheten av som jag läst eller vet om. Han har skrivit om Shahen, kejsaren Haile Selassie Sovjets sönderförfall, Afrika eller Latinamerika det spelar ingen roll men det fanns medmänsklighet och empati liksom en stor dos förståelse för vad som sker i världens dynamiska händelsehorisont. Med hans död så är det en rejäl förlust när denna stora poetiska reporter nu gått bort för alltid. Dags att ge ut hans böcker i pocketversioner.

Vila i resornas himmel.

Alan ”Fluffy” Freeman är död 1927–2006

Alan Freeman.Jag fick ett kassettband vid 10 års ålder av en ung tonårstjej som blev som en extra dotter till vår familj. Jenny var hennes namn och jag var nog lite förälskad i denna pojkflicka. Kassetten innehöll låtar från radio Luxemburg. Det var nog 1975 tror jag att man skriva. Detta leder till den legendariska radiomannen Alan Freeman som föddes i Australien 1927 och hamnade först i Europa där han vandrade under 50-talet och 60-talet på just Radio Luxemburg.Alan Freeman. Men sedan var London hans hem och arbete där han precis som andra veteraner såsom John Peel eller David Godin gav oss musiken tillbaka via etern och samlingar. Jag minns hans röst från mina Londonbesök då om tillfälle gavs så lyssnade man på Alan Freeman. Nu när han avled i november 2006 visserligen, så har varenda anständig tidning och tidskrift en artikel om Fluffys karriär. Mojo, Uncut eller dagspressen på nätet skriver spaltmeter om hans radiogärning. I Sverige skulle väl Kaj Kindvall, Kjell Alinge, Stefan Wermerlin, Lennart Wretlind eller Mats Nileskär kunna vara sådana giganter som skulle föda stora rubriker i pressen. John peel, David Godin eller Alan Freeman tillhörde den genration som växte upp med 50-talets blues och rockmusik. Alla pionjärer är numera döda. Men deras gärning lever i högsta grad vidare till nästa genration radiolyssnare eller musiklyssnare.