Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikbok

Charles R. Cross — Heavier Than Heaven: The Biography of Kurt Cobain

Hodder & Stoughton 2001

Trots alla artiklar jag läst om Kurt Cobains liv och död så är det fortfarande saker det finns att upptäcka kring hans liv. Han skulle föresten ha fyllt 40 år om han levd idag. Boken är en fin skildring om hans barndom med ett par väldigt unga föräldrar som knappt var 20 år när han föddes. Det var Beatlesgenerationen som fick barn och Kurt fick bokstavligen hela 60-talets pop/rockvärld i skallen av sina föräldrar och släktingar. Man följer en relativ lycklig barndom innan bråken och skilsmässan var ett faktum. Sådant påverkade Kurt och när han växte upp blev livet mera av vantrivsel. Men det var ändå flickor och muisken som tog han vidare mot dom första laguppställningarna av Nirvanas musik. Först kom hårdrocken innan han upptäckte punken tack vare kompisarna i The Melvins eller när han upptäckte hur bra Henry Rollins Black Flag var som band.

Det handlar lika mycket om Seattle och hur tråkigt man hade det i storstäderna där muisken bara kunde få ur deras upplevelser. Det var då i mitten av 80-talet Kurt Cobain mötte Krist Novoselic och det fanns andra medlemmar som Chad Channing som tillhörde grundarna innan Dave Grohl blev den tredje slutgiltiga medlemmen ersatte bland annat Chad. Med den grunden kom dom kommersiella grunderna för den form av punk som mixade amerikanska undergroundrockens byggstenar. Det var Melvins, The Vaselines, Pixies eller Sonic Youth som hade dom referenser som gjorde Seattle stor inom den kommande amerikanska rockscenen. Skivbolaget Sub Pop Var det bolag som satte Nirvana och den scen som senare blev grungescenens klaraste ljusbilder.

Kurt både ledde scenen och tröttnade på den i slutet av 1992-1993. Först var det kompisscenen som blev vägledande för både mode och film. Grupper som Melvins, Mudhoney, Soundgarden och Alice In Chain blev grupperna som byggde sina karriärer från underground till världsband. Dock får väl Mudhoney och Melvins nog fortfarande räknas till undergroundscenen.

Vad det handlar om är en ung man som vill slå sig ut ur vansinnet som omgav honom och forma det till en nattsvart humoristisk ironisk blinkning mot dumheterna. Nirvana var den sortens grupp som skapade ironin och allvaret bredvid varandra i sin musik.

Det är vad biografin handlar om, hur en ung man förberedes till att bli en av världens bästa största amerikanska ikoner under modern tid och bildade ett av världens bästa band någonsin. Dessutom gifte han sig med den lika starka och märkliga Courtney Love som är en av USA:s mest skandalomsusade punkdrottning och skådespelerska. Många glömmer alltid bort att hon är undergrounddrottningen som ledde bandet Hole. Båda var destruktiva människor som bara ledde till Kurts tragiska självmord. The End på historien.

Men det slutar knappast här. För i dag har Nirvana blivit en del av amerikanska mytologin. Och deras skivor säljer i miljoner fortfarande. För vi som såg dom på Sjöhistoriska museet 1993 vet hur bra bandet kunde vara.

Musik

Alcaline Trio — Remains

Ambassador 21 — Drunken Crazy with a Gun

Arcade Fire — Neon Bible

Asta Kask — Dom får aldrig mig & En för alla ingen för nån

Cannibal Corpse — Kill (Miss Vampyria)

Dead Poetic — Vices

Dusty Springfield — The Very Best of Dusty Springfield

Ebba Forsberg — Ebba Forsberg

Elephant Man — Energy God: Monsters of Dancehall

Elliott Murphy — Come Home Again

Explosions in the Sky — All of a Sudden I Miss Everyone

Fall Out Boy — Infinity on High

Field Music — Tones of Town & Naked Lunch — This Atom Heart of Ours

Frida Hyvönen — Pudel

Further Beyond Nashville

Gerald LeVert — In My Songs & Missippi — The Book of Life Chapter 1

Ginuwine — I Apologize & Marques Houston — Veteran

Jean Michel Jarre — Teo & Tea

John Lee Hooker Jr. — Cold as Ice & Charlie Musselwhite — Delta Hardware

John Mellencamp — Freedom’s Road

Kaiser Chiefs — Yours Truly Angry Mob

Klaxons — Myths of the Near Future

Korta musikrecensioner XXVI

Kristin Hersh — Learn to Sing like a Star

Lindsey Buckingham — Under the Skin

Lucinda Williams — West

Mikael Herrström — The Second Waltz

Pat Travers & Carmine Appice — Bazooka

Saxon — The Inner Sanctum

Sofia Talvik — Street of Dreams & Sophie Zelmani — Memories Loves You

SUSA — Små rara hemligheter

The Earlies — The Enemy Chorus

The Stooges — The Weirdness

The Used — Berth & The Blackfield — Blackfield II

Timbuktu — Oberoendeframkallande

Weeping Willows — Fear & Love

Within Temptations — The Heart of Everything

Yes Boss — Look Busy