Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Galleri Brändström & Stene — ROR

Kulturhuset — Henrik Saxgren: Krig & Kärlek: Om invandringen till norden & Peter Johansson: Kunglig Majestät Pluralis

ROR.ROR består av ett kollektiv konstnärer som träffar rätt med häftig visuell konst som både har religiösa undertoner och stentuffa dödskallar som känns som både treenigheten möter den västerländska civilisationens undergångar med varukonsumsionismen som dödsmärkt undergångsteman. Det är konstens svar på Oswald Spenglers 20-talsböcker som handlar om just vår moderna civilisations undergång och hur vi bryter ned våra omhuldade kulturella värden till simpel kapitalistisk grov materialism där Descartes ”Jag tänker alltså finns jag till” blir istället ”jag konsumerar alltså har jag en identitet”. Det är denna underfundiga blandning av dödskallar, eller Kalle Anka-skallar som påminner om arkeologiska fynd som utgör en märklig känsla när dessa finska unga konstnärer bryter samman världen genom att driva med religion eller västvärldens mytologiska bilder som gör denna visuella grupp som arbetas med alla möjliga sorter av artistiska konstbegrepp som öppnar min värld med årets första häftiga konstupplevelse i alla dess perspektiv.

Henrik Saxgren.Tar däremot Henrik Saxgrens fotografier av invandrare i norden blir det lite stelt och forcerade gruppbilder som mest skall avmystifiera invandringen i norden. Med hjälp av grupporträtt som man gjorde med förr under mera ordnade former som när man fotade den västerländska borgliga kärnfamiljen. Vill jag tro att Henrik Saxgren både vill göra satir och vara politisk korrekt med den liberala synen på varje individs unika värde i sin personlighet. Jag berörs inte allas av hans fotografier utan känner mest trötthet, för denna utställning gav mig ingenting alls.

Peter Johansson.Peter Johanssons fortsätter sina korståg mot folkhemmet och får nu se den borgliga salongskonsten och finrummen avskalas ordentligt. Men som vanligt berörs jag inte så mycket av hans konst men visst det är underfundig och tänkvärd, det kan jag hålla med om, men det är konst som för mig mest blir kitsch utan känsla för hjärtat ur min synvinkel.

Men ändå fortsätter jag att söka den konst som skall få min värld att snurra helt enkelt.