Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debattartikel

Finns verkligen folkrörelserna kvar?

Det finns en folkrörelse som tappat kraften och den verkar inte vara i sin bästa form. Men visst kanske den kan vakna till liv om den moderniseras och får chansen att formulera dom aktuella frågeställningarna. Men visst kan vi få livstecken om man utgår från boken I rörelse: En bok om folkrörelserna och demokratin som är en debattbok och kartläggning kring dagens folkrörelse.

Problemet som jag upplever att socialdemokratin, folket park och andra sådana rörelser verkar har tappat visionen kring ett annat samhälle. Dom får knappast mig att bli upphetsat. Socialdemokratin har svikit de flesta i världen. Dom är bara ett simpelt marknadsliberalt trött idéfattigt parti som skämdes för socialismen och nu har tagit bort portalparagrafen för att verka mera socialtliberalt. Folkets Park luktar dammigt musealt 50-ta med dansbanden i landsorten som enda attraktion.

Men däremot verkar ABF fortfarande orka skapa nya intressanta debatter kring politiska ting och aktuella debatter.

Boken försöker skapa ett alternativ till hur man vitaliserar det som verkar slutkört. Debattboken fokuserar sig kring nya begrepp eller hur man bör skapa breda kontaktytor till nya rörelser. Där verkar fackföreningsrörelsen och ABF mest haft framgång med för att visa samhället att man kan diskutera frågan. För det intressanta är hur folkrörelserna ställer sig till framtiden? I boken vill man fånga in framtiden för att skapa en ny kraftfull demokratisk agerande för att bredda sina åtagande gentemot folket i Sverige.

Men låt oss frångå boken och se om dagens folkrörelser kommer överleva. Dom flesta organisationer har visserligen funnits sedan demokratins införande i Sverige och gick spetsen för frågorna. Men det är ändå fel att säga dom kommer överleva framtiden eftersom våra samhällen förändras och jag kan inte se ett behov av dom alla. Folkets Park är knappast något att bry sig om för det känns lika intressant som blåsorkestrar vid första maj. Det kommer att dyka upp nya rörelser som kommer att skaffa helt andra begrepp och ideal än trötta organisationer. Jag tror att socialdemokratin måste sluta att fånga in liberala idiotiska ekonomiska argument som kallas för nationalekonomi. Modeteorem som egentligen är ideologiska konstruktioner från borgare och näringslivet. Utan en folkrörelse som inte tar tillbaka sin grundideologi och dessutom förnyar den förtjänar inte att få överleva framtiden.

Det gäller både fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen om dom skall ha en chans inför framtiden. För som det är nu ritar alliansen och svensk näringsliv om kartan. Det gäller som agenda när man försvagar basen för fackföreningen genom alliansens politik som är ett beställningsjobb från Urban Bäckströms organisation och särintresse. Det gäller också när Carl B Hamilton nu ifrågasätter självaste kontakten mellan LO och Socialdemokratin. Borglighetens gamla dröm är att slå sönder hela rörelsen då den kan motverka hela agendan och slå sönder borgarnas politik. Så angrip nu borgligheten och lämna gamla testuggande organisationsformer bakom er.

Framtiden tillhör den som vågar vara ideologisk på ett intelligent sätt.

Musik

Alcaline Trio — Remains

Ambassador 21 — Drunken Crazy with a Gun

Arcade Fire — Neon Bible

Asta Kask — Dom får aldrig mig & En för alla ingen för nån

Cannibal Corpse — Kill (Miss Vampyria)

Dead Poetic — Vices

Dusty Springfield — The Very Best of Dusty Springfield

Ebba Forsberg — Ebba Forsberg

Elephant Man — Energy God: Monsters of Dancehall

Elliott Murphy — Come Home Again

Explosions in the Sky — All of a Sudden I Miss Everyone

Fall Out Boy — Infinity on High

Field Music — Tones of Town & Naked Lunch — This Atom Heart of Ours

Frida Hyvönen — Pudel

Further Beyond Nashville

Gerald LeVert — In My Songs & Missippi — The Book of Life Chapter 1

Ginuwine — I Apologize & Marques Houston — Veteran

Jean Michel Jarre — Teo & Tea

John Lee Hooker Jr. — Cold as Ice & Charlie Musselwhite — Delta Hardware

John Mellencamp — Freedom’s Road

Kaiser Chiefs — Yours Truly Angry Mob

Klaxons — Myths of the Near Future

Korta musikrecensioner XXVI

Kristin Hersh — Learn to Sing like a Star

Lindsey Buckingham — Under the Skin

Lucinda Williams — West

Mikael Herrström — The Second Waltz

Pat Travers & Carmine Appice — Bazooka

Saxon — The Inner Sanctum

Sofia Talvik — Street of Dreams & Sophie Zelmani — Memories Loves You

SUSA — Små rara hemligheter

The Earlies — The Enemy Chorus

The Stooges — The Weirdness

The Used — Berth & The Blackfield — Blackfield II

Timbuktu — Oberoendeframkallande

Weeping Willows — Fear & Love

Within Temptations — The Heart of Everything

Yes Boss — Look Busy