Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Maria Sveland — Bitterfittan

Norstedts 2007

Maria Sveland.Romanen förlorar sin skärpa då boken förvandlas raskt till en politisk pamflett som övertar vissa delar av romanens skönlitterära ramhandling. Det är inte dålig på något sätt som roman utan den blixtrar till i texterna. Men Maria Sveland vill verkligen komma åt ojämlikheten mellan kvinnans och männens olika villkor i samhället att hon i sin skildring av Sara som är 30 år och trött på barn och sin man, vill känna sig fri, utan krav på sig när hon åker bort till Teneriffa. Men hon får dåligt samvete när man, vänner och omgivningen stirrar konstigt när mamman åker bort. Men när mannen kanske sticker iväg någonstans tas det för givet av omgivningen och det är inget konstigt i det. Det är en naturlig fördelning av föräldraskapet enligt samhällsnormen vi har satt upp i osynlig skrift på väggen. Vi har ju mamman hemma så då går det bra att mannen sticker iväg men sällan blir det tvärtom. Detta ständiga subtila påpekande vill Maria Sveland använda sig av för att komma åt problemen i samhället genom sin skönlitterära debattbok. För Sara tänker och då får vi politiken fastklistrat på näsan som ett stort finger, tänk till ryter fingrets ägare till oss arma läsare.

Jag har svårt för direkta konstaterande i romanväg då jag tycker att man hellre skriver en debattbok i ämnet istället för att nöta ut läsarens närvaro i texten.

Men problemet är att folk tröttnar på debattböcker och då kan man visserligen nå långt med att predika genom litterära texter. Det är en litterär metod som Emile Zola och Strindberg använde på ett genialt sätt, naturalismen, verklighetstrogen litterär vetenskaplig undersökning av rådande samhälle.

Dom lade samhällsproblemen under lupp med skönlitterära konstnärliga metoder. Maria Sveland vill också göra detsamma med sin nya roman.

Men det blir lite sökt och krystat på något litterärt maniskt sätt. Men så finns det kapitel i boken som verkligen fungerar riktigt bra.

Då hon inte har överbelastat texterna med övertydliga skriva-på-näsan-plakat-texter, jag gillar hennes sarkastiska ironiska utfall mot manliga värderingar för då hettas det till i bokens gnälliga pastellfärger.

Jag känner mig med andra ord väldigt splittrat inför hennes bok.

Men den lyser till och vågar ta debatten istället för att som så många gör i svenska samhället, stoppar ned huvudet i papperskorgen, därför att det är tryggast så.

Maria Sveland vill i alla fall någonting med sin bok. Den är bättre än vad du kanske tror eftersom jag ger intrycket i recensionen att boken inte skulle fungera i slutänden. Men den har många poänger i sin hårda kritik mot dagens manliga samhälle. Men hela konceptet med boken kan jag inte köpa då den har en del svagheter i romanen konstruktioner. Men då får boken stöd av författaren ilska som räcker väldigt lång för att jag som läsare förstår boken primära syfte, att skapa riktig jämlikhet mellan man och kvinna.

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse