Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Olof Palme som skulle fyllt 80 år 2007

Olof Palme.Olof Palme var länge Tage Erlanders bollplank och fixare som befann sig i bakgrunden och snart fanns Olof Palme överallt eftersom Tage Erlander skickade fram hans kunnande och överlägsna intellektuella kapacitet. Det finns många som skriver om Palmes högadliga bakgrund och Palmes militära och blåa politiska bakgrund från den reaktionära adeln. Palme gjorde en politisk klassresa från ultrahögern till socialismen. Det finns många versioner om varför Olof Palme blev socialdemokrat. Han själv tillrättade vissa fakta om när han blev socialist. Åtminstone Jonas Gummesson påpekar att det finns en rad olika idéer om när Palme kom till insikt i frågan om socialdemokratin. Fast själv tycker jag att den frågeställningen var ointressant.

Det är mera relevant att Palme utan att födas in i sosseadeln eller ha en egen maktbas blev Olof Palme med hela folket och avskytt av samma höger som under första och andra världskriget var både nazister och fascister till ideologisk förankring. Jonas Gummesson i sin bok Olof Palmes ungdomsår skriver om nya upptäckter kring Palme med släkt. Den skapar en annan bild gentemot Christer Isaksson och Björn Elmbrants mera traditionella men intressanta biografier över Olof Palmes gärning.

Han var mannen som glänste över de flesta politiker och skapade även en internationell förankring som ingen annan modern politiker kunde göra. Naturligtvis avskydde den politiska billiga högern allt var klassförrädaren kunde åstadkomma enligt högerns normbegrepp.

Jag själv såg och hörde Olof Palme tre gånger på riktigt. Första gången var under valet 1982 och jag och en rad SSU-vänner satt i Skogås centrum och hörde hans valtal. Andra gången var med Arafat i Storkyrkan 1983 och sista valet 1985 med Olof Palme och första valet jag röstade på Palme eftersom jag missade valet 1982 på grund att jag var 17 år gammal.

Min far är en gråsosse i allt var det innebär och själv gick jag åt vänster med stöd till helt andra grupperingar inom ytterlighetsvänster på 80-talet.

När jag nu läser böckerna över Olof Palme så ser man hur han idag bara blivit en bit historia då han för mig känns högst levande fortfarande. Det var hans utrikespolitik och försvar av välfärdspolitiken som jag fann tilltalande liksom hans intellektuella känsla inför kultur var det som räckte för mig.

Många kommer skriva förmodligen kritisk om hans gärning framöver och högern kommer kasta bort allt han gjorde för att hävda att deras usla försvar av USA och dess ständiga krig mot fattiga världen över var enligt högeridealisterna rätt och riktig. Funktionell kamp mot kommunism är liktydig samarbete med fascistregimer.

Olof Palme gav alla det utslagna och fattiga en röst i världen. För det var det stora med Palmes gärning, han vågade ta sig fram i en svår tid. Vi skulle idag behöva en Olof Palme med dignitet som skulle kalla dravlet i världspolitiken vid dess sanna rätta natur och namn. Palme är död men lever ändå vidare. Åtminstone i våra hjärtan.

Musik

Alcaline Trio — Remains

Ambassador 21 — Drunken Crazy with a Gun

Arcade Fire — Neon Bible

Asta Kask — Dom får aldrig mig & En för alla ingen för nån

Cannibal Corpse — Kill (Miss Vampyria)

Dead Poetic — Vices

Dusty Springfield — The Very Best of Dusty Springfield

Ebba Forsberg — Ebba Forsberg

Elephant Man — Energy God: Monsters of Dancehall

Elliott Murphy — Come Home Again

Explosions in the Sky — All of a Sudden I Miss Everyone

Fall Out Boy — Infinity on High

Field Music — Tones of Town & Naked Lunch — This Atom Heart of Ours

Frida Hyvönen — Pudel

Further Beyond Nashville

Gerald LeVert — In My Songs & Missippi — The Book of Life Chapter 1

Ginuwine — I Apologize & Marques Houston — Veteran

Jean Michel Jarre — Teo & Tea

John Lee Hooker Jr. — Cold as Ice & Charlie Musselwhite — Delta Hardware

John Mellencamp — Freedom’s Road

Kaiser Chiefs — Yours Truly Angry Mob

Klaxons — Myths of the Near Future

Korta musikrecensioner XXVI

Kristin Hersh — Learn to Sing like a Star

Lindsey Buckingham — Under the Skin

Lucinda Williams — West

Mikael Herrström — The Second Waltz

Pat Travers & Carmine Appice — Bazooka

Saxon — The Inner Sanctum

Sofia Talvik — Street of Dreams & Sophie Zelmani — Memories Loves You

SUSA — Små rara hemligheter

The Earlies — The Enemy Chorus

The Stooges — The Weirdness

The Used — Berth & The Blackfield — Blackfield II

Timbuktu — Oberoendeframkallande

Weeping Willows — Fear & Love

Within Temptations — The Heart of Everything

Yes Boss — Look Busy