Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Andromeda tar ansvar för utsatta barns liv och hälsa

Socialtjänst, polis, åklagare och domstolar brister ofta i sitt ansvar när det gäller att utreda övergreppsbrott mot barn och ungdomar då brotten begås inom familjen eller av släktingar. Polis och åklagare underlåter att omedelbart ta kontakt med Socialtjänsten trots att lagen föreskriver att sådan kontakt tas direkt då det kommer in en anmälan om att barn far illa i sitt hem. Anmälningar tas sällan på allvar och barnen blir ofta svikna av de myndighetsutövare som enligt lagen har skyldighet att se till barnets bästa.

Problematiken inrymmer flera komponenter men vanligast är att barnen inte har någon vuxen som klarar av att lyssna till barnens berättelser, att ingen ser de tecken och signaler som barnen sänder ut och att det inte heller finns någon vuxen som tror på barnen när de berättar om vad de har varit med om. Barn ljuger sällan om övergrepp, men de har tyvärr en tendens att ta tillbaka det de har berättat när de blir pressade. Utnyttjade barn blir ofta själva i vuxen ålder själva gärningsmän som i sin tur begår övergrepp mot sina egna eller andras barn. Tillståndet är minst lika ”smittsamt” som psykiska sjukdomar.

Vuxnas ångest och ovilja att involveras i besvärligheter medför även att barn blir svikna och negligerade. Ofta hänvisar omogna myndighetsutövare till sekretesslagarna för att på så sätt motivera att de inte ska behöva ta något ansvar i enskilda ärenden. Men anmälningsskyldigheten och barnens bästa kommer alltid före sekretesslagarna.

Andromeda startades vid årsskiftet för att barn och ungdomar ska kunna få det stöd och den hjälp som de behöver då de tar sin första och kanske enda kontakt med någon vuxen som de hoppas ska lyssna på dem. Alla barn från hela landet kan komma till Andromeda och Andromeda sätter utan att tveka barnen i första rummet. Andromeda struntar helt i riskerna att svartmålas eller besudlas för sitt ansvarstagande. De barn som utsätts för övergrepp måste få stöd och deras behov av att slippa att bli kränkta måste tillgodoses och respekteras. Vuxna måste ta ansvar och agera för barns liv och hälsa. Barn klarar inte själva av det.

Andromeda lyssnar på barnen och ungdomarna, spelar in deras berättelser och hjälper dem att anmäla gärningsmännen. Andromeda lämnar inte heller de utsatta barnen efter de första nödvändiga samtalen utan håller kontakten med de barn och ungdomar som behöver och själva vill ha fortlöpande samtal.

Andromeda behöver ideella medarbetare över hela Sverige. De som vill medverka till att stötta och lyssna på de barn och ungdomar som söker hjälp och stöd kan ta kontakt med Andromeda. De som behövs i arbetet är främst äldre kvinnor med lång livserfarenhet, helst med en utbildning i psykologi och med erfarenheter från arbete inom psykologi eller psykiatri. Äldre kvinnor är de som är mest pålitliga och trovärdiga, vilket utgör en trygghet för de barn som söker hjälp och stöd. Dessutom har äldre kvinnor oftast inget uttalat statusbehov och därmed inget att förlora i anseende på det sätt som män ofta upplever att de har. Kvinnor som vågar ta ansvar är därför mycket värdefulla för organisationens ideella arbete och hjälpinsatser till förmån för de utsatta barnen och ungdomarna.

Mikael Bäckman

Andromeda i Hovmantorp

Andromeda & Perseus

Musik

Black Sabbath — The Dio Years

Blank & Jones — Relax Edtion Three, Ministry of Sound — Chillout Classics & Paul Wall — Get Money Stay Free

Bright Eyes — Cassadaga & Noise Floor Rarities 1998–2005

Bryan Ferry — Dylanesque

Dark Tranquillity — Fiction (Miss Vampyria)

Dolly Parton — The Very Best of Dolly Parton

François Couturier — Nostalghia: Song for Tarkovsky

Ghostface Killah — Hidden Darts & Big Mike — March Madness 2

Good Charlotte — Good Morning Revival, Baby Shamble — Blinding & HorrorPops — Hell Yeah!

James Brown — Number 1s

Katharina Nuttall — This Is How I Feel

Kings Of Leon — Because of Times

Koko Taylor — Old School

Korn — MTV Unpugged

Korta musikrecensioner XXVII

LCD Soundsystem — Sound of Silver

Little Man Tate — About What You Know, Hot Gossip — Angles & Goldrush — The Heart Is the Place

Lloyd — Street Love & Joss Stone — Introducing… Joss Stone

Macy Gray — Big

Måns Jälevik — For the Loveless & the Heartless

Masterplan — Mk V.2

Modest Mouse — We Were Dead Before the Ship Even Sank, Lodger-How — Vulgar & The Redwings — Love in the Ladies

Neil Young — Live at Massey Hall 1971

Redman — Red Gone Wild: Thee Album, Prodigy — Return of Mac & Timbaland — Timbaland Presents Shock Value

Rickie Lee Jones — The Sermon on Exposition Blvd.

Rob Zombie — Educated Horses (Miss Vampyria)

Rockin’ Hepcat Rockablly

Rotting Christ — Theogonia (Miss Vampyria)

Ry Cooder — My Name Is Buddy

Simply Red — Stay

Skinny Puppy — Mythmaker, Static X — Cannibal & Pro Pain — Age of Tyranny: The Tenth Crusade

The Alan Parsons Project — The Essential, Stevie Nicks — Crystal Visions: The Very Best of Stevie Nicks & Elton John — Rocket Man: The Definitive Hits

The Doors — The Best of The Doors: 40th Anniversary Mixes

The Hi-Winders — The Hi-Winders Story 1994–1996

The Horrors — Strange House

Therion — Gothic Kabbalah (Miss Vampyria)

Tiesto — Elements of Life

Tool — 10,000 Days (Miss Vampyria)

Trojan Lovers & The Kings of Reggae

Type O Negative — Dead Again