Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biografi

Per Rydén — Verner & Oscar: En kärlekshistoria: Heidenstam och Levertin 1888–1906

Carlssons 2006

Verner von Heidenstam.August Strindberg var mannen som med sina manliga vänner både kunde ösa förakt för kvinnor medan man samtidigt älskade kvinnorna. Det var så man tänkte bland männen då allting hände när sexuell frigörelse, liksom tidig kvinnokamp blev på modet under 1880-talet. Det var en banbrytande tid då pressen blev liberal och hotade både monarkin och kyrkan. I Sverige var man efter många länder i Europa i så många aktuella samhällsfrågor frågor så tog ändå Strindberg upp en kamp mot kyrkan, överheten. Och tog på så sätt ställning även för underklassen gentemot dubbelmoralens högborgar som fanns lite här och där i samhället. Strindberg tog ledningen för att rasera och vetenskapligt undersöka samhället på det sätt som läromästaren Emile Zola i Frankrike lärde Europa. Att skriva om verkligheten som den är utan förskönande drag, ärligt och granskande som en modern journalist fastän med skönlitteraturen som vapen.

Oscar Levertin.Många i Sverige och övriga norden predikade bohemen och könens sexuella frihet som hotade den traditionella högerns värderingar som även var samhällets värderingar. Strindbergs lärjungar som bestod av en rad personer ville avslöja och bekämpa allt som var fel med konungariket Sverige.

Bland de största var den underfundiga Ola Hansson som med dikt och prosa lärde världen hur vi förhåll oss till tidens larm och dån. Socialism och konservatisms med liberalismen i mitten var åskådningarna alla förhöll sig till på olika sätt. Ola Hansson blev förföljt och avhånad av sina forna vänner och maktens etablissemang. Han levde ute i Europa under flera år. Men kom tillbaka för att kämpa mot dårskapen. Detta knäckte Ola Hansson.

Ola Hansson — en stor diktare

Här skulle två män fördjupa sin vänskap och bryta med August Strindbergs inflytande liksom med Ola Hansson.

Den ene var den känsliga sensualisten och kritikern Oscar Levertin. Han som drömde om att bli ljusets skald men blev istället Sveriges största litterära kritiker med en alltför tidig död 1906 som gör han i dag nästan bortglömd.

Oscar Levertin

Den andre mannen var Verner Von Heidenstam. Han blev skaldehövdingen, skaparen av svenska författarförbundet och organiserade upp Svenska Dagbladets till en kulturbärande tidning och fick till sist nobelpriset. Jag har aldrig tyckt om hans romaner om kungar och nynationella drag kring Sveriges historia. I dag är hans idéromaner trista och ointressanta, Men ändå är det han som gått till historien i Sverige som vår nationalskald vid sidan av Tegners stora dikter från tidigt 1800-tal.

Jag själv föredrar Oscar Levertin framför den självutnämnde dragon Heidenstam. Jag gissar att våra nationella partier säkert vördar hans minne om dom inte är obildade förstås, vilket dom brukar vara.

Verner von Heidenstam

Men deras uppbrott från realismen och deras gemensamma sökande efter skönheten och framförallt kvinnans skönhet är det som utgöt deras grund. Dom var så djupa vänner att dom skapade en stark manlig vänskapskärlek men helt utan homosexuell fysisk kärlek. Utan dom älskade kvinnor. Men deras intressen och samma kamp mot både svenska akademins ställning och sin fiendskap mot Strindberg. Jag tycker om tanken att man kan ha djup manlig vänskap men utan att tro att det måste ha med sexuell art att göra. För när kvinnor har en andlig vänskap så blir det genast en del i den kvinnliga gemenskapen. Men eftersom jag avskyr den manliga gemenskapen i kollektiv mening. Jag och även denna tidnings webbmaster är ingen vän av manliga aktiviteter som sport och bastumentalitet. Utan vi föredrar kvinnliga vänner eller flickvänner. Det är så utvecklande och så får man lära sig det psykologiska emotionell inom mig själv och att det går att utveckla sig på olika sätt.

Men manlig vänskap kan existera på ett djupt plan och det kan fungera. Det är vad denna suveräna bok handlar om. Plus att vi får en insikt i tidens moral och kärlek.

Oscar Levertin kände sig ofta väldigt hemma i 1700-talets tankevärld eftersom han som forskare sysslade med Gustav III:s epok. Han kände sig levande när han Läste Kellgren eller Bellmans poem och sånger. Jag kan förstå honom. Min värld som jag känt mig hemmastatt är den kosmopolitiska intellektuella atmosfär som strålade ut i Europa under den här tiden då 1800-talet blev mottaglig för så många nya ideal.

Boken grundar sig på dom frisläppta brev Oscar och Verner skrev till varandra under en lång tid fram till brytningen vid sekelskiftet. Per Rydén till dom forskare som verkligen ville undersöka en relevant tid i vår svenska litteraturhistoria.

Det är viktig och stor bok han skrivit. Jag har aldrig känt mig mera intellektuellare och nyfiknare. Det är klart den bästa bok jag läst på ett bra tag.

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse