Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Intervju

Kanzeon


Fråga
Som redaktör för Blaskan så blev jag och redaktionen så glada att någon i Sverige mixar klassisk rootsreggae med underbar dubreggae. Scratch Lee Perry har fått sin första riktiga svenska artister som spelar sådan musik. Så berätta först lite om varför ni började spela ihop och bilda ett klassiskt reggaeband med många olikartade influenser?
Svar
Vi har ganska olika musikaliska bakgrunder men vi började intressera oss för dub ungefär samtidigt för några år sedan. Vi blev intresserade av att spela in några grunder på prov för att dubmixa. Det hela var väldigt anspråkslöst men det blev långt över förväntan bra, så vi gav ut resultatet på en tolva. Vi älskar dub men vi lyssnar på mängder av musik och det kommer ju alltid fram på nåt sätt när man skapar. Det blir också ett sätt att rättfärdiga det man gör: det känns inte så meningsfullt att röra sig inom en tydligt definierad genre om man inte försöker lägga till något inslag som inte hör hemma där.
Fråga
Nya skivan är riktigt bra och jag vill gärna höra bakgrunden till skivans tillkomst och vilken förväntan har ni på er skapelse nu när den släppts ut på skivmarknaden?
Svar
Kul att höra för skivan har varit ett evighetsprojekt att få ihop. Vi började spela in grunder för flera år sedan men det har kommit en massa annat i vägen så det har blivit något vi gjort vid sidan av under lång tid. Mattias har ju spelat med Martin i Hederos/Hellberg och jobbat med sin egna platta, jag har spelat med bl.a. David Sandström och Thåström och byggt en studio så det har varit fullt upp. Sedan har vi tagit in vokalister som har sina egna grejer att tänka på så det har varit tufft att få allt att gå ihop men det blev i slutändan den skiva vi hoppats på att få till. Idén var att göra en skiva med ungefär samma upplägg som ett hip-hop album: olika gästvokalister som sätter sin prägel på olika spår, men att binda ihop det hela med vår tolkning av dubreggae. Det tog tid men vi är mycket glada över resultatet. Vad som händer nu har vi knappt hunnit tänka på, det var en seger bara att slutföra plattan!
Fråga
Det brukar oftast i debatten pratas om relationen mellan musikjournarlistiken och artisterna. med tanke på er egen bakgrund inom olika musikaliska genrer som nu kreativt möts med denna skiva. Hur har ni förhållit er till musikpressen under era karriärer och nu med nya skivan?
Svar
Inget speciellt förhållningssätt. I slutändan handlar det ju om att man pratar med människor och det skulle vara underligt att förhålla sig till folk på ett visst sätt baserat på deras yrke. Det är ju som med alla andra man träffar: vissa synkar man med och vissa inte.
Fråga
På nya skivan har ni Illspree och Jaqee som gästartister och musiken är både snygg och välspelad. Man hör att det ligger mycket kärlek bakom arbetet med skivan. Var det svårt att gå från att börja med skivan på skissplanet till det färdiga resultatet?
Svar
Som jag förklarat så var det en ganska lång process men jag tycker att skivan vunnit på det. Jag tycker man hör att musiken har en historia, att de olika låtarna utvecklats på egna sätt och inte tillkommit vid endast en tidpunkt. Det gillar jag. Vi har haft tur som har fått sådana fantastiska bidrag från de vokalister som medverkat, de har verkligen lagt ner sin själ i det de gjort. Det hela släppte på allvar när Illspree skickade sitt bidrag. Hon hade fått ett ex av vår tolva. Vi hörde inget på länge och glömde bort det tills hon plötsligt skickade en cd med "Wicked Licks" som hon sjungit in över tolvan på en porta hemma i sin lägenhet i New York. Det var helt enormt, vi insåg att det gick att hitta folk som hade samma vision som oss och det blev från den punkten lättare att leta fler samarbeten.
Fråga
Vad jag undrar över vad har ni tänkt er kommer hända att hända med bandet nu i den närmaste framtiden?
Svar
Vi har hittills aldrig spelat live så det är det vi grubblar på just nu. Vi vet inte riktigt hur det kommer se ut men vi vet att det kommer bli rikliga mängder med eko. Det låter som en vattentät plan i vår bok.

Musik

Alcaline Trio — Remains

Ambassador 21 — Drunken Crazy with a Gun

Arcade Fire — Neon Bible

Asta Kask — Dom får aldrig mig & En för alla ingen för nån

Cannibal Corpse — Kill (Miss Vampyria)

Dead Poetic — Vices

Dusty Springfield — The Very Best of Dusty Springfield

Ebba Forsberg — Ebba Forsberg

Elephant Man — Energy God: Monsters of Dancehall

Elliott Murphy — Come Home Again

Explosions in the Sky — All of a Sudden I Miss Everyone

Fall Out Boy — Infinity on High

Field Music — Tones of Town & Naked Lunch — This Atom Heart of Ours

Frida Hyvönen — Pudel

Further Beyond Nashville

Gerald LeVert — In My Songs & Missippi — The Book of Life Chapter 1

Ginuwine — I Apologize & Marques Houston — Veteran

Jean Michel Jarre — Teo & Tea

John Lee Hooker Jr. — Cold as Ice & Charlie Musselwhite — Delta Hardware

John Mellencamp — Freedom’s Road

Kaiser Chiefs — Yours Truly Angry Mob

Klaxons — Myths of the Near Future

Korta musikrecensioner XXVI

Kristin Hersh — Learn to Sing like a Star

Lindsey Buckingham — Under the Skin

Lucinda Williams — West

Mikael Herrström — The Second Waltz

Pat Travers & Carmine Appice — Bazooka

Saxon — The Inner Sanctum

Sofia Talvik — Street of Dreams & Sophie Zelmani — Memories Loves You

SUSA — Små rara hemligheter

The Earlies — The Enemy Chorus

The Stooges — The Weirdness

The Used — Berth & The Blackfield — Blackfield II

Timbuktu — Oberoendeframkallande

Weeping Willows — Fear & Love

Within Temptations — The Heart of Everything

Yes Boss — Look Busy