Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Textrådet, lyxpoeten Hammarén besökt Porrvoo, gamla kulturstaden Borgå, bevistar dekadenta oaserna II.

Borgå slott.Borgå slott, ”slottet” i folkmun. Här har ryska kejsaren övernattat när han öppnade den första finländska lantdagen efter Finlands befrielse från riket Suecia. Notera de ryska örnarna på trappan, numera bakgård av huset, då paradsida. En täckt portgång med äkta mattor byggdes från slottet till rådshuset där lantdagen öppnades så att kejsaren inte behövde se det skitiga Borgå och dess himmel. Här bor numera den fd finländska rockkungen, legendarikern Remu Aaltonen från gruppen Hurriganes. Textrådet, lyxpoeten Hammarén försökte besöka honom idag för ett reportage för tidningen Tidningen Kulturen, pratade med honom i mobilen utanför huset, blott han satt inne i kallsångerna sa han och skulle just till ett ställe redan försenad, i morgon till Schweiz, men nästa gång textrådet besöker Borgå får han audiens. Herr Aaltonen vägrade tala ens svenska och tyckte att Hammaréns författarskap låter rätt imponerande. Slottet höll på att brinna ner för två år sedan, slukat i lågor sedan eld utbröt när herr Aaltonen brände manus i sin kakelugn, befarades att hela Borgå gamla stan skulle stå i lågor och bli aska. Grannhuset där det finns ett leksaksmuseum bevattnades av brandkåren under eldsvådan, i detta hus finns textrådets Hammaréns leksaksbuss från sin barndoms ljuva dagar, som sin mormor hämtade från Japan, den är placerad bredvid den förre finländske statsministern Harri Holkeris sons krigsleksaker. Slottet bekläddes efter branden för c. ett år med en av världens största kondomer när det återställdes.

Slottets bakgård.Slottets bakgård, här har herr Aaltonen sina numera vrålåk.

Skolan.Skolan dåtida ”Akan”, här har textrådet Hammarén varit elev och lärare. Hammarén fick sparken som lärare, eleverna klagade hos rektor att de inget förstod.

Byst av nationalskalden.Byst av nationalskalden man himself Runeberg vid Runebergsmuseet. Ful till färg och allt. Det var ett helvete för textrådet Hammarén att få tillstånd att fotografera där, museets på plats varande intendent krävde att Hammarén själv kontaktar kulturchefen för Borgå stad, som godkände efter övertalning att tidningen Tidningen Kulturen duger för ett reportage, varpå Hammarén fick av intendenten ett skriftligt ”kuvaussopimus J. L. Runebergin koti” (fotografitillstånd i Runebergs hem), gjordes upp i två likalydande exemplar.

Provbesittning.Textrådet Hammarén provbesitter skalden Runebergs rullstol, det i smyg för han fick inte tillstånd sätta sig ner i sittmöbler, uttryckligen på förfrågan. Rullstolen knarrade illavarslande. Runeberg fick ett slaganfall och blev stel.

Skalden Runebergs säng.Skalden Runebergs säng, sitt fängelse efter att blev stel.Hammarén vägrade sig själv att provligga den.

Skrivpulpet.Textrådet Hammarén vid skalden Runebergs skrivpulpet, där han den senare, alltså den senare i text, tidigare i livet skrev innan han blev stel, efter det blev denna en hustruns skrivpulpet och skalden fick skriva i sängen. För övrigt skriver textrådet bättre än skalden, är skickligare på rimkonstruktioner och dramatik. Skorsten

Borgå fasad.Borgå ruggiga fasad, textrådet Hammarén varit på översta våningen hos en konstnär som gjort ramar till några av hans Seppo Arina-tavlor, dock inte besökte honom i dag.

Konstnären blev mycket ond på Hammarén efter att märkte att han utnyttjades endast till rammakare, enär Hammarén föredrag Arina. Trappuppgångens färg flagnade mer än något annat Hammarén sett.

Borgå socialläroanstalten.Här fanns Borgå socialläroanstalten, byggnaden varit också i tiden WSOY bokfabrik.

Här har textrådet Hammarén varit lärare i ämnen han inte alls var behörig, fastän vilseledde rektor att. Han fick sparken. Lämnade skolan med att tömma kopieringsrummets sparbössa, och söndrade kopieringsmaskinen, bra gjort det. Några av hans elver hade väldigt roligt när de upptäckt Hammaréns leksaksbuss och fotot bredvid på Hammarén som barn, det på leksaksmuseet bredvid slottet. Leksaksmuseets intendent ringde upp Hammarén och varskodde honom.

Boll Fredriksson.Vid samma byggnad som Borgå socialläroanstalt finns Jyrjö Jänttis konstsamling, han tidigare förlagschef vid WSOY. Här tavla av den kände Borgåkonstnären Boll Fredriksson, enär han endast målar bollar. Hans några bollar finns i textrådet Hammaréns nästa trilogi, där det på ett ställe i texten är mycket runt. De fula hade plockat bort Seppo Arinas tavla (grafik) från konstsamlingen, som Hammarén så gärna hade återsett, återsett den av Arina.

Röd brandsläckare.Röd brandsläckare i Yrjö Jänttis konstsamling. Sådana här brukar textrådet Hammarén stjäla.

Det är en av hans passioner numera. I trappuppgången blev en Securitas-vakt oerhört misstänksam när textrådet Hammarén började förhöra honom om övervakningskameror och etiketter som säger om de finns. Han frågade tre gånger varför textrådet frågar, textrådet sa att han är författare, och fick ett mindre nöjaktigt svar till det, men vakten berättade om kameror. Hammarén har en gång utlöst tre hisslarm i huset och enheter från brandkåren kom just lite innan en man i huset upptäckte att Hammarén inte förstod att skjuta upp hissdörren enär Hammarén väntade och väntade att den skulle gå upp av sig själv innan fick panik och började utlösa larm. Hammarén hann smita från platsen utan ursäkt.

I samma hus finns en psykmottagning, där det kom ut en flicka som såg mycket konstigt på Hammarén.

nyheter skön-
litteratur på Borgå stadsbibliotek.Det minst dekadenta i Borgå, denna bild inte alls arrangerad, här upptäckte textrådet Hammarén att sin bok på burklös mark fortfarande finns på hyllan nyheter skön-litteratur på Borgå stadsbibliotek, frågan är om biblioteket köper så sällan in böcker att de har den fortfarande på hyllan när inget annat kommit, eller snarare har ingen lånat den att aldrig borttagen, oavsett går halva Borgå och ser den, petar på den och ingen lånar, det är så synd om lyxpoeten Hammarén, alltid synd om honom.

Borgå domkyrka.Borgå domkyrka ett stenkast från slottet där Remu Aaltonen bor. Kyrkan blev nedbränd av tre ungdomar. Nu är den i en av världens stora kondomer beklädd, kondomen var dock vit som träddes över Aaltonens brandhärjade slott. Hammarén hade gärna vigt sig vid den här nedbrända kyrkan med sin stora kärlek i livet, med Emma grammatica kontra Emma hispidusa, han friade, hon gav ett Nej. Buuuuu. Hammarén kommer inte över sin svåra kärlekssorg, saknar henne så, gör så så ont i honom. Varför hör hon inte mer av sig, nu börjar textrådet gråta igen, gjorde på bilden också.

Folk stirrade på honom när han gick där och grät.

Hammarén vid kyrkan.Här går Hammarén vid kyrkan, med en gul plastkass med lite innehåll.

Klocktornet.Klocktornet vid krykan, numera med övervakningskameror som ser ut som kukar, penis dublico.

Biskopsresidens.Biskopsresidens, fult, det mest dekadenta oasen, eller är det bostad för domprosten, och här får man ännu parkera bil gratis, varför textrådet Hammarén brukar det också.

Hammarén i skogen.Hammarén i skogen sent på kvällen, med två stolar och brandsläckare. Massor med omkullfallna träd i bakgrunden. Här brukar Hammarén också vara baggbölerist för ved. Det är bättre att elda andras virke än eget.

Musik

Anthony Hamilton — Southern Comfort

Arctic Monkeys — Favorite Worts Nightmare

B.B. King — Sings Spirituals & Eric Burdon — Soul of a Man

Black Sabbath — Best of Black Sabbath & Chris Caffery — Pins and Needles

David Bowie × 3

Dimmu Borgir — In Sorte Diaboli (Miss Vampyria)

Dinosaur Jr — Beyond

Dr. Hook — Hits and History

Elliott Smith — New Moon

Electric Light Orchestra × 5

Erasure — Light at the End of the World

Franky Lee — Cutting Edge

Gary Moore — Close as You Get, Fu Manchu — We Must Obey & Porpucine Tree — Fear of a Blank Planet

Genesis — 1976–1982 & Gongs 70-tal

Grinderman — Grinderman

Groove Armada — Soundboy Rock, Feist — The Reminder & Björk — Volta

Head Cat — Fool’s Paradise

Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults & The Shadows — Greatest Hits Live

Isolation Years — Sign Sign & Pelle Carlberg — In a Nutshell

Joe — Ain’t Nothing Like Me, Bobby Valentino — Special Occasion & The Eclectic Collective — The Flux

Jorn — The Gathering & Unlocking the Past

Korta musikrecensioner XXVIII

Manowar — Gods of War

Maria McKee — Late December

Ne-Yo — Because of You & Robin Thicke — The Evolution of Robin Thicke

Nikki Sudden — The Truth Doesn’t Matter

Nine Inch Nailes — Year Zero

Norman Brown — Stay with Me & Holly Cole — Holly Cole

Punk Rawk & Only Crime — Virulence

Rockhistorik × 4

Rush — Snakes & Arrows

Sahara Hotnights — What if Leaving Is a Loving Thing

The Ark — Prayer for the Weekend

The Concretes — Hey Trouble

Tom McRae — King of Cards & Tori Amos — American Doll Posse