Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Tabun får svensken att tiga

Karl-Olov Arnstberg: Svenska tabun

Carlssons

I modernitets- och förnuftsdyrkandets Sverige finns väl inga tabun? Jodå, Karl-Olov Arnstberg, professor i etnologi, har grävt fram en hel radda. Det handlar om olämpliga beteenden i folkvimlet, riskfyllda ståndpunkter i den offentliga debatten, språkliga tillrättalägganden, mediecensur, religiösa renhetsritualer, mattabun, barnbestraffning, pornografi och att till varje pris undvika att konfronteras med döden.

Arnstberg förhåller sig tämligen fritt till själva tabubegreppet och får inte alltid fyr på tändstickan. Här avhandlas starkt laddade tabun som är uppenbara för envar (incest, pedofili) men också mindre uppseendeväckande övertramp, som att slå sig i slang med en stockholmare (det går bättre i Göteborg där det är tillåtet att ”tjöta” en stund på spårvagnen.)

Arnstbergs genomgång tänder till i kapitlet om ”de heliga barnen”. Vår strävan efter att ge barnen fullständiga rättigheter kolliderar förr eller senare med en annan nödvändighet: att lära dem självkontroll. Det talas numera om en vuxenvärld som kapitulerat, men vem vågar yppa något om sanktioner?

I Sverige värnar vi yttrandefriheten. Men den som yttrar en obekväm åsikt eller svårsmält sanning tar ibland en stor risk. Arnstberg undersöker de känsligaste ämnena i svensk samhällsdebatt — invandring, mångkultur — och ser hur rättänkarna står beredda med sina munkavlar och tillrättalägganden. Vare sig det gäller en BRÅ-rapport om invandrare och kriminalitet, apatiska flyktingbarn eller hedersrelaterat våld så hamnar diskussionen alltid i ett upprört och oförsonligt tonläge — ofta avslutat med invektivet ”rasist”.

Rasism och homofobi har, enligt författaren, blivit det svenska samhällets ”stora demoner”. Begreppen används som tillhyggen och rädslan för att bli stigmatiserad har lett till en beröringsskräck hos politiker, journalister och forskare. Vi vågar inte längre tala om människors och kulturers olikheter av risk för att det kan uppfattas som ett utpekande av någon ”svag grupp”. Arnstberg finner tystnaden oroväckande. Spänningarna i det mångkulturella samhället jäser under ytan, men i det offentliga samtalet gäller det att lägga verkligheten tillrätta och framstå som en god och tolerant humanist.

Exemplen i boken är inte valda i pamflettsyfte. Arnstberg är forskare, på jakt efter sanningar som konfronteras med ideologi, etikett och moral. Som läsare får man också själv anledning att konfronteras med sina värderingar.

Svenska tabun är en bok med potential att väcka uppståndelse. Men jag får en känsla av att många intellektuella, inte minst på vänsterkanten, kommer att avfärda den utan ett ord. Den bränner i handen, känner jag. Men varför vara rädd? Jag har inte läst något så modigt och intellektuellt uppfriskande på flera år.

Lars Bärtås

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse