Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Kultur

Kulturupplevelser III

  • Med titeln Flugan i katedralen så fångar journalisten och författaren Brian Cathcart in den unika historien om hur Ernst Rutherford med team i Cambridge avslöjade hemligheten klyvningen av atombomben. Han skriver så hänförd att det blir den mest spännande thriller som aldrig har skrivits någonsin. Brian Cathcart kan sin sak och förvandlar vetenskaplig prosa till en drömsekvens oh lysande underhållning. Det är målande bra närgångna bilder från vetenskapsvärlden under 20-talet och 30-talet. Bättre än så här kan ingen bok bli enligt Dr. Indie.
  • Dr. Indie och hans vackra väninna Susan gick på eftermiddagsteater vid stadsteatern i Stockholm för att se Shakespeare Midsommarnattsdröm i regi av Alexander Mork-Eidem. Men det var mest problem med pjäsen då man till slut undrade vad är kvar av Shakespeares ursprungligare pjäs och vad som var modernisering av dramat. Man placerade hela händelseförloppet i Värmland på en folkets park. Vi fick se undomligare språk från gatan, pudelrockare, gothrockarestuk och andra moderna populärkulturella fenomen. Men bra vad uppsättningen inte alls eftersom den fladdrade för mycket för min smak. Det finns några roliga scener här och där. Men slutomdömet blir ändå ett misslyckande i iscensättningen av dramat.
  • Så äntligen så kommer Douglas Couplands nya roman ut på svenska och det är en suverän modern roman om tv-spelskonstruktörer och tillverkare av dataspel som utgör fonden för romanen JPod Norstedts förlag 2007. Istället för ipod så har vi jpod. Det är lite av tv-serien The Office mixad med tecknade serien Dilbert. Suverän snygg satir men mänsklig starka porträtt över dom som arbetar på företaget. Vi får även en hel del bisarra händelser som utgör grunden för romanen. Årets roligaste roman. Douglas Coupland slår till igen.
  • Den utsökta författaren Erik Eriksson har gått från att skriva några av 80-talets mest cyniska hårdkokta deckare eller verklighetsromaner, kanske vore ett bättre ord. Hans Råttornas vinter om en man som räddar en ung kvinna från prostitutionen är en hemsk obehaglig bok. Det handlar om en man som fått nog av våld mot kvinnor. Det var bra romaner som satte oss in i en brutal verklighet. Hans nya romaner är kärleksromaner och en historisk bra episk släkthistoria. Han väljer Grisslehamn som utgångspunkt och det blir Sveriges förhållande till Ryssland som styr våra handlingar. Framförallt handlar det om Åland och Sveriges inbördes relationer under Napoleonkrigen. Två böcker har kommit ut som handlar om Johanna och hennes kärlek till sergeanten — Kristoffer. Hon sätts i centrum då hennes fader Nils Nygren dör i en storm då postbåten skall ut till Ålands skärgård. Det är en briljant roman och sexualitet och människovärdighet. Erik Eriksson — Det brinnande havet.Det brinnande havet är titeln på den utmärkta första boken. Den andra boken har titeln Den blå stranden som är en mycket bra fortsättning på hur Johannas dotter Kristina blir kär i en engelsk desertör Robert. Det är Krimkriget och England ligger i krig med Ryssland. En bra roman.
  • Bland alla nya deckareförfattare är nog George Pelecanos den som tagit över tronen bland 2000-talets deckareförfattare. Jag har ännu inte läst hans enskilda böcker. Men jag bör nog läsa honom vid sidan om alla andra hårdkokta författare. Men han är redaktör för bokförlaget Akashic Books som haft en serie kortnoveller i flera böcker baserad på städer så har nu Washington blivit föremål för en rad författare som bor, uppväxt eller har någon anknytning till Washington. D.C. Noir är samlingen på en rad utmärkta bidrag från olika författare. En mycket nöjsam läsning om jag får bestämma.
  • Poco.Countryrockens grundare Gram Parson som även är min husgud gjorde skivor med The Byrds och senare The Flying Burritos Brothers fina utsläpp. Det är deras grund som släppte lös andra band som Neil Youngs Buffalo Springsfield som senare sprack och några medlemmar bildade underbara men alltför bortglömda Poco. The Flyings Brothers hyllas på en skiva som fick titeln: California Jukebox som är en perfekt skiva där Buck Owens, Waylon Jennings och Charlie Louvin tillsammans med kvarlämnade medlemmar spelar tillsammas i klassiska låtar från Gram Parson och Flying Burritos Brothers låtskatt. Oförglömliga låtar utgivna 2001. Men lyssna gärna på dom låtar av Poco som finns samlade på mjuka countrysamlingen The Very Best of Poco. En av medlemmarna hamnade senare i första upplagan av The Eagles karriär. Två av de bästa valen du kan få idag.
  • Martin Lind som är teologie doktor och docent tillika biskop i Linköping stift har skrivit boken om den kristna teologen och antinazisten Dietrich Bonhoeffer som skrev bäst och vackrast om Jesus liv och guds närvaro på den fysiska jorden. Han skriver om att verka bland människor. Han tog dessutom ställning redan från början mot nazismen då han menade att kyrkan är till för alla oavsett kön, ras eller vad man kommer ifrån. Gud och Jesus skapade världen och världen var en naturlig plats där kyrkan skall vara en oberoende Guds plats som försvarar de skyddslösa och står alltid på människans sida. Dom är emot orättfärdighetens makter. Nazismen var därför onaturlig. Boken Dietrich Bonhoeffer: Tankar om en 1900-talsmartyr Cordia-förlag är en vacker filosofisk och teologisk bra bok om en av mina få kristna äkta hjältar som ingick i kuppen mot Hitler 1944 och hängdes 1945 innan kriget var slut.
  • Pierre Boulez.Gamle avantgardisten Pierre Boulez ser jag på en dvd där han repeterar med Wiens filharmoniska orkester där Alban Bergs verk Tree Pieces for Orchester Opus 6 plus Boulez eget verk Notations I-IV. DVD:n innehåller även samtal och intressant resonemang omkring musiken som han vill sammanföra med konsten. Det är filosofisk verklighetsbetraktelse från Boulez perspektiv. En högst intressant kulturell upplevelse att följa och lyssna på när man sitter där hemma.
  • Olof Rudbeck.Den bästa faktaboken kommer från en amerikansk historiker som heter David King, professor i europeisk historia vid University Of Kentucky. Det känns som svensk fascinerande och fantastiskt att en amerikan skriver en bok om lärdomsgiganten och den skicklige intellektuella upprorsmakaren Olof Rudbecks jakt på Sveriges förflutna. Under 1600-talets stormakt ville Olof Rudbeck hävda att vi är Atlantis och alla civilisationers upphov. Grekiska myterna talade egentligen om vårt land enligt Rudbecks fascinerande bok om just Atlantis. David Kings bok är spännande som en deckare helt enkelt. Drömmen om Atlantis Förlag Fahrenheit och översättning Frederik Sjögren.

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse