Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro XXIX

Bad Luck Blues Ingår i serien Art of Blues 2001

Denna utgåva ger upprättelse och insikter i den klassiska blues som vi på redaktionen bara inte kan låta bli att älska eftersom denna blues är grunden till allting. Låt oss bara fråga Mr. Snaggus som är vanvettigt förälskad i blues av diverse slag och har bluesen som din bästa älskarinna precis som olika sorter undergroundrock och indierock är det hos mig. Bluesen är den fulländande livserfarenhetens musik. Den här cd:n har så många fina spår som man inte kan låta bli att gräva ned sig och musiken är strålande rakt igenom. Det behövs musik som den här fäör att våga ta till sig någonting av världens olyckor.

Och vilka män som spelar, hör bara:

Mississippi John Hurt.Huddie ”Lead Belly” Ledbetter, Sleepy John Estes. Mississippi John Hurt, Blid Willie Mctell, Walter Brown, Arthur William ”Big Boy” Crudup eller T-Bone Walker bland de stora namnen. Det finns många starka låtar som man bara måste lyssna, njuta och ta del av. Bättre noveller om de svartas liv på plantager eller i mörka rasismens USA kan du inte få höra. Mera äkta än så här, mera ursprunglig, kan inte musiken faktiskt bli i dess egentliga mening. Så välkommen till en resa i Amerikas mörkaste regioner men det var här amerikanska sångboken först kom till.

Depeche Mode — Black Celebration Remastrad 2007

Depeche Mode — Black Celebration.Här är deras mörka skiva då dom började bli mörka och mera intresserant som band för då släppte dom den fina lekfulla känslan och blev både mörka romantiker som sjöng om kärlek och nederlag. Smärtan blev tydligare i Martin Gores texter. Men även kritiken mot Thatchers trista England fick näring i musiken. Jag började på allvar tycka mera om Depeche Modes skivor eftersom så mycket hände i deras utvecklingsprocesser. En bra skiva helt enkelt i nysvetsat nypressad utförande.

The Doors — Morrison Hotel Deluxe Edition 2007

The Doors — Morrison Hotel.Skivorna och återutgåvor av The Doors verkar duga tätt över oss skivkonsumenter men fördelen med många skivor är extra låtarna och bonusspåren som kan ge vissa pusselbitar i den kreativa processens förståelse. Musiken är givetvis storslagen med den karismatiska Jim Morrison som vår husgud som alltid träffar rätt och vågar vara annorlunda bland diverse löjliga småpåvar. En viktig skiva som återutges.

The Best Of Funk/Groove Me: 15 Funkin’ Great Grooves 2004

Funk är en naturligt utveckling på soulen när den blev mera rytmisk och basgitarren fick utrymme på ett annat sätt med jazzens element. Viktiga steg tog James Brown när han lät Larry Graham och Bootsy Collins utveckla rytmen på ett nytt sätt. James Brown var alltså viktig för funkmusikens utveckling liksom låtskrivaren Norman Whitfield som skrev långa episka rytmiska låtar åt The Temptations, blev signaturen för gatuvåta betongballader som gick in i rytmen. Curtis Mayfield och hans Impressions hittade nya ljudbilder där Curtis värme förenade hårda kaggar och blytunga trumvirvlar. Störst och bäst blev det när funkmaster himself, George Clinton med sin science fictionfunkgrupp Funkadelic gjorde långa dansanta ljuvliga stänkare för klubbar och bjöd på visuella shower. Det är grunder i funken. Samma funk som fick vita undergroundgrupper som Red Hot Chili Peppers att låta George Clinton att producera deras album Freaky Stealy under 80-talet. På den här samlingen finns George Clintons band Funkadelic, Joe Tex, Bobby Womack, The Meters. Men bäst är att Sylvia Striplin och Linda Clifford finns med som egna artister med discoljuvliga funkklassiker. En samling dun bara måste ha i skivhyllan.

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse