Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

På TV

Gunilla Ambjörnssons Huset Silfvercronas gåta

Tv-serie på dvd

Huset Silfvercronas gåta.Det handlar inte enbart om nostalgiska skäl till varför jag ser om Gunila Ambjörnssons serie Huset Silfvercronas gåta utan det handlar även en serie som var spännande och hade en politisk underton genom hela serien. Den är uppdelad i 6 avsnitt och handlar om adelsläkten Silfvercrona som under 1400-talet gömde en skatt utpressad av sina fogdebönder som bara försvann. Men många har sökt efter skatten. Men så anländer ägaren till senare tiders anfäder som fick slottet av Silfvercrona då dom hade skulder att betala. Med sig har han arkitekten, spelad av Stig Engström, sonen Lasse cirka 10 år gammal och Lisa, tonåring och kusin till Lasse. Dom skall bo hos slottet där ägaren vill bygga om slottet och fixa till det slottet så att den kan bli en lönsam ekonomisk bärbar detalj. Slottet har länge haft tant Hedvig som slottsfru och hon kan berätta legenden om Silfvercronas skatt.

Barnen blir nyfikna på skatten och finner ett märkligt rum med klockor och kläder som gör att man kan resa i tiden.

Det blir en märklig skattjakt men det viktigaste är att det handlar om hur adeln och herrarnas eliter betjänas av eliten som berikade dem medan folket svalt.

Egentligen har väl ingenting hänt utan dom nya herrarna inom industrin och borgligheten fortsätter att göra beställningar åt svenskt näringsliv. Men borgligheten försvinner ändå vid nästa val så det blir inga problem.

Serien är verkligen en tidssignal som visar hur tankegångarna verkade under vänsterns politiska hegemoni. Det är alltså en suverän äventyrsserie som har det sociala budskapet riktat mot samtidens borgliga samhälle. Så att se serien väcker både politiska känslor och nostalgins känslor. Barnen reser genom tiden och upplever herrarnas orättvisa samhälle och tant Hedvig finns alltid med och står på folkets sida. Nostalgi för världen.

På TV

Huset Silfvercronas gåta

Shark