Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Evenemang

Sonja Aldéns promotionspelning på O-Bar (Sturehof) B.B.B.B.

Schlager-Sonjas succéspelning

Sonja Aldén är landets senaste tillskott på schlagerhimlen. Hon slog igenom med buller och bång under uttagningarna till eurovisionsschlagerfestivalen, med sitt bidrag För att du finns. Nu har det blivit dags att följa upp succén med ett debutalbum, och därför hade man inbjudit ett antal speciellt utvalda gäster att bevista Sturehofs O Bar för att ge åhörarna en gratiskonsert som promotion. Sonja med band var på osedvanligt lek och spelhumör, vilket tog musiken det där lilla extra steget som gjorde det hela till en smärre sensation.

Schlager kan som musikform vara himmel eller helvete. Allt beror på hur det utförs, och hur låtarnas kvalité är. Många låtar håller så låg kvalité att det blir så gott som omöjligt att lyssna på och ibland kommer en artist fram, som fullständigt öser upp underbar musik. Sonja Aldén tillhör den senare kategorin. Starka låtar, ett urkompetent kompband, och extremt stor spelglädje är grundfundamenten till varför den här aftonen blev ordentligt lyckad.

Stället var packat till bristningsgränsen då bandet äntrade scenen. Strax anslöt sig en mycket yster Sonja Aldén som med en hel ryggsäck späckad med glädje började med att introducera de nya låtarna och hur de kommit till. Till varje låt berättades en hel historia som om det vore ett skötebarn, vilket bara förstärkte intrycket att hela bandet bara älskade att stå där och att varje låt var helig mark. Hela tiden stod ett mycket kompetent band bakom och backade upp på ett helt suveränt sätt, ja till och med med så attans mycket glädje att gitarristen var ett enda stort leende under hela konserten. En gitarrist som för övrigt var extremt skicklig, liksom bassist, trummis och klaviaturnisse som också pumpade på i vägvinnande stil. Två doatjejer backade upp Sonja Aldén för att hon inte skulle bli helt ensam på sångsidan.

Mitt i all glädje över musiken fanns också plats att introducera radarparet bakom låtarna som båda befann sig i publiken. Bobby Ljunggren är en av landets mer namnkunniga personer bakom svensk schlager, och också Sonja Aldén har fått sin beskurna del av hans låtskrivarkonst. Uppbackad av textförfattare Ingela ”Pling” Forsman som också hon är minst sagt namnkunnig i branschen, har låtarna så iklätts en litterär aura som bidrar till låtarnas kvalitéer. Båda fick sin beskurna del av presentationen och en stående ovation från bandet (!) som tack för de bidrag de skapat. Om jag förstått saken rätt, så har också Sonja Aldén bidragit med en och annan låt som framfördes under kvällen.

Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att Sonja Aldén har allt på sin sida just nu. Ett band som dänger det mesta i väggen, låtskrivare som tillhör eliten i landet, en glädjefnatt som kan lyfta det mesta inklusive sig självt i håret och till sist men inte minst starka låtar. Att konserten blev mycket lyckad var inget mysterium, bara frukten av många olika faktorer som samverkade i en skön harmoni. Vi som hade glädjen och privilegiet att få gå dit, kunde bara tacka och ta emot ur ett överflöd av varma känslor som strömmade emot oss. Denna kväll var en av de kvällar som man gärna tar om i repris. Minnet och känslorna duger dock bra och de tänker jag inte byta bort i första taget.

Dr. Da Capo

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse