Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XL

Kurt Vonnegut 1922–2007

Kurt Vonnegut.Han var en Amerikas roligaste författare som slog hål på det tråkiga i livet och lät sina böcker vara halsbrytande övningar i burleska berättelser. Dessutom var han nog världens äldsta hippie som med sitt krulliga hår skrev böcker som balanserade lånegods från science fiction och andra litterära former. Men det finns ingen författare som kan skriva så otroligt roliga böcker som hela tiden bygger på fantasifullhet och ändå en viss samhällskritisk vasshet i texterna riktade mot allsköns trams i samhället.

Kurt Vonneguts karisma med sitt krulliga hår är hans signatur i bokomslag eller andra populärkulturella företeelser. Genombrottet kom med den självbiografiska romanen Slakthus 5 där hade vi hans minnen från andra världskriget som soldat och science fiction samtidigt. Det finns så många paralleller till populärkulturen i Kurt Vonneguts böcker. Det är en av dom stora författarna som påverkat sin samtid med böcker. Men han var en rabiat vänsterintellektuell som drev med de konservativa så att det yrde om det i pressen.

Kurt Vonnegut.Hans cameo i filmen Back to School, med en Mr. Snaggus favorit: Rodney Dangerfield, sorgligt underskattad, är eminent. Den varar sådär 10 sekunder. Han är där för att hjälpa Dangerfield med att göra en biografi över Vonnegut. Denna biografi sågas av lärarna! Så kan det gå. (Säkerligen en parafras på Kung Sune I valspråk GSG (Går det så går det) (för övrigt Blaskans anammade ledmotiv).)

Romanen Stjärnsnäckan (Venus on the Half-Shell) av Kilgore Trout (pseudonym för Philip José Farmer; tagen från en karaktär i flera av Kurt Vonneguts romaner) är väl ett tecken om något för Vonneguts storhet; även om han tydligen inte var så förtjust i just detta tilltag: han var inte road. Epitafiumet till Kilgore Trouts död ”Life is no way to treat an animal” är klockrent.

Så vila i frid hälsar Dr. Indie och Mr. Snaggus.

Rysslands första demokratiske president är död — Boris Jeltsin

Boris Jeltsin.Han kommer säkert symbolisera för många den modiga mannen som ställde sig upp på stridsvagnarna för att förhindra kommunisternas sista försök till statskupp. Då Gorbatjov avskaffade Sovjetimperiet 1990. Det märkliga är att alkoholisten Jeltsin får berömmet medan den verkliga hjälten Gorbatjov som slog spiken i kommunismens historia får skäll. Boris Jeltsin införde stålbadet inom ekonomin och gav maffian och skumma miljardärer rena rama guldäggens att skörda på folkens bekostnad. Så Boris Jeltsin blev maktfullkomlig och öppnade makten för sin man Putin.. Det är några obehagliga faktum vad Boris Jeltsin verkligen gav ryska folket. Tänk på det ni när du öppnar dagstidningarna och läser hur dom berömmer, demokraten Jeltsin men glömmer bort Gorbatjovs gärningar.

Jazzmusikern Michael Brecker är död. 1949–2007

Michael Brecker.Michael Brecker — Cityscape.Har man haft ett finger i mängder av jazz och rockplattor så tillhör man världseliten. Michel Brecker som är Wayne Shorters perfekta arvtagare. Han och brodern Randy Brecker hade sitt eget band, The Brecker Brothers Band. Han dog för fem månader sedan i blodcancer. Det finns många bra soloskivor med Michael Brecker.

Här kommer ett skivtips: Cityscape från 1983. hans bästa helt enkelt.

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse